Parere de grup!
Pentru ca un grup de doamne a dat raspunsul la aceasta intrebare intr-o carte numita chiar asa: Cum e sa fii fata
In titlu nu apare semnul intrebarii, asadar se presupune ca este vorba despre mai multe perspective ale unor "fete" si nicidecum de o chestiune incuietoare, filozofica.
Tot Editura Univers este cea care s-a gandit sa adune aceasta colectie de texte-amintiri, texte-inspirationale, texte-pamflet... Autoarele care se destainuie intre paginile volumului sunt destul de bine cunoscute in peisajul literar actual, ele scriu cu succes si sunt apreciate nu numai din acest punct de vedere, dar si pentru alte ocupatii pe care le au.
Povestile din aceasta carte reprezinta marturisile Cristinei Andone, Ioanei Chicet-Macoveiciuc, Adelei Dan, Ralucai Feher, Mirunei Ioani, Andrei Nistor, Melindei de Ross, Danei Savuica si Victoriei Serman. Frumoasa si heterogena panoplie de stiluri, veti vedea ca fiecare text are o puternica personalitate pentru ca fiecare doamna abordeaza din alt unghi problema din titlu.
"Cum e sa fii fata" este o discutie despre conditia femeii in general, dar grefata pe fundalul social din Romania. Si aici intervine factorul "barbat". Pai n-avea cum sa lipseasca de la asemenea analiza aprofundata, in fond cele doua sexe se invartesc unul in jurul celuilalt ca doua stele gemene ce incearca sa se anihileze, pardon, atraga reciproc. Modul cum vede fiecare autoare aceasta influenta este un adevarat deliciu pentru cititorul care va fi satisfacut sa descopere note romantice, nostalgice, sarcastice sau de gratitudine. Nu, nu este derutant, relatiile dintre sexe chiar au aceasta complexitate sociala. Stiti voi, barbatii sunt de Marte, femeile de pe Venus, iar batalia se da pe Pamant.
Dar sa o luam cu inceputul.
Cristina Andone deschide volumul cu un fragment care se regaseste si in romanul "Plec". Este fragmentul in care unul dintre personajele feminine lichideaza o etapa din viata, dupa ce este parasita de sot, vanzand frumoasa casa a familiei. Un ton putin glumet, mai mult amar si nostalgic insoteste aceasta scriere. Femeia care o ia de la capat este primul lucru bifat pe lista de trasaturi ale sexului pe nedrept numit slab.
Ioana Chicet-Macoveiciuc rememoreaza clipele cand a dat prima oara cu capul in conditia de "fata". Amintiri din adolescenta, din facultate, trecerea de la fata-baietoi la cea cu adevarat feminina...Si o poveste haioasa despre femeia blonda care se (nu se) pricepe la masini. Femeia care isi descopera limitele (chiar si ale rabdarii) este un alt atribut tipic feminin.
Adela Dan m-a distrat teribil. Face un asemenea rezumat fabulos si plin de realism/sarcasm la adresa relatiilor dintre sexe, dar si la apetitul pentru autoflagelare casnica a gospodinei autohtone, incat am ras cu hohote si m-am minunat de cat de multe lucruri se regasesc in viata de zi cu zi. Femeia masochista este alt tip des intalnit pe la noi, si nu vorbim de sex aici.
Raluca Feher abordeaza problema din unghi oarecum politic. Personajele feminine din spatiul public nu au voie sa greseasca. Iar cand gresesc barbatii, bineinteles ca sunt de vina tot femeile, fie ele soate sau doar amante, sau simple secretare. Lumea judeca mult mai aspru o femeie care calca stramb. Femeia careia i se pun etichete este o conditie de care nu scapi usor.
Miruna Ioani vorbeste despre obsesiile fizice. Cure de slabire si ani pierduti, penduland intre disperare, lipsa de respect de sine si indiferenta. M-am identificat cu multe dintre intamplarile evocate de ea. Femeia presata, educata sa arate bine, sa intre in panica atunci cand viata ei nu evolueaza dupa standardele admise, aceasta este extrema dura a conditiei de fata.
Andra Nistor diseca un paradox: mult trambitata independenta a femeii versus incapacitatea ei de a se dezlipi definitiv de sustinerea masculului. Daca esti suficient de independenta risti sa ramai singura. Femeia in dilema este un caz obositor atunci cand se manifesta in fiecare zi.
Melinda de Ross este genul sportiv care s-a maturizat intr-o femeie sofisticata. Si scrie credibil despre aceasta transformare. "Fata lu'tata", crescuta doar de tata, a ales sa practice tirul. Autoarea recunoaste ca au fost momente in care prezenta mamei i-a lipsit dureros de mult. Dar a avut marele noroc sa-si intalneasca sufletul-pereche de timpuriu si sa ramana impreuna. Femeia legata pe viata de un partener este visul oricarei fete la inceput de drum.
Dana Savuica este o surpriza in aceasta carte. Nu stiu daca a mai scris ceva, dar ii iese, cum s-ar zice, adica este apropiata, calda, profund recunoscatoare familiei in care s-a format. Amintirile sale sunt legate de parintii sai, un cuplu deosebit, asa cum reiese din acest text frumos. Femeia liant al familiei este ca un jalon pe parcursul unei vieti.
Victoria Serman ne spune o poveste despre o fata, copil nedorit si indelung ignorat de parintii sai, care isi gaseste alinare si acceptare in grupurile de baieti. Pana cand, intr-o vacanta, totul se schimba... Este o poveste despre cum poti invata sa fii femeie si de la altcineva decat de la mama. Femeia care isi cauta un drum al ei in viata este constanta care insoteste orice destin.
N-am putut sa nu spun cate ceva despre fiecare scriere in parte. Daca sunteti cititori de bloguri, veti avea surpriza sa regasiti acelasi stil familiar si in aceasta carte. Este probabil din cauza faptului ca aceste autoare detin si site-uri personale unde publicul poate afla mai multe despre munca si viata lor. Eu am apreciat acest mod putin autobiografic, putin fictional, putin autocritic de a-ti evalua statutul de femeie intr-o societate destul de inchistata in principii, oricat de democratica si de liberala in gandire s-ar dori a fi.
O lectura care emotioneaza, as trage eu concluzia. Emotioneaza, dar ofera si speranta. Fiecare "fata"-autor pastreaza in suflet o farama de optimism de neatins, indiferent de cat de amare au fost experientele personale. Sa fie oare ideea ca o femeie poate razbi fara ajutor in orice isi propune? Nimeni nu spune pe sleau acest lucru, dar nici nu il neaga cu vehementa.
Va invit sa cititi aceasta carte in orice moment in care va simtiti slabe, nesigure, fara control asupra vietii voastre. Veti gasi categoric un punct de care sa va sprijiniti intre randurile ei.
Uite cartea asta mi-ar place!
RăspundețiȘtergerePrecis! Si mie mi-a placut mult, desi nu m-as fi gandit ca va fi pe gustul meu.
Ștergere