Translate

duminică, 21 februarie 2016

Mobila vintage cu stil

Ca si in moda, ai senzatia ca apar stiluri noi in designul obiectelor de interior, dar in realitate e greu sa mai inventezi linii noi, altii le-au lansat de mult timp, cei de astazi doar incearca sa le reia cu o noua fata sau functionalitate.
Pe la noi nu se obisnuieste ca piesele de mobilier sa poarte numele celui care le proiecteaza pentru simplul motiv ca mobila se face pe banda, nu este de serie mica, nu reprezinta cine stie ce viziune in domeniu, este practica si de calitate medie, facuta sa fie schimbata, nu sa intre in colectii. Exista, bineinteles, micii mesteri care lucreaza piese deosebite, mobilier sculptat sau pictat, dar efortul lor se reduce de regula la obiecte de dimensiuni mai modeste, n-ai sa vezi sifonier sau canapea din colectia x-ulescu.

Nu acelasi lucru se intampla prin strainatate. Mobilierul poarta numele si amprenta celui care l-a proiectat si este normal sa fie asa, astfel de piese au dreptul sa fie colectionate si apreciate la justa valoare. Designerii de mobila investesc acelasi talent, aceeasi viziune, aceeasi munca si imaginatie ca si cei de haine, numele lor trebuie sa fie retinut cu aceeasi atentie.
In ceea ce priveste modernismul unor piese vechi, am ales sa va prezint mai jos cativa creatori de mobila de la mijlocul secolului XX, numai ca sa vedeti ca obiectele realizate de ei sunt la fel de actuale, depasind de multe ori ceea ce se fabrica astazi.
Sofa de Milo Baughman
Masa de sufragerie si scaune de George Nakashima

Sofa de Borge Mogensen

Dulap de Edward Wormley
Scaun de Hans Wegner
Dulap de tek de Ejner Larsen si Axel Bender Madsen

Sofa sectionata de Mario Bellini
Sofaua-bezea de George Nelson
Sofa de doua locuri de Finn Juhl


7 comentarii:

 1. Ahhhh ce interesanta este ultima piesa :D!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si mie imi place ultima piesa!
  Seara frumoasa!

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi.ai amintit de cursurile din uni,cand trebuiam sa recunoastem stilul diferitelor produse. ;:)

  RăspundețiȘtergere
 4. Sunt frumoase! :) Dar și cele de acum îmi plac...

  RăspundețiȘtergere
 5. Masa de sufragerie parca e closca cu puii. Intr-adevar piesele par foarte actuale :)

  RăspundețiȘtergere
 6. Sunt drăguțe toate!
  O săptămână cât mai plăcută îți doresc!
  Pupicei.

  RăspundețiȘtergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.