Translate

marți, 8 mai 2018

Surse de informatie

Am obiceiul sa umblu prin cele mai indepartate cotloane ale internetului, in cautare de subiecte noi pentru blog. O conditie ar fi sa cunosti cat de cat limba engleza, pentru ca pe site-urile straine gasesti cele mai vaste baze de date,  nu pe cele romanesti, plus ca sunt la prima mana, nu traduse prost de diversi "specialisti".
Oricum, daca obisnuiti si va place sa aflati lucruri "de la sursa", iata cateva dintre recomandarile mele de astazi.

Mare parte dintre artistii pe care ii prezint si ale caror lucrari ajung pe fundalul blogului meu sunt descoperiti pe tuttartpitturasculturapoesiamusica.com. Aici gasesc informatii biografice pe scurt, la care adaug alte date furnizate de internet.

O baza de date a tuturor studiilor stiintifice din diverse domenii, adica un rezumat al fiecarui studiu si concluziile, gasiti pe sciencedaily.com.
Studiile sunt grupate pe domenii de interes, asa ca este simplu sa selectezi, nu trebuie sa cauti in nestire printre mii de lucrari. Avantajul este faptul ca aceste studii apar in ordine cronologica, asa ca poti sa fii la curent tot timpul cu cele mai recente.

Pentru istorie/arheologie va recomand cambridge.org.
Eu am facut un tur de lectura zilele trecute si va asigur ca merita sa consumi timp pe-acolo. Sunt publicate rezumate ale unor descoperiri si studii in acest domeniu, unele teribil de palpitante. Daca vrei sa vezi articolul intreg, trebuie sa apesi un buton "View HTML" care apare sub rezumat.

Daca va pasioneaza informatiile despre cu caracter religios, precum si descoperirile din domeniul istoriei crestinismului, puteti citi gnosis.org.
Acesta este site-ul Gnostic Society, o organizatie/librarie care gazduieste peste o mie de documente reprezentand texte gnostice: colectia Nag Hammadi, manuscrisele de la Marea Moarta, revelatii si apocalipse, alte scrieri crestine.

Cel mai interesant si emotionant document pe care l-am descoperit recent si pe care am inceput sa-l citesc este lucrarea "REZISTENTA ANTICOMUNISTA DIN MUNTII FAGARASULUI (NOTE SI STUDII COMPARATIVE PE MARGINEA DOCUMENTELOR DIN ARHIVA C.N.S.A.S.)" de Ion-Gavrila-Ogoranu. Autorul acestei lucrari este unul dintre cei condamnati pentru lupta impotriva comunismului deoarece a facut parte dintre cei care au luptat in Muntii Fagaras, dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Am spus ca este o lectura emotionanta deoarece cei mai in varsta dintre voi veti rememora zvonuri care circulau imediat dupa razboi si pana in anii '60, zvonuri despre lupta impotriva "dusmanilor de clasa" si a "banditilor" sau "legionarilor", cum erau numiti cei care s-au opus cu toate puterile si au luptat in ilegalitate, dandu-si viata pentru o cauza comuna: impiedicarea instaurarii regimului comunist.
Daca aveti rabdare sa lecturati documentele CNSAS, veti intra intr-o epoca si intr-o lume intunecata, plina de tradari, crime si musamalizari, o istorie incredibila pe care, din pacate incepem sa o uitam, iar generatiile noi nici macar nu mai au curiozitatea sa o caute, sa o cunoasca, sa o perpetueze ca pe o lectie ce trebuie invatata. Si mai sunt unii care se intreaba de ce istoria se repeta sau de ce repetam greselile din istorie.
Cand eram mai mica si incepusem sa citesc cartile politiste din biblioteca parintilor mei, tin minte ca  un numar de romane mai mult sau mai putin politiste aveau ca subiect tocmai distrugerea rezistentei anticomuniste din munti. Cateodata stau si ma gandesc cat de tare ni s-a spalat creierul si cum eram manipulati sa credem ca tot ce este impotriva partidului trebuie eliminat.
Rezistenta din munti a supravietuit pana in anul 1962. Din introducerea realizata de autor razbate amareala ca suntem o tara care a pierdut toate bataliile recente, incepand cu revolutia de la 1848.
Va recomand aceasta lectura socanta si trista, chiar daca n-aveti dispozitia sufleteasca pentru astfel de subiecte, este bine sa stim si ce s-a intamplat cu adevarat in istoria noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.