Translate

duminică, 5 mai 2019

Urzeala Tronurilor, ultimul sezon, episodul 3

Si iata ca, dupa doua prime episoade cam caldute, adica nu prea palpitante, a venit vremea sa asistam la o alta mare batalie. Care de la Batalia Bastarzilor incoace, din sezonul 7 adica, n-a mai fost atat de fara de speranta.

Nu ma pot abtine sa scriu: "V-am zis eu!", adica v-am zis eu, in articolul trecut, ca Arya va fi cea care il va dovedi pe Regele Noptii. E drept ca nu stiam prin ce metoda, m-am gandit la lancea cu varf de obsidian, dar iata ca a fost de fapt cutitul din otel valyrian. Oricum, interesanta miscarea Aryei, miscare de asasin profesionist. Iar pumnalul este cel pe care i l-a dat Bran, care l-a randul lui l-a primit de la Lordul Baelish si este chiar pumnalul folosit de asasinul trimis sa-l omoare pe baiat pe la inceputul serialului. Am lesinat, hi, hi, de vreo trei ori pe parcursul episodului si cand l-am vazut pe Umblatorul Sef cu mana in gatul fetei am crezut ca s-a dus totul de rapa! Dar sa o luam sistematic.
Nu mi-am inchipuit ca marea batalie se va da chiar din al treilea episod. De-aici s-ar fi putut deduce ca mortii nu au cum sa invinga, altminteri ce-ar mai fi fost in celelalte episoade? Sa nu uitam ca miza e Tronul de Fier al Celor Sapte Regate. Dar producatorii ne-au pacalit, tinandu-ne cu sufletul la gura. Dat fiindca Regele Noptii are puterea de a invia mortii, era clar ca oastea lui nu se putea imputina, ba dimpotriva: cu cat mureau mai multi din tabara viilor, cu atat crestea numarul soldatilor zombie. Ceea ce s-a si demonstrat o data pe parcursul episodului, cand Regele Noptii ii da cu tifla lui Jon Snow. Moment in care incep sa invie si cei din cripta Winterfellului, de credeam ca ii vad pe Ned Stark si pe sora sa, Lyana, ridicandu-se din morminte.

Asadar, batalia e monstruoasa, cu replici putine, doar cand e necesar si o coloana sonora demna de mare atentie. Muzica e facuta sa accentueze drama din scene si e teribil de reusita. De murit, au murit cateva dintre personajele de baza, nu principale, dar simpatizate de public. Primul a fost Edd, credinciosul prieten al lui Jon Snow, fratele din Rondul de Noapte, apoi nobilul Jorah Mormont, care a insotit-o pe Daenerys, cu multa dragoste si devotament, pe parcursul atator episoade, apoi a fost Theon Greyjoy pe care eu l-am jelit cel mai tare, deoarece mi-a fost tare simpatic in ultimele sezoane.
Cea mai spectaculoasa moarte este cea a preotesei rosii Melisandre, o moarte anuntata si acceptata de acest personaj. Dupa cum stim din sezonul anterior, preoteasa este de fapt foarte batrana si cam pocita si numai colierul de la gat, cu acea piatra magica, o tine in viata, tanara si frumoasa. Melisandre este un alt personaj care a facut multe greseli, dintre care cea cu arderea pe rug a printesei Shireen Baratheon este cea mai grava, dar care incearca sa indrepte lucrurile ulterior. Sa nu uitam ca ea este cea care il aduce din nou la viata pe Jon Snow. Melisandre contribuie din plin la sangerosul conflict, invocand puterile Stapanului Luminii. Care o asculta!
Mort, de data asta in lupta, aparand-o pe Arya, este si Beric, adeptul aceluiasi cult al Stapanului Luminii pe care il slujea si Melisandre.
Dintre personajele secundare, moartea micutei Lyanna Mormont, conducatoarea Casei Mormont si verisoara lui Jorah, a fost cea mai cruda, cu trupul strivit de un urias zombie. Oare era chiar uriasul Wun Wun, cel care il ajutase pe Jon sa recastige Winterfellul de la Ramsay Bolton?
Exista si cateva semne de intrebare cu privire la soarta unora: nu stim inca ce s-a intamplat cu Sam Tarly, cu Podrick, scutierul lui Brienne din Tarth si nici macar cu cel de-al doilea dragon al lui Daenerys, cel pe care il calarea Jon Snow si care pare sa fi fost ranit cumva.
La finalul luptei ii vedem in picioare pe Ser Davos, Arya, Bran, Jon, Daenerys, Sandor Clegane, Jaime si Brienne. In cripta supravietuiesc Varis, Tyrion si Sansa, dar nu stim daca Gilly si copilul sunt bine.

