Daca nu sunteti la curent cu recentele "controverse" distribuite pe FB de o celebra si publica doamna antivaccinare (hei, cum suna asta!, dar nici ca schimb exprimarea), va spun ca lucrurile au escaladat in asemenea hal, incat acum s-a ajuns sa se nege insasi existenta virusului care provoaca rujeola. Dap, cititi bine, adica toti amarastenii care au facut rujeola de cateva mii de ani incoace, au avut aceleasi simptome si au mai si dat coltu' cu brio, au suferit de fapt de o boala inchipuita. Adica vaccinul produs in anii '60 si-a facut efectul din pura intamplare deoarece el nu trateaza nimic, virusul fiind de fapt inventia unora.
Cam asta se deduce din interpretarea pe care o da miscarea anti-vaccin unei povesti transate de curand intr-o instanta judecatoreasca din Germania. Numai ca sentinta tribunalului a fost scoasa din context (cum fac de obicei manipulatorii de opinie publica) si rastalmacita cu multa rea-vointa, totul bazandu-se pe lenea oamenilor de a se informa. Cei care citesc FB-ul cam iau de bune toate prostiile vehiculate pe-acolo si se mai si ambaleaza, spumega si injura "sistemul", uitand ca si cei care posteaza au niste interese in aruncarea de fumigene peste faptele reale.
De aceea va fac un rezumat al acestei istorioare, care ar putea fi o gluma buna daca impactul ei n-ar fi atat de serios.
Asadar, inca din anii '90 Dr.Stefan Lanka a contestat teoria conform careia bolile infectioase sunt provocate de virusuri. Polio, rujeola, gripa, herpes, chiar si HIV! Domnia sa, prin studiile intreprinse, a incercat sa arate ca virusurile care au fost "descoperite" sunt de fapt componente ale unor forme simple de viata, care nu exista in organisme complexe cum sunt animalele sau plantele. Cu alte cuvinte, niste particule celulare obisnuite provoaca infectiile, nu virusurile.
In noiembrie 2011, Dr.Lanka a anuntat pe site-ul sau ca ofera un premiu de 100.000 de euro oricui reuseste sa demonstreze stiintific existenta virusului rujeolei. Dr.Lanka cerea sa fie prezentate probe concrete, adica sa existe si niste masuratori efectuate asupra virusului.
In ianuarie 2012 apare in peisaj Dr. David Bardens care pune la dispozitie sase articole aparute in publicatii de specialitate si solicita sa-i fie transferati cei o suta de mii de euro. He, he, doar nu va imaginati ca Dr.Lanka s-a tinut de cuvant. El a spus ca articolele nu furnizeaza probele solicitate de el. Si asa s-a ajuns la tribunal. Inevitabil.
In martie 2012 prima instanta care a judecat procesul a dat sentinta ca banii sa fie platiti. Dr.Lanka a facut apel.
In 2016, Curtea Regionala de la Sttugart a reevaluat prima sentinta si, atentie mare!, a stabilit ca articolele Dr.Bardens nu au indeplinit criteriile solicitate, asa ca Dr.Lanka nu trebuie sa dea premiul.
In ianuarie 2017 Curtea Federala de Justitie a confirmat aceasta ultima sentinta.
Stiti ce a iesit din tambalaul asta? Manipulatorii de care vorbeam mai inainte au scris ca tribunalul a stabilit ca virusul rujeolei NU EXISTA! Oameni buni, o instanta de judecata nu are competenta sa dea verdicte stiintifice, ci doar sa transeze un conflict intre doua parti, nu stiu cine ar putea crede asa balarie.
Virusul rujeolei este pus la indoiala. Hm, pentru cei care au impresia ca iei o proba de sange, o pui la un microscop ultra-performant si vezi instant un virus misunand pe-acolo, trebuie sa precizez ca lucrurile sunt departe de a sta asa. Virusul nu este bacterie, adica nu este o celula in toata regula pe care sa o poti observa. Este doar un fragment de acid ribonucleic, o bucatica de informatie care este mult mai greu de identificat si caracterizat din toate punctele de vedere.
Dar sa vedem un scurt istoric al rujeolei si al identificarii virusului ce o provoaca.
Virusurile nu apar de nicaieri, de obicei animalele sunt sursa primara a acestora. In cazul virusului rujeolei, studiile au stabilit ca acum 8000-9000 de ani, odata cu domesticirea animalelor si intretinerea de cirezi de vite pe langa asezari si locuinte s-au creat conditii pentru cresterea populatiei umane si pentru trecerea virusului pestei bovine de la animale la oameni. Lucrul acesta este aproape sigur ca s-a intamplat in Orientul Mijlociu, acolo unde au existat si primele grupuri mai mari de animale domestice.
