Translate

sâmbătă, 13 iulie 2019

Care sunt locurile in care pot fi montate panouri acustice?


In ziua de astazi, produsele pe care le achizitionezi nu mai pot fi exclusiv "decorative" sau "practice", ele trebuie sa indeplineasca ambele calitati, intr-o masura mai mica sau mai mare, pentru a-ti lua ochii. Pana si decoratiunile interioare, cu care alegi sa iti ornezi peretii casei, trebuie sa indeplineasca un mic rol functional, acestea fiind mai apreciate decat simplele tablouri. Tocmai de aceea, tot mai multi oameni incep sa isi decoreze locuintele cu panouri acustice, despre care se poate spune ca sunt "the best of both worlds", adica atat foarte practice, cat si foarte atractive din punct de vedere vizual.

Aceste panouri acustice au rolul de a opri reflexia undelor sonore, crescand astfel calitatea sunetului in incaperea in care sunt utilizate si ajutandu-i pe oameni sa se inteleaga mai bine si mai usor unul cu altul. Modul de functionare este unul foarte simplu, acestea fiind realizate dintr-un material care absoarbe sunetele, oprind ecourile si reverberatiile. Ele nu trebuie confundate cu panourile fonoabsorbante, care au rolul de a stopa difuzarea undelor sonore in celelalte camere, acestea din urma fiind folosite in special in studiouri de inregistrari.
Spre deosebire de cele fonoabsorbante, panourile acustice nu trebuie sa acopere toti peretii dintr-o camera, fiind suficient sa fie montate in punctele cheie, numite si puncte reflex. Bineinteles, cu cat o incapere este mai mare, cu atat vor exista mai multe puncte reflex pe pereti, prin urmare trebuie montate si mai multe panouri acustice.

Acestea au diverse forme si culori, de la patrate rosii, la romburi gri sau dreptunghiuri albastre. La fel de variate sunt si dimensiunile lor, dar si modurile in care pot fi aranjate pe pereti. Tinand cont de faptul ca imbinarile dintre panouri nu sunt vizibile, rezultatul final va fi unul "dintr-o singura bucata", orice forma ar avea: regulata, precum un cub, hexagon ori octogon, sau neregulata, in functie de preferintele tale.

Iata in continuare cateva locuri in care pot fi montate panourile acustice, precum si efectele pe care acestea le vor avea asupra incaperilor respective:

1. In receptiile spitalelor 
Receptiile si salile de asteptare sunt, prin definitie, incaperi destul de mari, in care se formeaza ecou. Avand in vedere ca spitalele sunt locuri in care nu trebuie ridicat tonul vocii, din respect pentru suferinta pacientilor, este recomandata montarea unor panouri acustice care sa opreasca reverberatiile, astfel incat dialogurile sa poata fi purtate la o intensitate mai joasa.

2. In sedii de banci
 Daca in cazul spitalelor vorbeam despre respectul pentru pacienti, in cazul sediilor de banci vorbim despre respectul pentru datele private. In dialogul dintre angajatii bancii si clienti, de multe ori sunt schimbate informatii confidentiale, care nu trebuie rostite cu glas prea ridicat, motiv pentru care este indicata montarea unor panouri acustice.

3. In sali de teatru 
In salile de teatru, mai ales cele mici, in care vocea actorilor nu este amplificata prin microfoane, montarea unor panouri acustice este esentiala. Gratie acestora, actorii nu vor trebui sa ridice glasul, iar spectatorii vor auzi foarte clar dialogurile dintre acestia.

4. La tine acasa 
Nu in ultimul rand, poti monta panouri acustice la tine acasa, nu atat din ratiuni practice, cat mai ales estetice. Un astfel de aranjament colorat are adesea un aspect mult mai modern si mai apreciat decat un tablou sau o fotografie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.