Au existat mai multe semne ca Arya va fi cea aleasa sa puna capat acestui razboi fara speranta. Toata pregatirea ei de asasin, vorbele pe care i le spune Melisandre, disperarea cu care o apara Beric in Winterfell, privirea atotstiutoare pe care i-o arunca Bran si, chiar din sezoanele anterioare, modul cum o protejeaza Jaqen H'Ghar, adept al Zeului cu Multe Chipuri si slujitor al templului din Braavos. Legat de cel din urma, m-am gandit la un moment dat ca Arya va imprumuta fata vreunui zombie omorat de ea, asa cum fusese instruita sa se deghizeze si cu alte ocazii si astfel va putea sa ajunga langa Regele Noptii.

Cea mai ingrata pozitie, la finalul conflictului, este cea a lui Daenerys. Poate n-ati remarcat cu destula atentie, dar ea si-a pierdut mare parte din armata de dothraki si nepatati, i-au ramas doar doi dragoni, unul fiind probabil ranit sau chiar mort. Iar Jon n-a spus-o clar, dar aproape sigur se gandeste la tron. Plus ca e mult mai cunoscut, mai simpatizat si mai indreptatit, ca barbat, sa pretinda dreptul la tron. Dap, Daenerys a pus-o de mamaliga, cum s-ar zice.

Regele Noptii este o mare figura. Fara vreo replica in serial, el este cu atat mai infricosator. Desi a fost creat de catre Copiii Padurii prin magie, respectiv prin infingerea unui pumnal de gheata in inima, el nu este afectat de foc, asa cum a dovedit-o in mai multe ocazii. Palalaia in care il invaluie dragonul Drogon este fara efect si chiar ii smulge un zambet subtire, singura emotie manifestata vreodata. La final, stand fata in fata cu Bran, pe care vrea il vrea mort cu orice pret, are o sclipire de intelegere a sortii sale, deoarece citeste gandurile baiatului. Bran vede viitorul si stie ca Regele va muri, iar umblatorul intelege, cu o secunda inainte de atacul Aryei, acest lucru.
Ironia in toata chestia asta este faptul ca Regele Noptii este posibil sa fi fost, inainte de transformarea sa, un membru al familiei Stark. Inca nu ni se explica acest lucru, dar a existat candva un Brandon Stark zis Constructorul, cel care a dispus ridicarea marelui Zid de gheata, constructia monstruoasa care separa Westerosul de tinutul salbatic si cvasinecunoscut din nord. Vom vedea daca in episoadele urmatoare ni se va dezvalui ceva de acest gen.

Daca stati sa analizati acest conflict, veti observa ca substratul pare sa fie religios. Nu cunoastem motivatia Umblatorilor Albi, de ce sunt atat de determinati sa distruga lumea oamenilor. Umblatorii au fost creati cu multa, multa vreme inainte, de Copiii Padurii, aflati in lupta cu regatele oamenilor, care aproape ii invinsesera. Umblatorii sunt numai magie si au fost inchinati Vechilor Zei. Ei par sa asculte de poruncile primite atunci, la inceputuri, cand fusesera trimisi sa-i invinga pe oameni.
Toti actualii combatanti sunt de partea uneia sau alteia dintre credinte. Cei din Westeros se inchina Credintei Celor Sapte, Arya il aduce cu ea pe Zeul cu Multe Chipuri, Melisandre si Beric sunt adepti ai Stapanului Luminii, Theon vine de pe o insula unde domneste Zeul Inecat, Bran este el insusi un clarvazator, Corbul cu Trei Ochi, legat de credinta in Vechii Zei si in padure.
De vreme ce umblatorii sunt sub puterea Vechilor Zei, se presupune ca acestia ii mana in lupta impotriva oamenilor. De ce? Pai, in tinuturile din sud, lumea nu se mai inchina acestor zei , asa cum facusera stramosii lor (Primii Oameni) cu milenii inainte, ci a adoptat diverse alte divinitati. In cartile lui George R.R.Martin nu este descrisa foarte clar motivatia umblatorilor si nici macar aceste personaje nu sunt atat de bine conturate cum s-a urmarit in film. Dar filmul avea nevoie de o mare batalie care sa transeze lucrurile, iar scenaristii au adaugat diverse amanunte in poveste.
Partea interesanta este faptul ca toti slujitorii/preotii acestor zei manifesta evidente puteri magice, de unde s-ar deduce ca aceste divinitati nu sunt doar niste nume goale si chiar ii protejeaza pe cei care aleg sa creada in ei.

Sunt extrem de curioasa incotro va curge actiunea, acum ca toata lumea isi indreapta din nou atentia  spre Debarcaderul Regelui. Cersei si-a cumparat o armata de mercenari si are de partea ei corabiile lui Euron Greyjoy, in timp ce tabara din nord a suferit pierderi extrem de grele. Ba, as zice ca nordicii nici nu prea mai au cu ce sa marsaluiasca spre sud. Vom vedea daca intre Jon si Daenerys va aparea vreun conflict sau unul dintre ei, din dragoste, va ceda in fata celuilalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.