De-a lungul anilor am inteles o chestie: greu sa le intreci pe rusoaice in frumusetea articolelor handmade, indiferent de tipul obiectelor realizate. Rusia e atat de mare si de diversa, cu o piata competitiva si foarte pretentioasa, asa ca, daca vrei faima ca artist trebuie sa fii cu adevarat bun in ceea ce faci. Sau sa vii cu ceva inovativ, nemaivazut.
Pe acest segment al handmade-ului, crearea papusilor ocupa un loc fruntas. In primul rand ca nu e usor deloc sa realizezi figurina in sine, apoi ganditi-va ca trebuie sa o si decorezi/imbraci cu multa, multa migala. Iar daca vrei sa dai lovitura si sa treci pragul creatiei catre arta atunci chiar trebuie sa-ti imbunatatesti permanent tehnicile de tot felul. Doll Art a prins avant in ultimii ani, in momentul in care diferiti artisti au transformat aceste jucarii in obiecte de decor de o frumusete aparte. Probabil ca in Rusia veti gasi cateva nume celebre, eu am urmarit mai multe clipuri pe Youtube, dar astazi m-am oprit la Alisa Filippova dintr-un motiv: am vazut papusile ei inspirate de Alice, eroina cartii
Alice in Tara Minunilor. Si daca vezi aceste papusi, va spun ca ai senzatia certa ca asa ar fi trebuit sa arate nastrusnica fetita daca ar fi existat cu adevarat!
Doll Art inseamna in primul rand papusi unicat sau de serie mica. Stim ca exista colectionari de papusi vechi din portelan, colectionari de papusi fashion Barbie, colectionari de jucarii de toate felurile. Papusile sunt jucariile de suflet ale oricarei fetite, indiferent de epoca in care s-a nascut. Atunci cand ne-au fost tare, tare dragi si ne evoca amintiri duioase, le pastram peste ani si ne incalzesc sufletul si ca adulti, poate chiar le daruim copiilor nostri.
Alisa Filippova s-a nascut in Moscova si acolo a absolvit si Colegiul de Arta. Papusile sale sunt sculptate cu finete in pasta polimerica, pot fi refacute la comanda, dar nu vor arata niciodata exact la fel, un atribut deosebit al creatiilor handmade in general. Fiecare artist Doll Art foloseste un anumit tip de figurina, cu o anumita structura a corpului si o anumita expresie faciala. Fetitele Alisei Filippova sunt gratioase, amintind mai mult de zane, cu un corp cu o conformatie interesanta: pieptul plat, membre subtiri, funduletul si soldurile mai late, par bogat si o fata ovala foarte serioasa. Chiar nu zambesc niciodata! Atitudinea figurinelor este una delasatoare, uneori par ca au o coloana vertebrala putin curbata, ca si cum papusa a obosit si incearca sa se relaxeze chiar si atunci cand sta in picioare.
Hainele insa fac toti banii, cum s-ar zice. Par haine de epoca, sunt inspirate din bogatia vestmintelor din alte secole, dar sunt mult mai scurte si suprapuse in straturi ce dau o aparenta de neglijent si opulent in acelasi timp: multa dantela, textile brodate, snururi care atarna, aplicatii florale si, mai ales, pantalonasi cu voal pe dedesubt, un deliciu nu alta! Hainele sunt spumoase cu adevarat. Si extrem de muncite, ganditi-va ce inseamna sa lucrezi impecabil, sa croiesti la dimensiuni atat de mici.
Papusile Alisei Filippova sunt fascinant de migalos lucrate si inspira niste sentimente aparte, ca si cum ar fi venite din alta lume, motiv din care apar in expozitii si sunt apreciate in intreaga lume. Si sunt visul oricarei fetite, bineinteles.