Translate

miercuri, 14 octombrie 2015

StartJobs-Un video in care joci propriul rol

Ba chiar un rol de care depinde in masura destul de mare soarta ta.
Daca sunteti in cautarea unui loc de munca, joburi Bucuresti sa zicem, si sunteti familiarizati cat de cat cu mai noile metode de interactiune candidat-angajator, probabil ca ati vazut prin filme cum se practica metoda video-interviului. Este o metoda utilizata atunci cand cele doua parti se afla la distanta mare una de cealalta, iar parcurgerea drumului doar pentru o discutie ar fi un efort substantial pentru cel care aplica.



Uite ca s-a rezolvat si problema asta, tehnologia permite in ziua de astazi sa te "vezi" cu persoana sau comisia insarcinata cu interviul fara sa te misti din fata calculatorului. Avantajul nu este dat numai de scutirea unui drum obositor, ci si de faptul ca, in mod foarte convenabil, este redus stresul candidatului. Acesta poate sta frumusel in confortul casei sale, ecranul ii este familiar, ceilalti il vad mic, mic, iar unele amanunte mai putin avantajoase pot fi trecute cu vederea in prima faza. Normal ca va ajunge in cele din urma in fata acelor oameni straini, dar primul contact este depasit cu inima mai usoara.
StartJobs este o platforma online, de fapt singura in acest moment, care ofera acest gen de serviciu. Iti faci cont pe site, aplici pentru slujbele care te intereseaza si poti afla direct din contul tau daca esti solicitat pentru un video-interviu de catre vreo companie. Eu am facut un printscreen ca sa vedeti cum apare mesajul:

In acest fel, daca presupunem ca esti din Arad si cauti locuri de munca Bucuresti, nu trebuie sa-ti mai faci probleme ca ai nevoie de cazare in capitala pentru o intrevedere de cateva minute.
In ceea ce priveste companiile, s-a dovedit ca acestora le trebuie cel putin o luna sa angajeze o persoana potrivita exigentelor lor. Asta poate lasa un gust amar candidatilor, fortati sa astepte o decizie. Totodata, sa obtii parerea unui colectiv despre persoana nou angajata este un tur de forta si pot exista cateva aspecte care sa nu convina colegilor de munca. Ei bine, cel mai simplu este sa inregistrezi un interviu video si sa-l distribui apoi tuturor din departament. S-ar putea sa ai surpriza ca mai multi ochi sa ...vada mai bine si nu numai in sensul rau, dar si in cel pozitiv. Sau s-ar putea sa ai in fata un om talentat si sa ratezi angajarea pentru ca nu ai fost suficient de atent.


Nu in ultimul rand, ganditi-va ca video-interviul aduce un sentiment mai cald si mai apropiat in relatiile dintre parti, chestie pe care o scrisoare de intentie sau un CV nu o pot face. Plus ca angajatorul va putea evalua limbajul non-verbal. Stiti voi, gesturile spun mai mult decat o mie de cuvinte. In acest fel se pot face comparatii intre diversii aplicanti si pot fi eliminati chiar din prima etapa aceia care nu corespund cerintelor sau, dimpotriva, pot fi descoperiti cei mai buni. La intrebari standard oamenii raspund foarte diferit, nu?
In concluzie, invitatia pe care o primesti la un prim video-interviu poate fi un pic intimidanta dar cu cateva pregatiri, poate deveni o experienta inedita si folositoare. In curand, aceasta metoda de angajare va deveni ceva obisnuit si pe la noi, asa ca va trebui sa va adaptati schimbarilor de pe piata muncii.

5 comentarii:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.