As completa spunand ca un copil care nu deschide o carte va fi un adult pierdut pentru societate. Exista doua lucruri esentiale pentru formarea unei generatii responsabile, inovatoare si acestea sunt jocul si cartea. Nu am inclus aici scoala deoarece se presupune ca marea majoritate a copiilor trec macar cativa ani prin sistemul scolar si, de voie de nevoie, vad un manual, invata sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca...
Asadar, daca sunteti iubitori ai lecturii si preocupati de faptul ca, in tara noastra, un numar mare de copii nu ajung sa tina in mana o carte decat de cateva ori in viata, aflati ca exista un proiect concretizat intr-un program national de lectura, numit "Cartile copilariei" si initiat de Curtea Veche Publishing. Este un program de anvergura nationala, foarte ambitios, derulat pe parcursul a 5 ani, care isi propune sa ofere copiilor repovestiri ale marilor opere literare. Prin "repovestire" se intelege o adaptare a unei carti, astfel incat aceasta sa se situeze la nivelul de intelegere potrivit varstelor de 8-14 ani.
Este o initiativa fantastica, cred ca este prima de asemenea amploare la noi in tara, deoarece propune actiuni pe mai multe planuri: ateliere de lectura in librarii coordonate de actori profesionisti, intalniri cu profesorii, elevii si parintii din scolile mediului urban, donatii de carte in sate si centre de plasament, cluburi de lectura in toata tara, distributia cartilor in chioscurile de ziare odata cu Evenimentul Zilei, lectura timp de 25 de minute in sanul familiei, o platforma pe internet dedicata proiectului.
Am lasat la urma cel mai spectaculos eveniment al acestui maraton al cartilor si anume un tur ciclist desfasurat in 13 judete ale tarii, avandu-l ca pion principal pe nimeni altul decat ASR Principele Nicolae al Romaniei. Acum este momentul sa adaug faptul ca proiectul "Cartile copilariei" este sustinut de membrii familiei regale a Romaniei care urmeaza traditia Casei Regale de a se implica in actiuni caritabile de cele mai diverse tipuri.
ASR Principele Nicolae al Romaniei va pedala nici mai mult nici mai putin de 1000 de kilometri, alaturi de campionul national la ciclism Alex Ciocan, incepand cu data de 23 aprilie, din Sighetu Marmatiei pana la Constanta, invitandu-i pe cei care vor sa se implice, amatori de ciclism de toate varstele, sa il insoteasca in acest tur. Scopul principal este acela de a atrage atentia asupra proiectului si de a obtine fonduri pentru promovarea lecturii in randul copiilor din mediile defavorizate.
Cartile copilariei pe bicicleta este pagina de internet unde puteti vizualiza participantii la tur, datele necesare pentru a face o donatie, informatiile despre eveniment si programul turului. Pentru ca eu sunt din Ploiesti, voi spune ca sosirea participantilor va fi miercuri, pe 29 aprilie, la Sinaia, iar plecarea va fi joi, 30 aprilie, ora 11, de la Castelul Peles.
V-as invita sa va luati copiii, bicicletele si sa pedalati in cadrul acestui eveniment nu numai pentru ca Principele Nicolae este tanar, charismatic si are potential de vedeta sau pentru ca va fi insotit de ciclisti de renume, ci si pentru ca sponsorii DHS si Herlitz vor oferi premii in orasele de sosire. Va fi organizat un concurs inspirat din literatura universala, iar cinci copii vor fi premiati cu cate un ghiozdan cu rechizite marca Herlitz si cate o bicicleta DHS. Asa ca, atentie sinaieni, vi se pregateste o surpriza! Imi pare rau ca sosirea din Sinaia va fi in timpul saptamanii, iar ai mei nu vor putea ajunge pe Valea Prahovei sa asiste, dar cred ca va fi o atmosfera foarte frumoasa.
Daca va place ideea acestui proiect si sunt sigura ca vi se pare bine-venit, asa cum mi se pare si mie, va rog sa ajutati la promovarea lui, intrand pe pagina de Facebook dedicata acestuia si invitandu-va prietenii sa participe si sa distribuie stirile astfel incat sa afle cat mai multe persoane care se pot implica si sustine proiectul. Sunt sigura ca proiectul va fi unul de succes, cei de la Curtea Veche vor avea de ce sa fie mandri!
O super idee!
RăspundețiȘtergereCa dascal de la tara,numai eu stiu prin cate manute au trecut cartile din biblioteca personala...sau poate nici eu nu mai stiu.:)
Mare dreptate ai !
Din joc si din carti isi iau copiii INTELEPCIUNEA!
Da, ne-ar trebui astfel de proiecte in fiecare luna si tot nu ar fi suficient sa acopere golul de carte existent la nivel de tara.
Ștergereo viata intreaga fara carti...nu e nimic!
RăspundețiȘtergereiubesc cartile de cand ma stiu!