Translate

sâmbătă, 23 martie 2019

Greseli in decorarea unui apartament

Dap, le faceti ori de cate ori va cumparati un obiect de decor (si voi credeti ca ati dat lovitura) sau ori de cate ori mutati (din plictiseala) mobila prin locuinta. Eu nici nu mai tin socoteala, e asa o varza la mine in casa, dar asta e, si gandurile mele sunt varza, asa ca pot sa afirm ca apartamentul meu ma reflecta destul de bine.

Oricum, daca sunteti genul care tineti la aparente si vi se vantura multa lume prin casa, dati mese sau mai stiu eu ce petreceri si vreti sa afisati un interior cat de cat in trenduri, iata care, spun designerii, sunt cele mai comune greseli in decorarea locuintei.
1. Camerele decorate in intregime in acelasi ton de culoare

Sunt camere grozave si nu se demodeaza usor, mai ales cand sunt in culori pastel, dar daca nu stii sa arunci o pata de culoare seamana teribil cu un spital. Trebuie sa adaugi variatii in nuante, sa folosesti mobila in tonuri diferite (cum ar fi scaunele), sa incerci sa pui un covor mai deschis la culoare decat masa, daca e vorba de sufragerie. Mai jos aveti un exemplu "negativ", depinde ce se intelege prin negativ, pentru ca este vorba despre o camera splendida!
2. Perdele prea scurte

Ori le faci ca lumea, sa atinga podeaua, ori te lasi pagubas. Daca ai gresit masuratoarea si marginea se opreste la 15 cm sau mai mult de podea, esti terminat. Din punct de vedere social, vreau sa zic. Sa atarni o perdea este o arta, a zis cineva, si chiar i-a iesit un porumbel din gura. Daca vrei sa comanzi perdele gata facute de pe internet, ia intotdeauna o inaltime mai mare, ca sa fii sigur ca nu ratezi toata afacerea. Mai jos aveti un exemplu de cum pot fi extinse niste perdele prea scurte, in cazul in care va gandeati la altceva cand le-ati cumparat. Chestie pe care am practicat-o si eu la un moment dat.
3. Ventilatoare montate in tavan

Aici imi recunosc imensa greseala de design interior, am un ventilator respectabil in sufragerie, dar n-am vrut aer conditionat, asa ca m-am multumit cu acest compromis. E foarte util vara, dar tot hidos arata intr-o camera scunda de apartament. Oricat ar fi modelul de elaborat, acest corp de iluminat/ventilat va arata demodat, spun designerii. Pe bune? Mie mi se pare destul de fancy cel din imaginea de mai jos.
4. Covoare prea mici

Mici, micute, dar extrem de practice! Pai, n-am stiut cum sa scap de alea mari, ca sa nu intre sub mobila si sa fie usor de carat la batatorul din fata blocului. Uite ca iar am dat-o in bara! Este adevarat ca un covor mare da alt aspect camerei, dar este tare greu de manevrat. Daca ai un covor subdimensionat, cica e musai sa-l suprapui cu unul care sa acopere podeaua mai bine. Singura grija este sa nu gresesti combinatia de modele. Daca ai unul mic cu model elaborat, incearca sa-l suprapui cu unul intr-o singura culoare. Cum? Ati zis ceva despre a munci mai mult? Da, dar conteaza aspectul, nu?
5. Mobila supradimensionata

Ei, aici iar intervine nevoia de depozitare, care bate de departe necesitatile de design. Majoritatea dintre noi, cei care stam in apartamente, credem ca idealul de confort este o canapea teapana cu o pereche de fotolii la fel de cuprinzatoare. Pai, in sufragerie avem si televizorul, asa ca ne trebuie o sofa comoda pe care sa motaim la serialul preferat. Cica, decat fotolii si canapele latarete, mai bine ne reorientam spre scaune tapitate, cele care arata aproape ca un fotoliu, si sofale usoare, acelea cu picioruse. In felul acesta avem confort si mai mult spatiu la dispozitie.

6. Toata mobila in set

Erau pe vremea comunistilor si se gasesc si acum. Cumperi o sufragerie sau un dormitor cap-coada, cu piese in acelasi model si aceeasi culoare. Designerii spun ca potrivirea mobilei a iesit cu brio din moda. Acum e cool sa ai piese desperecheate, dar potrivite. Adica nu le pui una langa alta la intamplare, trebuie sa obtii un look armonios, echilibrat, care sa nu zgaraie ochiul. Si care sa exprime ceva din gusturile si personalitatea proprietarului.
7. Accesorii fara semnificatie

Cum sunt tablourile din camerele de hotel. Se refera la acele obiecte pe care le insiri pe rafturi, nu pentru ca iti plac sau iti amintesc de ceva, ci doar ca sa umple un loc gol. Mai bine il lasi gol. Aceasta observatie tine foarte mult de rabdarea fiecaruia. Iti spui: am un perete, vreau un tablou! Nu te grabi cu achizitia. Asteapta cat e nevoie, pana gasesti acea imagine care te umple de bucurie ori de cate ori treci cu privirea peste ea. Asta mi-aminteste de un moment, dupa revolutie, cand am intrat intr-un mic magazin de decoratiuni diverse si mi-au picat ochii pe o rogojina frumos impletita, ornata cu bucati de goblen cu trandafiri. Am alergat acasa ca sa-mi iau banii si m-am intors tot intr-un suflet la magazin. O am si acum pe perete si inca este un obiect unic, n-am mai vazut asa ceva pe piata.
Acestea ar fi cele mai comune greseli de amenajare a interiorului si reprezinta, in opinia mea, definitii ale specialistilor, care asta sunt platiti sa faca: sa gandeasca in anumite linii si trenduri. In anumite conditii, asa-numitele greseli pot fi extrem de atragatoare, totul depinde de gustul fiecaruia.

2 comentarii:

  1. Din articolul tău înțeleg că avem nevoie de mai mult spațiu, de imaginație și de niște aspiratoare șmechere pentru covoarele mari. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. am si eu cateva greseli de decorare in casa pe care trebuie sa le remediez neaparat, nu eu le-am facut, alegerea soacrei :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.