Translate

vineri, 15 martie 2019

Idei de amenajari pentru gradini miniaturale in interiorul casei tale

Daca sunteti iubitori de plante, va plac amenajarile interioare, decorurile delicate si va doriti o gradina, numai ca sunteti limitati de spatiul ingust al apartamentului in care locuiti, sa stiti ca nu sunt toate sperantele pierdute. Un om care doreste sa se inconjoare de frumos va gasi intotdeauna resurse sa-si satisfaca micile placeri ale vietii. Eu am tot cautat in aceste zile cateva idei  mai practice, deoarece, din ratiuni de sanatate, am cautat sa restrang verdeata pe care o tineam in ghivece foarte mari.  Vine un moment cand constati ca a devenit greu sa mai manipulezi ditamai vasele cu pamant, sa le muti si sa le ingrijesti, asa ca ma reorientez spre plante si obiecte mai marunte, usor de deplasat si de potrivit in spatiu.

Stiam cate ceva despre acele gradini vesele de cactusi, gasiti tot felul de exemple pe internet, ba chiar si tutoriale pe youtube, daca dati o cautare dupa "succulent gardens". Eu vreau insa sa va arat ca o mini-gradina o puteti amenaja in cele mai diverse obiecte de prin casa, avantajul grozav al acestora este ca puteti reutiliza lucruri care altminteri ar ajunge la gunoi sau la reciclate. Si puteti obtine decoruri spectaculoase cu un minim de cheltuiala. Ca sa nu mai zic ca un astfel de proiect este foarte instructiv pentru copii.
Iata cateva idei!

Fairy jar garden sau gradinita din borcan

Dap, ati citit bine, si nu e vorba despre vreun borcan urias, special, este vorba despre cele mai banale borcane, pot fi si cele de 800 gr., si acelea mari de muraturi, pot avea orice forma vreti voi. Traducerea mai potrivita ar fi "gradina de poveste din borcan" deoarece expresia in engleza se refera la utilizarea figurinelor sub forma de zane sau la faptul ca aceste decoruri sunt rodul imaginatiei fiecaruia, un coltisor care poate materializa cele mai frumoase vise ale noastre.
Este evident ca intr-un loc atat de mic nu pot fi amplasate plante mari, o singura tulpina suculenta este de-ajuns. In jur puteti aseza ce vreti voi, ideea este sa obtineti o mica scena sau o imagine decorativa care sa spuna ceva.
Daca doriti o indrumare, ei bine, iata doua infografice cu asezarea straturilor intr-un terrarium.
 
 

Basket fairy garden- gradinite in cosuri impletite din nuiele

Ca tot au trecut sarbatorile de martie, trebuie sa recunoasteti ca toti aveti prin casa cosuri impletite ramase de la aranjamentele florale sau de la pachetele cadou. Eu am o groaza de cosuri de toate dimensiunile, pe unele le-am folosit pentru depozitare, dar altele chiar ajung (din pacate!) la gunoi. Iata insa ca exista si posibilitatea amenajarii unei gradinite. Cu cat mai larg este cosul, cu atat ofera mai multe posibilitati sa va etalati ideile. Va trebuie ceva lipici, vopsea, pietricele (pot fi din cele pentru acvariu), pamant, figurine din plastic (cele ramase de la jocurile copiilor sunt foarte bune), sfoara, folie din plastic ca sa captusiti cosul, plante vii si artificiale (gasiti si muschi artificial la pungi).

 

Fairy garden in a broken pot - gradinite in ghivece sparte

Ce faceti voi cu un ghiveci spart? Din ceramica vreau sa zic... E drept ca ne-am obisnuit sa tinem in casa ghivece de plastic, sunt foarte usoare si nu se sparg, evident, dar niciodata nu vor fi la fel de elegante ca un vas din ceramica. Daca aveti ghivece vechi pe care le-ati ciobit, nu le aruncati! Cu un pic de fantezie, puteti sa le reutilizati in mai multe feluri de aranjamente.
 

Fairy succulent bird house garden - gradina in casuta pentru pasarele

Este evident ca nu folosim o casuta pentru pasarele cu un acoperis obisnuit, ne trebuie una la care sa putem inalta acoperisul pe limita exterioara pentru a putea introduce un strat de pamant in care sa plantam ceva. Nu este greu de facut, este suficient sa bateti in cuie cateva scandurele pe laturile acoperisului.
 

Teacup fairy garden - gradina in ceasca (ceainic, zaharnita sau alte piese din serviciul de ceai/cafea)

Cred ca este cea mai simpatica idee. Ca si in cazul borcanelor, cestile de ceai sau cafea se gasesc in orice casa. Ideal ar fi sa alegeti unele de ceai, largi la gura, frumos pictate. Nu e cazul sa descompletam serviciul mostenire de la bunica, doar ca toti avem o ceasca, doua, vechi, ultimele ramase dupa ce restul au fost sparte pe rand, pe rand... Chiar si ciobite pot fi suport pentru minunate gradini miniaturale.
 

Fairy garden in a pasta strainer - gradina in strecuratoare

Fiind gata gaurite, strecuratorile sunt ideale ca vase in care sa plantezi ceva. Plus ca pot fi vesel colorate si au forme interesante. Iar daca doriti un aspect vintage, alegeti strecuratori metalice, cele care au vopseaua sarita si incep sa rugineasca.

Ma opresc aici, ideile sunt foarte multe, am vazut gradinite amenajate in pantofi uzati, in cutii metalice vechi, in polonice, colivii, felinare, pahare, sticlarie de tot felul. Plantele suculente, mai ales cactusii, le-ati vazut la vanzare in mai toate magazinele de bricolaj, acelea care ofera si produse pentru gradina. Astfel de plante necesita volum mic de pamant, sunt caracteristice regiunilor aride si sunt invatate sa foloseasca putine resurse pentru a supravietui. Nu trebuie sa va ocupati tot timpul de ele. In schimb va ofera multa frumusete si multa satisfactie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.