Translate

duminică, 3 martie 2019

Obiecte ascutite de Gillian Flynn

Ei, aici lucrurile au fost clare. Am vazut miniseria tv, cu Amy Adams in rolul principal. Mi-a placut atat de tare acest film politist, incat l-am urmarit si a doua oara, numai pentru ca nu prinsesem toate dedesubturile din prima. Nu intelegeam ceva legat de autorul crimelor, asa ca, atunci cand am dat peste carte, am cumparat-o ca sa ma lamuresc ce si cum. Si am constatat ca este o super carte, una altfel, un soi de mix politist cu drama, ceva tulburari psihice si probleme de familie din cele mai extreme. De neratat, as zice.
"Obiecte ascutite" filmul este dedicat celor care, din anumite motive, dezvolta un gust pentru a se rani, scrijelindu-si trupul cu un cutit sau cu orice altceva. Cartea scrisa de Gillian Flynn dramatizeaza mai putin aceasta meteahna, desi obiceiul personajului principal reprezinta un aspect de baza in bucataria acestui roman aparte.
Cartea, aparuta la Editura Trei, are o mica "defectiune" ca sa zic asa: este mai putin stufoasa decat ecranizarea, chestie oarecum interesanta. Filmul reuseste sa dezvolte mai mult anumite aspecte, ba chiar baga cateva evenimente in plus, mai reinterpreteaza scrierea, modifica si calitatile personajelor pe ici, pe colo, dar, per ansamblu, sa zicem ca respecta firul literar si deznodamantul.

Asadar, Camille Preaker este o reporterita in ascensiune la Daily Post, un ziar cam scapatat din Chicago. Din intamplare, in oraselul sau de bastina, Wind Gap, se petrec doua crime ce par sa fie legate intre ele. Doua fetite sunt omorate, iar cadavrele sunt mutilate prin scoaterea dintilor. Camille este trimisa acasa, sa investigheze si sa scrie o serie de articole mai ample, prilej de a ridica tirajul ziarului si de a avansa pe plan profesional. Numai ca reporterita noastra are un trecut familial nu tocmai de invidiat. Fiica celei mai bogate femei din regiune, Adora Crelin, Camille este un copil facut la tinerete, cu un barbat care a disparut din peisaj inca de la nasterea ei. In Sudul conservator si cu ifose, sa ramai insarcinata fara sa fii casatorita nu era un lucru de strigat in gura mare. Adora se marita rapid cu Alan, la fel de bogat. Camille are o sora vitrega, Amma, de 13 ani. In film, aceasta sora este ceva mai mare ca varsta, probabil pentru a parea mai firesc comportamentul nu tocmai ortodox al fetei. Amma este cea mai populara fata din scoala, este extrem de rautacioasa cu cei din jur, nu asculta de nimeni. In carte e si mai si! Cu oarecare apucaturi sadice, foarte inteligenta, cu o viata sexuala deja inceputa, obisnuita cu diverse droguri, Amma e ciudat de precoce pentru varsta ei.

Camille Preaker este genul de om puternic, care a reusit sa isi invinga problemele si incearca din rasputeri sa nu cada din nou victima unor situatii nefinalizate din trecutul sau. Intoarcerea acasa ii da prilejul sa reevalueze intamplari vechi si sa-si cunoasca mai bine familia, mai ales mama. Adora nu se sfieste sa declare ca nu a iubit-o niciodata. Este o persoana foarte apreciata in comunitate, dar sub valurile de mare doamna se ascunde o boala mintala periculoasa.

Romanul este scris intr-o nota ironica, din perspectiva personajului principal. Sarcasmul si ironia nu caracterizeaza insa si filmul, aceasta fiind alta diferenta intre cele doua opere. Camille este prea lucida ca sa nu priveasca cu multa obiectivitate evenimentele prin care trece, in ciuda obiceiului sau de a consuma cam prea mult alcool. In ceea ce priveste latura sentimentala, cartea pune mare accent pe aspecte legate de sex, fiind chiar dura pe alocuri si distantandu-se astfel de film. Nu as recomanda-o adolescentilor.

Reteaua de legaturi dintre personaje este asa cum te-ai astepta de la un orasel in care toata lumea cunoaste pe toata lumea. Oricat ai sapa nu dai de capat, anii de convietuire au creat conexiuni profunde, ce merg mult inapoi in timp. Iar Richard, politistul venit din Kansas City sa ancheteze crimele, se bazeaza pe cunostintele Camillei pentru a reconstitui o imagine de ansamblu a societatii din Wing Gap. Ies la iveala multe lucruri si conflicte nefinalizate.

"Obiecte ascutite" este o carte aparte, scrisa in cel mai pur stil american, tinand cititorul in suspans, fara sa caute neaparat acest lucru. As zice ca relatiile dintre personaje sunt mai importante in carte, filmul a reusit sa fie un thriller politist mult mai tipic. In orice caz, mi-au placut amandoua foarte tare, chiar daca diverg putin ca atmosfera si intentii.

In concluzie, daca aveti chef de o poveste cu mult mister si personaje bine conturate, desi nu prea...normale, ca sa zic asa, va recomand cu multa convingere oricare dintre creatiile artistice, filmul sau cartea sau amandoua, de ce nu?

2 comentarii:

  1. nu a citit cartea si inteleg ca este si un film pe care nu l-am vazut inca! multumesc de recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Paralela dintre carte și film face să fie și mai interesantă prezentarea. M-ai făcut curioasă și le voi căuta pe amândouă. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.