Translate

joi, 16 mai 2019

Atlasul frumusetii de Mihaela Noroc

Atlasul frumusetii sau, altfel zis, cele 500 de chipuri ale frumusetii, pentru ca este vorba despre un album care aduna portrete de femei intr-un numar impresionant, in 350 de pagini. Acest proiect ambitios al romancei Mihaela Noroc a devenit cunoscut peste tot in lume din cauza calatoriei fantastice a autoarei, care a tinut sa fotografieze femei din peste 50 de tari, obtinand astfel o imagine a tipologiei feminine, exprimata atat prin trasaturile fizice, cat si prin diversitatea povestilor din spatele acestor figuri intalnite pe drum.

De ce era nevoie de un astfel de album? Poate ca autoarea a vrut sa demonstreze, in special lumii occidentale, ca tiparele "de revista" sunt depasite si ca, in realitate, frumusetea are tot atatea canoane cate popoare exista pe Pamant. Pur si simplu nu putem sa facem din frumusete un soi de cutie in care poti intra doar daca te potrivesti exact. In plus, frumusetea nu are varsta. Exista persoane frumoase si la varsta a treia, totul tine de spirit, de modul cum percepi viata si de credinta ca aceasta iti poate oferi bucurie pana la final.

Albumul Mihaelei Noroc are o structura bazata pe fotografii, dar fiecare imagine este insotita de un scurt text care prezinta subiectul, persoana care a pozat, atat cat este posibil in cateva randuri. Este evident ca, in unele cazuri, autoarea nici macar nu a avut timp sa poarte o discutie mai amanuntita cu femeia pe care a intalnit-o. Femei anonime, din tinuturi mai mult sau mai putin civilizate, au fost astfel imortalizate intre paginile unei carti ce le-a facut cunoscute in intreaga lume. Din loc in loc, sunt strecurate colaje care aduna pozele dintr-o anumita sectiune a albumului. Acestea sunt descrise la finalul albumului.

Fotografiile nu arata numai frumusetea oamenilor, ci si cadrul geografic, urban sau natural, unde isi duc traiul. Porturi traditionale sau tinute fashion, bijuterii exotice, pielea maslinie sau alba, femei acoperite de valuri, femei marcate de un handicap fizic, femei la geamul unui tren, facand surf, ingrijind animale, femei in piata, in desert, in bucatarie, in barca, carand lemne sau impingand un carucior cu copil... Este atat de mare, de variata si de demna lumea sexului slab, incat incepi sa crezi ca exista o speranta pentru societatea cladita de om.

Atlasul Mihaelei Noroc nu arata nici un dram de tristete. Uneori, poti intui ceva nostalgic, poate o retinere in fata aparatului de fotografiat, dar dramele par sa dispara undeva, in spatele persoanelor care s-au lasat surprinse in aceste superbe imagini. Va las sa gustati din culorile fotografiilor, va vor inspira optimism si admiratie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.