La inceput, virusul pestei s-a transmis numai de la animal la om. In aceasta etapa a evolutiei virusului rujeolei din cel al pestei, nu exista o adaptare prea buna la organismul uman, asa ca nu provoca cine stie ce boala. Apoi s-a adaptat atat de bine la gazda umana, incat nu a mai putut trece inapoi la animale ca sa le infecteze, moment in care putem vorbi clar despre virusul rujeolei.
In secolul al 19-lea, virusul pestei a trecut din India spre Africa, facand ravagii printre animalele domestice de pe acest continent. S-a facut un vaccin, iar in 2011 ONU a declarat eradicata epidemia de pesta bovina. Si a fost cel mai mare succes din istoria medicinei veterinare. Iar virusologul englez Michael Baron a declarat cu o nota de sarcasm: "Cand vine vorba de vaccinare, vacile nu au niciodata dreptul de a alege." He, he...Traiasca vacile!
Oricum, prima descriere a rujeolei a facut-o Rhazes, un medic din Persia, care a si facut diferenta dintre rujeola si variola. In secolul al 17-lea, boala era recunoscuta clar dupa simptome, iar in 1758 medicul scotian Francis Home facea prima incercare de vaccinare chiar asupra celor 12 copii ai sai, injectandu-le sange de la un pacient infectat. Si i-a iesit, nu in totalitate, dar 10 dintre copii au trecut usor peste boala. Dr.Home a demonstrat astfel existenta virusului cu mai mult de un secol inainte de a fi identifica prin metode moderne de cercetare.
In sfarsit, in 1954 doctorul Thomas Peebles reuseste sa izoleze virusul folosind probe de la un baiat de 11 ani, David Edmonston, iar in 1963 a fost realizat in SUA, cu licenta, primul vaccin.
Inainte de crearea vaccinului, milioane de copii americani se imbolnaveau in fiecare an si existau 400-500 de decese pe an. Cele mai grave efecte secundare ale bolii sunt pierderea auzului, encefalita si pneumonia.
Dar sa nu credeti ca istoria devine mai linistita in prezent.
In 2014 izbucneste una dintre cele mai rele epidemii din SUA, cu 600 de cazuri raportate, un focar fiind comunitatea Amish din Ohio, unde un misionar a adus boala din Filipine. Iar oamenii erau nevaccinati, evident. Si focare au continuat sa apara, pe masura ce "inteligenta" parinteasca a lucrat in sensul refuzarii vaccinarii copiilor.
In 2013, pe tot globul au fost raportate 145.700 de decese provocate de rujeola.
In ciuda vaccinarilor efectuate in toata lumea, rujeola ramane una dintre cele mai importante cauze ale mortii in randul copiilor mai mici.
In concluzie. Sunt atat de multe de spus, incat nu prea inteleg eu cum poate contesta cineva existenta unui virus. Daca negam existenta virusului rujeolei, va trebui sa negam existenta tuturor celorlalte virusuri. Si daca le negam existenta, atunci cum se face ca functioneaza vaccinurile?
Si apropo, uite ca l-a pozat cineva!
- Caption:
- Measles virus particle
- Description:
- This thin-section transmission electron micrograph (TEM) revealed the ultrastructural appearance of a single virus particle, or "virion", of measles virus. The measles virus is a paramyxovirus, of the genus Morbillivirus. It is 100-200 nm in diameter, with a core of single-stranded RNA, and is closely related to the rinderpest and canine distemper viruses. Two membrane envelope proteins are important in pathogenesis. They are the F (fusion) protein, which is responsible for fusion of virus and host cell membranes, viral penetration, and hemolysis, and the H (hemagglutinin) protein, which is responsible for adsorption of virus to cells. There is only one antigenic type of measles virus. Although studies have documented changes in the H glycoprotein, these changes do not appear to be epidemiologically important (i.e., no change in vaccine efficacy has been observed).
- Creator:
- CDC/Cynthia S. Goldsmith; William Bellini, Ph.D.
- Timeline Category:
-
- Source:
- CDC Image Library
https://norkinvirology.wordpress.com/2015/03/18/the-origin-and-natural-history-of-measles-virus/
http://www.latimes.com/local/california/la-na-measles-timeline-20150205-story.html
https://www.historyofvaccines.org/content/measles-virus-particles
Eu zic că în acest domeniu, al virusologiei, păreri pot avea numai specialiștii... Și nici ăia nu se pricep toți ca lumea! :))
RăspundețiȘtergere