Translate

joi, 2 aprilie 2015

Exorcistul

Eu am vazut filmul "Exorcistul" cu multi, multi ani in urma dar nu apucat sa citesc cartea decat saptamana trecuta. Daca va imaginati ca este doar un alt subiect horror, think again! Nu porniti cu preconceptii nici la vizionare, nici la lectura. Un argument ar fi acela ca filmul a fost de Oscar, iar cartea scrisa de William Peter Blatty in 1971 a stat 57 de saptamani pe lista de bestseller-uri a New York Times. Daca ma intrebati ce ar trebui sa faceti mai intai, sa cititi sau sa vedeti filmul, cred ca ar trebui sa va apucati de carte. Are ceva mai multe amanunte, lucruri care nu au mai incaput in film. Dar imaginile din film sunt cu impact mai mare, asa ca faceti un pachet ca sa puteti patrunde semnificatia extraordinara a intamplarilor.



Pentru mai mult suspans precizez ca povestea se bazeaza pe un caz real, documentat excelent de autor. Sunt sigura ca Blatty a urmarit ceva mai mult decat sa transforme o drama reala intr-un produs de piata si o sursa de a face bani. Scriitorul a vrut pur si simplu sa atraga atentia ca asemenea intamplari exista in pofida tuturor "necredinciosilor" care cauta explicatii stiintifice unor lucruri cu adevarat supranaturale. Nu este obligatoriu sa putem descrie chiar fiecare fenomen pe care il intalnim in viata, trebuie sa acceptam o doza de inexplicabil, de bun si de rau care ne guverneaza existenta. De altfel va recomand sa vizionati varianta refacuta digital a filmului, prezentata cu ocazia implinirii a 25 de ani de la realizarea lui, varianta in care regizorul William Friedkin are o interventie de inceput extrem de interesanta.
Asa cum am spus, povestea se bazeaza pe o intamplare petrecuta in SUA, in Maryland, in anul 1949 si ale carei marturii sunt reprezentate de documente ce se gasesc la Universitatea Georgetown. As fi vrut sa stiu daca, la vremea cand Blatty a scris aceasta nuvela, in presa aparusera amanunte si despre cazul la fel de dramatic al nemtoaicei Annelisse Michel, moarta in 1976, dupa ani intregi de chin, in conditii extraordinare, un caz la fel de bine documentat si de necontestat. Povestea Annelissei a fost spusa intr-un alt film, "Exorcismul lui Emily Rose".
Cartea lui Blatty exprima intr-un fel lupta care se da in fiecare dintre noi atunci cand vine vorba de credinta. Dincolo de amanuntele bine documentate despre ritualuri si legende cu privire la actul  exorcizarii in sine, scriitorul aduce in prim plan vulnerabilitatea celor care nu cred in nimic, aleg sa isi declare non-apartenenta fata de vreun fel de religie. Este cazul familiei ce sta in centrul povestii si pare un pic amenintatoare aceasta alegere. Subtil, autorul ne avertizeaza ca atunci cand nu esti de nici o parte a baricadei, nu esti protejat de nimic.
Pe scurt, este vorba despre povestea unei fetite de 11 ani, fiica unei cunoscute actrite, care va ajunge sa fie posedata de mai multi demoni si va cunoaste o transformare fizca uluitoare. Mama ei apleaza la preotii iezuiti pentru ajutor, nu inainte de a epuiza toate posibilitatile, crezand la inceput ca este doar o problema medicala. In final, copilul este supus unui ritual de exorcizare, de catre doi preoti, dintre care unul ascunde secretul indoielii fata de existenta divinitatii. In final copilul este salvat, iar deznodamantul va naste noi credinte, dar cu pretul unui necesar si dureros sacrificiu.
Mi-a placut foarte mult stilul autorului. Exista o dezinvoltura a dialogurilor care te face sa uiti ca citesti fictiune, fie ea si inspirata din realitate. Cartea "se cerea" a fi transpusa in scenariu de film, nu exista indoiala in aceasta privinta. Personajele sunt puternic conturate, uneori numai prin modul de a se exprima, fara prea multe comparatii si metafore, fara descrieri interminabile si analize complexe ale firii umane. Pur si simplu Blatty stie ce sa puncteze atfel incat firul actiunii sa nu sufere de intreruperi inutile. 
As incheia spunand ca, la atatia ani de la aparitia cartii, subiectul ramane la fel de fierbinte si de controversat. Nu suntem singuri in aceasta lume si uneori dovezile pot fi cumplite si misterioase. Nu cred ca exista cititor care sa nu vada dincolo de latura infricosatoare, invatamintele ce pot fi trase din astfel de evenimente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.