1.Similar extractului din plante, melcul a fost stors pana la epuizare (a se citi "moarte").
2.Orice este legat de acest animal este putin scarbos din cauza mucusului pe care il are pe corp.
Concluzia pe care o tragi nu este prea favorabila unui produs cosmetic ce foloseste vreo secretie de-a melcului. Brrr, o senzatie de cleios si lipicios pe care eu o mai am si in cazul mancarii de bame. Bleah!
Si totusi n-ati putea fi intr-o eroare mai mare daca ati gandi asa. Va povestesc imediat de ce.
Crema sau gelul cu extract de melc este o gaselnita la moda de cativa ani incoace. Era imposibil sa nu-mi trezeasca si mie curiozitatea. Este drept ca in aceasta industrie mai existau chestii de provenienta animala, lapte de capra, venin de viespe, grasime de nu stiu ce, dar melcul nu prea era motiv de lauda, asa ca istoria utilizarii lui este teribil de interesanta.
Primii care au vazut potentialul acestui animal au fost grecii antici. Dap, e o poveste tare veche. Ei au descoperit puterea vindecatoare a mucusului secretat de melc.
Mai recent, fermierii din Chile care culegeau melci pentru exportul in Franta au constatat ca pielea de maini devine mai intinsa, mai curata, mai fina dupa contactul cu biata fiinta nevinovata, delicatesa pe mesele unora.
Ei bine, coreenii au vazut toate calitatile melcului. Mai ales ca ei sunt invatati sa scoata beneficii din orice misca pe planeta asta, iar industria lor de frumusete se joaca tot timpul cu limitele acceptabilului. Acum cativa ani, popularitatea melcului, ca sursa de substante benefice pielii, a patruns si in SUA. Dar producatorii il considerau un ingredient ciudat, care poate starni scarba consumatorilor, asa ca s-au ferit sa-i faca o publicitate prea agresiva. In prezent, melcul a capatat un loc de frunte printre furnizorii de produse cosmetice care chiar functioneaza, mai ales ca tot mai multa lume a laudat efectele rapide induse de folosirea cremei cu extract de melc. Si ma refer aici nu numai la netezirea si iluminarea tenului, dar si la cicatrizarea rapida a semnelor de la acnee, precum si a cicatricilor de pe corp in general. Mucusul melcului pare sa stimuleze productia de colagen si elastina din culturile de celule supuse experimentelor, dar, in realitate, efectele enumerate mai inainte sunt prea putin sustinute de studii stiintifice serioase. Nu-i nimic, popularitatea melcului creste vazand cu ochii.
Ca sa va linistesc cu privire la maltratarea animalelor pentru a se obtine acel mucus, va asigur ca tehnologia nu omoara melcii si nici macar nu-i afecteaza in vreun fel. Ba, melcii sunt rasfatati de-a dreptul pentru a produce cat mai mult mucus.
Sunt folosite speciile Helix pomatia si Helix aspersa (melci de gradina), iar unele companii folosesc si melcul gigant african. Exemplarele sunt plasate intr-o camera linistita, intunecoasa (deoarece melcii circula mai ales noaptea), pe o plasa, si lasate sa se plimbe libere timp de 30 de minute. Dupa care sunt mutati in habitatul lor pentru a-si reface fortele.
Cred ca este inutil sa va spun ca o crema de calitate superioara contine un procent mare de mucus de melc, exista produse coreene care ajung la 96%. In acest caz, mucusul de melc este plasat primul pe lista de ingrediente. Va spun asta deoarece nu toate produsele precizeaza acest procent, dar va puteti da seama cam cum sta treaba verificand in ce pozitie se afla pe lista de ingrediente. Numele tehnic al mucusului este "Helix aspersa muller glycoconjugates".
Am facut toata aceasta introducere deoarece o colega si-a cumparat gelul cu extract de melc de la Lifecare, iar eu n-am rezistat si am cersit un deget de gel. Nu de alta, dar am ten sensibil si nu prea stiu cum reactioneaza la chestii de-astea mai exotice. Cutia de 100 ml costa pe site-ul firmei 48,99 lei.
