Dap, in ultimul timp am taraganat un pic lectura de seara, preferand sa ma uit la prostioare pe tableta. Din acest motiv de stare de spirit nu tocmai fericita, mi-a luat mai mult ca sa termin o carte numita "Afacerea Columb", un New York Times bestseller de Steve Berry. Cu o apreciere de Dan Brown, care zice ca a fost genul sau de thriller. Acum, il stiti pe Dan Brown, este autorul celebrei "Codul lui DaVinci", o carte care a revolutionat modul in care privim anumite fapte din Noul Testament sau, mai bine zis, ceea ce s-a intamplat dupa... Asa ca nu e de colea o lauda din partea lui Dan Brown.
Bazandu-ma pe calitatea de "bestseller", am zis ca as putea sa-i dau o sansa lui Steve Berry, desi dupa stilul lui Dan Brown nu m-am omorat chiar deloc. N-am regretat, deoarece cartulia, desi nu se ridica la gradul de complexitate impus de Dan Brown misterelor din istoria noastra, aduce totusi in atentia binevoitorilor aspecte inca nedeslusite din biografia lui Cristofor Columb. Nici dupa acest personaj nu ma dau in vant, mi se pare absolut nemeritata celebritatea sa, dar sa zicem ca a produs o cotitura esentiala in cursul evenimentelor care au facut ca lumea sa arate asa cum o stim astazi.
Din toata intriga cel mai mult m-a interesat conexiunea pe care autorul presupune ca exploratorul a avut-o cu populatia de evrei din Spania acelei epoci (Evul Mediu), conexiune stransa, in sensul ca domnul Cristofor Columb ar fi fost de origine iudaica. Toata povestea este construita pe necunoscutele care marcheaza biografia lui Columb, originile si adevarata sa nationalitate fiind invaluite intr-o pacla groasa. In istorie nu exista consemnari in acest sens, asa ca putem sa ne imaginam foarte multe lucruri. V-as sfatui sa cititi cu atentie postfata, un capitolas in care autorul explica cat este adevar si cat este fictiune in povestea sa. Cititi cu atentie deoarece Steve Berry a facut o documentare laudabila pentru acest roman, respectand foarte multe lucruri care exista sau s-au intamplat in realitate. As putea spune ca a rezultat o lectura extrem de instructiva, bine mascata intr-o carte de aventuri si de actiune.
Tom Sagan este un jurnalist de investigatii caruia, cu ani in urma, cineva i-a inscenat o situatie urata, in context politic, compromitandu-i credibilitatea si scotandu-l astfel de pe scena mass-mediei. Celebru la un moment dat, Tom scrie acum romane de succes, pe care le publica sub alta identitate. Sotia i-a murit, parintii i-au murit, iar unica sa fiica nu mai vrea sa aiba de-a face cu el. Tom provine dintr-o familie de evrei, dar nu practica traditiile acestora, dimpotriva, a trecut la un moment dat la crestinism din cauza sotiei sale. Fiica sa insa, a ramas apropiata de bunici si a procedat invers, adica s-a convertit la iudaism.
Situatia lui Tom este atat de ingrata si de fara de iesire incat isi planuieste sinuciderea. Numai ca intentiile sale sunt date peste cap de un santaj pus la cale de Zachariah, personajul negativ al cartii, evreu care doreste sa ajunga la comoara, dar cu intentii belicoase, o inscenare facuta cu acordul si participarea fiicei cam naive a jurnalistului. Lucrurile devin atat de explozive, incat Tom are ocazia unei noi investigatii, de data aceasta miza fiind si repararea relatiilor sale familiale.
Principala miza este reprezentata de legendara comoara a Templului, obiecte cu mare incarcatura emotionala si istorica pe care se presupune ca evreii sefarzi le-au ascuns de-a lungul mileniilor in diferite locuri. Acest secret este transmis din generatie in generatie si este detinut de Leviti. Bunicul lui Tom fusese ultimul Levit dar, fiul sau nefiind interesat de originile sale, nu avusese cui sa predea stafeta inainte de moarte.
Locul in care este ascunsa comoara era strans legat de Cristofor Columb. Autorul avanseaza ipoteza ca acesta era de fapt un evreu care, de frica Inchizitiei, se convertise, asa cum facusera multi in acea vreme. Finantarea expeditiilor lui Columb de catre evrei este un fapt dovedit istoric. Si sunt si alte indicii ca, in expeditia care l-a purtat pana in Jamaica, exploratorul a avut o sarcina precisa, aceea de a ascunde ceva.
Toata actiunea ne poarta prin lume, din America pana in Europa si apoi in peisajul pitoresc al Jamaicai. Amanuntele despre istoria si populatiile de aici condimenteaza si dau credibilitate intrigii. Personajele secundare jamaicane sunt mai puternic conturate si chiar mai simpatice decat personajele principale. Sincer vorbind, nu mi-au placut nici Tom Sagan, nici Alle, fiica sa, nu stiu de ce am avut tot timpul acest sentiment. Cumva, autorul nu reuseste sa apropie aceste personaje de cititor. Tom Sagan ar trebui sa fie un soi de Indiana Jones, dar...nu este! Ca si caracter, vreau sa zic. Iar Alle pare atat de fraiera si de usor de manipulat, incat iti vine sa zici ca isi merita soarta.
Una peste alta, am avut de-a face cu o reusita poveste bazata pe misterele istoriei si chiar am invatat cateva lucruri din aceasta lectura, ceea ce este mare lucru. Si poate chiar am inceput sa-l simpatizez mai tare pe Cristofor Columb, perspectiva asupra biografiei sale fiind una demna de retinut. Doar stim bine ca istoria are "meritul" de a denatura realitatea intr-un mod nu tocmai magulitor pentru unele figuri importante. S-ar putea ca generatiile urmatoare sa-l fi judecat gresit pe Marele Amiral, din unele puncte de vedere. Va recomand aceasta lectura tocmai pentru modul in care incearca sa schimbe perceptia publicului asupra unor fapte istorice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.