Translate

miercuri, 3 aprilie 2019

Ti-e frica sa treci pragul unui cabinet stomatologic? Iata cateva recomandari care te vor ajuta!


Tu de cand nu ai mai pasit intr-un cabinet stomatologic? Daca ti-e frica de tratamentele dentare, afla ca nu esti singura persoana in aceasta situatie. Frica de stomatolog este o problema cu care se confrunta tot mai multi adulti, dar si copii. Un studiu recent realizat in Statele Unite a scos la iveala faptul ca circa 75% dintre persoanele chestionate sunt afectate, intr-o masura mai mare sau mai mica, de frica de dentist, astfel incat putem presupune ca un procent covarsitor de romani este in aceeasi situatie.

Igiena dentara corespunzatoare este una din caracteristicile societatilor educate, insa tara noastra se situeaza pe ultimele locuri la acest capitol in statisticile ce vizeaza acest aspect in randul tarilor europene. Din pacate, frica de a pasi intr-un cabinet stomatologic este un factor foarte important care impiedica multe persoane sa trateze la timp afectiunile dentare, ajungand la probleme stomatologice complexe, ce necesita tratamente costisitoare si de lunga durata.

De regula, aceasta reticenta in a apela la serviciile stomatologice provine din copilarie, fiind cauzata de o experienta nu tocmai placuta, dar memorabila, pe care pacientul a trait-o intr-un cabinet stomatologic la o varsta frageda. O simpla carie tratata fara anestezie ar putea fi de ajuns pentru a capata aceasta teama de dentist, iar amenintarile parintilor privind vizita la cabinetul stomatologic, daca copilul nu se spala cum trebuie pe dinti, pot alimenta aceasta temere, construind o adevarata fobie. 

Sfaturi pentru a scapa de teama de dentist 

Mintea unui adult poate aduce nenumarate argumente in favoarea tratamentelor dentare realizate din timp, insa frica nu prea tine cont de acestea. Pentru a veni in sprijinul tau, in randurile de mai jos vei gasi cateva recomandari care te pot ajuta in aceasta privinta si iti pot da curajul necesar sa treci pragul unui cabinet stomatologic atunci cand este necesar.

- Gaseste un medic intelegator. Fie ca obtii o recomandare de la cunostinte sau cauti pe internet, trebuie sa te informezi foarte bine inainte de a face prima programare la un cabinet stomatologic, astfel incat sa stii ca vei ajunge "pe mainile" unui specialist care stie sa trateze pacientii reticenti.
- Odata ce ai identificat o clinica sau un cabinet stomatologic cu specialisti "atenti" cu pacientul, cauta imagini din locul respectiv si uita-te pe review-urile pe care le-au realizat pacientii care i-au trecut deja pragul, pentru a-ti face o idee despre mediul in care vei fi tratat. Pentru a te familiariza cu locul, programeaza o consultatie.
- Programeaza-te in timpul diminetii. Daca stii ca urmeaza sa mergi la cabinetul stomatologic dupa-amiaza sau seara, toata ziua te vei gandi la acest lucru, acumuland tensiune si teama. Astfel, incearca sa programezi vizita chiar la prima ora, pentru a rezolva rapid si fara ingrijorare.
- Roaga pe cineva sa te insoteasca la prima vizita la cabinetul stomatologic. O ruda sau un prieten te pot ajuta sa treci mai usor peste grijile pe care ti le faci in legatura cu tratamentul dentar printr-o simpla conversatie care sa-ti abata atentia in alta parte;
- Spune-i medicului despre frica ta legata de acest tip de tratamente; acesta te-ar putea ajuta sa ajungi la un anumit grad de confort in timpul vizitelor, usurandu-ti situatia.

Daca vrei sa te asiguri ca tratamentul de care ai nevoie va fi eficient si lipsit de durere, programeaza-te cu incredere la un cabinet stomatologic din cadrul clinicii Dental Excellence! Echipa multidisciplinara de specialisti se va asigura ca vei beneficia de cele mai bune conditii pe toata durata tratamentului, indiferent de complexitatea acestuia.

Un comentariu:

  1. Chiar deloc. Doar ca e costisitor. Din fericire, am rezolvat problemele majore cu cativa ani in urma, nu sunt drepti ca la staruri nici la fel de albi dar nu am carii, sunt curati.
    Chiar luna asta ar trebui sa merg la un Dr Conf de la Maxilo la Cluj sa-mi scoata un ditamai... o măsea din fundul furii care cică n-are nicio functie acolo. E o mica opcu 2-3 fire dar nu ma tem cand merg la dânsul.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.