Translate

joi, 29 martie 2018

Figurine de colectie

Stiti, cand eram eu copil aveam tot felul de soldatei de plastic, indieni calare pe cai in galop, cavaleri medievali in diferite costumatii... Mama, ce ne mai jucam cu chestiile astea. Imparteam figurinele in tabere, construiam cazemate si fortificatii minuscule, cetati inexpugnabile si povesti fantastice.

Se chema ca aveam inca o colectie, alaturi de colectia de felicitari, timbre, servetele si ambalaje de la guma de mestecat straina. Deh, ne inseninam si noi copilaria cu ce puteam, erau niste hobby-uri dragute si aveam mare satisfactie cand reuseam sa adaug ceva nou la una dintre colectii.


Asa ca l-am incurajat pe fiu-meu sa intretina colectii. E frumos sa te pasioneze ceva si sa iti placa sa vanezi noutatile. Asa au aparut prin casa colectiile de LEGO, de masinute Hot Wheels, de roboti si personaje din jocuri si desene animate, de gandaci si pietre, de reviste...Astea cand era mai mic. Acum s-au schimbat lucrurile. Dar si preturile! Hai ca un LEGO este acceptabil daca nu te-avanti la cele formate din mii de piese, dar fiu-meu ravneste acum la chestii mai grele, pe bani seriosi...
A inceput cu kendamele...
A adunat vreo trei, de diverse culori, le-a invartit si ciocanit (ca sunt din lemn) vreo cateva luni, dupa care i-a trecut entuziasmul si acum le tine insirate in biblioteca, la loc de cinste.
Dar ce te faci cu personajele din jocurile de PC si cele de playstation?! Maiculita, aici lucrurile iau o turnura urata pentru finantele oricarei familii, deoarece odraslele noastre viseaza la figurinele cu eroii preferati. Si ce este rau in asta? veti zice. Am avut si noi soldateii nostri de plastic.
Pe bune? Ati verificat vreodata cat costa figurinele originale (aflate si la noi pe piata)? Ca imitatii nu se gasesc si nici nu e legal sa copiezi originalele in scop comercial, sunt cu drepturi de autor, intelegeti situatia, nu?

Si da-i vaiete, si targuieli, si oracaieli, si oftaturi, si clipuri pe Youtube, si... Ca eu si fiu-meu suntem fani Alien, si Assasin's Creed, si Halo, si Predator, si Game of Thrones, si Avengers, si Star Wars, si... Si costa astea de te usuca, meleoane si meleoane. Cate doua, cate trei, ba chiar si zece, in bani vechi vorbesc, ca au impact mai mare.

Si s-au intetit oftaturile din familie. La ultima negociere, fiu-meu crede ca a obtinut un cadou de ziua lui, dar nu stiu, zau, daca merita. Este la fel ca si cu pop-up books-urile de care am vorbit acum ceva timp, noroc ca alea nu sunt inca pe la noi.
Oricum, ca sa-si mai aline dorul, pustiul si-a cumparat din libraria Carturesti din capitala, unde a ajuns cu clasa, in excursie, o figurina Alien mai mica, un bust de lighioana extraterestra, reusita, nimic de zis. O apesi pe coada (are o baterie), ii iese a doua gura (fanii stiu cum arata) si scoate si niste sunete ca cele din film.
Are cam 7/9 cm dimensiunile, dar vine in cutie cu o carticica minuscula, foarte haioasa, care reproduce imagini din primul film al seriei Alien, cel din 1979, precum si replici ale personajelor. Costa ceva mai mult de 40 de lei cutia si eu zic ca merita.
Figurinele de colectie nu sunt facute ca sa te joci cu ele, asa cum faceam noi cu soldateii. Sunt facute sa le tii pe raft si sa te dai mare in fata prietenilor (hi, hi). Iar colectionarii nu sunt copii, ca astia n-au atatia bani, sunt adulti care arunca in mod constient sume considerabile pentru a-si hrani fanteziile.
Unii ar zice ca e o prostie. Dar, pana la urma, fiecare ne bucuram de alte lucruri si ne folosim resursele cum consideram ca e mai bine pentru noi. Eu va indemn sa va lasati copiii sa colectioneze lucrurile care le plac. Nu cele exorbitante, doar cele accesibile, cele pe care vi le permiteti voi, ca parinti. Este un mod excelent de a le canaliza atentia si de a-i invata sa-si alimenteze pasiunile, sa le urmeze cu consecventa. In mod sigur vor pastra, ca adulti, cateva dintre ele.



3 comentarii:

  1. Sunt implicata direct in colectii si colectionari.Fetele mai au si tot felul de printese,acum filme cu personaje pline de acareturi,care se comercializeaza pe net ,la preturi cum zici...Role,bratari,jurnale zilnice,etc.Vedem cu ce se va alege peste ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. hm, si noi avem o colectie marisoara de timbre si una de bani, in rest... o super colectie de jucarii... inclusiv trambulina in casa :)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Kinder eggs asta-i cea mai mare colectie, aaa si Lego! :) noi dopuri de pluta de la sticle de vin ;p

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.