Translate

vineri, 31 mai 2019

Ceramica vesela de Mitchell Grafton

Voi lasa un pic la o parte lumea artistilor pictori si voi explora, pentru fundalul blogului, si alte domenii. Astazi m-am inveselit cu Mitchell Grafton, un modelator in ceramica, pe care il gasiti AICI.

Mitchell Grafton este un rebel in sensul artistic cel mai bun. Si asta nu pentru ca are un talent iesit din comun, ci pentru ca are o viziune cu totul aparte asupra felului in care trebuie sa arate ceramica decorativa. Nu neaparat decorativa. Unele dintre piesele sale pot fi si utilizate in scopuri gospodaresti, dar ma gandesc ca un posesor de astfel de obiecte nu prea se indura sa le vanture de colo colo.

Mitchell Grafton a inceput sa lucreze de la 19 ani pentru Odell Pottery si a absolvit apoi arhitectura la Louisiana Tech. Bruce Odell, un mare maestru al ceramicii, l-a invatat timp de 7 ani toate secretele meseriei. Dupa terminarea studiilor, s-a mutat in Panama City unde a lucrat la Round Tree Pottery timp de 9 ani. In 2009, Mitchell a pornit propria afacere, Grafton Pottery. 

Artistul traieste si creeaza in prezent in Panama City. Spre deosebire de altii, care se concentreaza pe forma si functiune, Mitchell prefera sa dea viata unei lumi imaginare extrem de diversificata si colorata. Mai ales colorata si mai ales plina de umor. Iar uneori umorul creatiilor sale te izbeste atat de tare, incat chiar iti vine sa razi singur, admirandu-i indemanarea. Veti gasi o suita de animale in opera sa, banuiesc ca sunt animalele preferate si in viata de zi cu zi deoarece artistul le foloseste mai frecvent. Caracatite, pisici, iepuri, crocodili, soareci, bufnite, dar mai ales o ironica legatura intre prada si pradator, acestea par sa fie personajele si ideea din spatele multor piese. Apoi vin vehiculele militare combinate cu fiinte vii, un fel de cyborgi belicosi in care amanuntele sculpturii te uimesc cu adevarat. Apoi sunt capetele umane cu diferite expresii mai mult sau mai putin grotesti, dar care te fac de asemenea sa zambesti, imbracand vase din lut cu un aer antic. Dar cel mai mult mi-au placut pestii abisali, cu acei dinti enormi, fiorosi si totusi atat de colorati.

Fiecare obiect spune o poveste, iar trasaturile sculpturilor si stilul artistului sunt atat de personalizate, incat este imposibil sa nu recunosti autorul atunci cand vezi creatia sa. Si asta este definitoriu pentru un profesionist consacrat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.