Pe lista de ingrediente, extractul de melc este al patrulea, asa ca nu pot sa presupun in ce procent este, iar faptul ca alcoolul denaturat este pe locul doi nu mi-a sunat prea bine. Dar, cum nu sunt specialista in compozitia cremelor, ma feresc sa dau verdicte despre cat de sanatos este un produs.
In orice caz, gelul este cristalin, perfect transparent (in poza se vede culoarea biroului pe care l-am pus sa-l pozez), nu este fluid si miroase frumos deoarece are si parfum in compozitie.
La proprietatile produsului este trecut ca:
"Gelul contine Poly-Helixan, extract din secretie de melc, care are efect recuperator asupra pielii afectate de cicatrici, iritatii, arsuri provocate de soare, descuamari, cosuri, acnee, pete, vergeturi si riduri."
Folosesc gelul cu extract de melc de vreo doua zile, dimineata si seara. Efectul imediat este o senzatie ca strange pielea, chiar o intinde, dar am citit ca acesta nu este stabil in timp, este o chestie de scurta durata, adica nu va asteptati sa dispara ridurile. Al doilea efect a fost netezirea si catifelarea pielii in zonele in care se asprise. Dupa o zi de serviciu si de stat afara, asprimea revine, dar este atenuata. Banuiesc ca dupa un timp mai lung de folosire tenul isi va reveni complet. De asemenea, sunt curioasa cat de repede estompeaza urmele de cosuri.
ATENTIE! Nu este un produs destinat zonei ochilor, asa ca nu va aventurati sa-l folositi in acest fel, in nadejdea ca scapati de laba gastei. Are chiar si ceva potential alergenic si este recomandat sa faceti o testare pe o zona mica de pe corp inainte de utilizare.
In concluzie, in cazul in care se vad efectele benefice, gelul cu extract de melc este o adevarata afacere deoarece este economicos, se foloseste in cantitati mici si se intinde bine pe fata, adica 100 ml ajung pentru mult timp. Daca vreti un produs mai altfel, nu va feriti sa cumparati ceva bazat pe mucusul de melc, nu este chiar deloc respingator, iar efectele merita sa incercati.
LOL, si mie mi-e scarba sa-i culeg dupa ploaie sa-i arunc din curte. Ne manaca aia tot, flori legume etc. Ii iau cu manusi, maica-mea pune mana direct pe ei.
RăspundețiȘtergereSunt tare draguti!
ȘtergereMie imi plac ca si fiibte, asa ca ma bucur ca am citit acest articol!
hmmm, si creme de fata :)... am inteles ca sunt extraordinare totusi!
RăspundețiȘtergereEste un produs foarte bun in 10 minute mia calmat usturimea si iritatia fetii in urma folosiri de acid glicolic iar in 2 zile nu am mai avut nimic mentionez si aloe vera e miracolos si il folosesc pt iritati sau scotature aceasi marca e foarte bun
RăspundețiȘtergereSalut! eu am folosit multe produse de pentru cicatrici, am avut probleme cu cosurile si inca am chiar daca am trecut de pubertate de multi ani. Produsele de la Forever Living ( Aloe Vera) mi-au mai indreptat tenul cat de cat. Urmeaza sa incerc un produs ce contine seva aceasta de melc si o sa revin cu un review. Mentionez ca am un ten mixt.
RăspundețiȘtergerePS: Am un prieten care mi-a povestit ca bunica-su avea o carte cu leacuri scrisa de mana. Mi-a zis ca el cand era mai mic din cartea aia a facut un preparat pentru o crema ca sa-i vindece o cicatrice adnaca de la mana. A adunat melci de prin gradina, s-a folosit de seva lor si le-a amestecat mai cu ceva plante si l-a uns pe cicatrice. Dupa care i-a trecut si arata ca nou.