Translate

vineri, 5 februarie 2016

Boli de piele - dermatita

Probabil va intrebati de ce m-am oprit fix la aceasta mare familie de afectiuni. Pai, fiindca avem ceva istorie in familie si cu pielea sensibila, iritata din te miri ce, si cu dermatita atopica, si cu umblatul pe la medici si aruncatul banilor pe creme scumpe. Eu personal n-am scapat niciodata de manifestarile dermatitei, doar le-am tinut sub control cu multa rabdare.
Pielea noastra este din ce in ce mai agresata de factorii externi si din ce in ce mai sensibila, dar cauzele vin si din interiorul nostru, din ceea ce mancam sau bem. Una peste alta puteti spune ca dermatita inseamna cam orice iritatie. Nici nu stiti cum va treziti cu ea, dar nu puteti scapa asa usor. Incercati remedii babesti, din auzite, uneori situatia se inrautateste.
Mancarimea, petele rosii, inflamate, descuamate, par sa se extinda, aveti deja o problema serioasa care va sacaie de dimineata pana seara. Cand ati epuizat sfaturile cunoscutilor, nu va ramane decat vizita la medicul specialist care va va prescrie iute, din condei, o crema cu corticosteroizi, adica un antiinflamator, si eventual antihistaminice. Cremele de acest gen sunt controversate, mai ales cand e vorba de aplicat la copii. Dar exista afectiuni care nu raspund decat la asa ceva. Pe de alta parte, folosite dupa ureche, timp indelungat, duc la atrofierea pielii sau infectii ale acesteia sau, mai rar, pot da tulburari hormonale.

Inainte de a vizita doctorul, trebuie sa stiti ca exista intr-adevar leacuri simple pentru a tine dermatita sub control. Eu am facut, ca de obicei, un tur al paginilor straine si am urmarit mai ales marturiile persoanelor care au incercat ceva care a functionat. Iata mai jos cateva dintre aceste tratamente facute acasa, in ordinea popularitatii.
1. Otetul din cidru de mere - il gasiti si prin Carrefour, si pe la naturisti. Se amesteca in parti egale cu apa si se aplica pe piele, tinandu-se macar 30 de minute. Concomitent se si bea acest otet, 2 lingurite la o ceasca de apa de 2-3 ori pe zi.
2. Uleiul de cocos - are proprietati antimicrobiene si reduce roseata si mancarimea deoarece hidrateaza puternic pielea. Folositi ulei virgin si aplicati-l seara, inainte de culcare.
3. Cremele de copii pe baza de oxid de zinc, cele pentru iritatii la fundulet- din experienta mea stiu ca orice crema bogata in zinc functioneaza foarte bine, chiar si aceea simpla, mentolata care se da pe bubitele de varsat de vant. O aplici sistematic, de doua ori pe zi si ai grija sa nu zgamai sau sa scarpini locul cu pricina. iritatiile sau petele rosii incep sa se usuce si pielea se vindeca.
4. Turmericul - este puternic anti-inflamator si antiseptic. Este de fapt un condiment, inrudit fiind cu ghimbirul. Se incalzesc 250 grame de apa, se adauga o lingurita si jumatate de pulbere de turmeric, apoi se fierbe solutia. Se lasa la racit. Se aplica pe piele, dar se si bea timp de cateva luni.
5. Mierea de Manuka- daca n-ar fi atat de scumpa, mi-as lua si eu. Are proprietati uimitoare si este extrem de laudata pentru efectul pe care il are asupra pielii. Se aplica direct, ca o crema, pe zonele afectate.
6. Uleiul de vitamina E - este un remediu la indemana si eficient deoarece aceasta vitamina are un puternic caracter antioxidant. Concomitent se pot si inghiti pastile cu vitamina E. De asemenea puteti folosi ulei de migdale care contine multa vitamina E.
7. Fiertura de flori de musetel- se prepara ca un ceai, dar se folosesc 2-3 lingurite de flori la o ceasca de apa si se infuzeaza 10-15 minute. Se aplica pe pielea iritata, lasandu-se cel putin 20 de minute.
8. Lactatele - lapte sau iaurt, eventual amestecate cu miere. Laptele dulce se aplica rece si se lasa 5-7 minute dupa care se clateste. Pentru a combate mancarimile date de o piele uscata se amesteca cu apa de trandafiri, incercati sa gasiti un produs cat mai natural, nu din cele cosmetice.
9. Sarea Epsom- este sulfatul de magneziu. Se pun doua cesti la o cada de apa calda si se face baie in aceasta solutie. Ajuta mult la indepartarea mancarimilor si a senzatiei de arsura. Merge amestecat cu o cana de ovaz pentru efect de calmare.
10. Aloe Vera- daca aveti vreo planta prin casa, de obicei cele cu varsta de peste 3 ani au proprietatile corespunzatoare, ii jumuliti o frunza (daca va lasa inima) si o stoarceti pe zona afectata. Daca nu va indurati de planta, cautati apa sau gel de Aloe, se gasesc. Functioneaza bine in combinatie cu unguentul de galbenele.

Cam astea ar fi in top. Dar tineti minte! In cazul in care dermatita nu cedeaza la astfel de remedii, inseamna ca este cazul sa ajungeti la un doctor. Unele afectiuni pot avea consecinte mai serioase, nu este cazul sa va ambitionati.


3 comentarii:

  1. :) Se poate încerca curăţarea saltelei de acarieni (una din principalele cauze ale dermatitei atopice, deh acarienii) şi a prafului de casă!
    Ajută, mai ales dacă ai un Kirby!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, categoric! Nici n-am mai pomenit ca trebuie indepartate bine toate sursele de alergeni! Dermatita este de multe ori alergica.

      Ștergere
  2. Fetita mea, Cristina, de 4 anisori a avut o dermatita de care nu mai stiam cum sa scapam, pana cand nasa ei i-a facut cadou o crema ce este folosita ca remediu pentru dermatite si psoriazis de la pure potions. Si e minunata crema. Chiar functioneaza.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.