Translate

sâmbătă, 26 mai 2018

Bijuterii bizare

De aceasta data nu voi mai scrie despre bijuteriile contemporane pentru ca, asa cum stim cu totii, nu e greu sa gasesti extremele, bizareriile in designul acestora. In fond, traim o epoca a experimentelor de tot felul si asta, zic eu, e de bine. Fiecare avem dreptul sa ne exprimam purtand bijuterii potrivite personalitatii noastre.
Nu, de data aceasta am scos de la naftalina ciudatenii din secolele trecute si asta e cu atat mai interesant, cu cat vremurile nu permiteau prea multe deviatii de la trendurile generale, destul de fixiste. Si totusi, chiar si atunci existau mesteri care creau si altceva, dincolo de gusturile publicului larg, la o limita a artisticului mai putin explorata sau acceptata, dovada ca e greu sa incatusezi imaginatia cuiva. Mai ales ca nu prea existau lucruri de serie.

Oricum, tot rasfoind eu paginile virtuale, am constatat ca, oricare ar fi fost epoca, la mare cautare erau bijuteriile mecanice, adica cele care se desfaceau, aveau compartimente ascunse. Despre cele care adaposteau otrava stim cu totii. Dar partea mecanica nu era destinata exclusiv unor mijloace criminale, de cele mai multe ori avea rolul de a pastra o amintire, cum este cazul suvitelor de par sau al portretelor miniaturale, fie ca vorbim de indragostiti, fie ca vorbim de cei disparuti de pe aceasta lume.

Asa cum veti observa singuri, atunci, ca si acum, bijuteriile ornate cu animale erau cele mai ciudate, dar sunt sigura ca aveau rostul lor, semnificau ceva pentru persoana care le purta. In epoca victoriana erau la moda si charmurile, se purtau la fel de multe ca si in prezent, de fapt, puteai afla superstitiile cuiva analizand miniaturile din astfel de bijuterii. O alta moda bizara erau lucrarile de arta, gen tablou, dar mai ales bijuteriile realizate din par, in amintirea celor decedati. Bijuteriile create special pentru perioada de doliu reprezinta un trend care s-a pierdut. De multe ori designul evoca moartea prin modele cu cranii, alteori sunt preferate texte care omagiaza persoana decedata. In zilele noastre astfel de piese s-ar apropia de curentul steampunk.
Inel cu ceas solar - circa 1570
Inel cu carabus-circa 1800
Inel chinezesc cu abac-vechime circa 200 de ani
Inel cu ceas solar si triptic religios-circa 1585
Inel din aur-secolul al 16-lea
Inel de doliu - anul 1773
Inel mecanic in amintirea lui Napoleon-circa 1820
Pandant in memoriam, cu suvita de par -  circa 1860
Charm din aur, cu femeie goala si rochie-epoca victoriana
Charm din argint - epoca victoriana
Bratara de doliu din par - epoca victoriana
Charm mecanic cu femeie in cada
Set de doliu realizat din par - epoca victoriana

2 comentarii:

  1. Bijuteriile din parul decedatilor mi se par oribile. Dar raportate la vremea rezpectiva, nu-s cele mai extravagante idei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noua ne-ar trebui bijuterii cu ortograme si cu tabla inmultirii.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.