Azi
dimineaţã am coborât sã mai cumpãr câte ceva. Pe aleea ce duce la intrarea
magazinului de lângã mine, ca de obicei, erau înşiraţi vânzãtorii de
zarzavaturi la negru, adicã ţiganii intermediari şi ţãranii amãrâţi care dau cu
legãturica…Un comerţ în afara sistemului care nu a putut fi stârpit nici de
controalele dese fãcute de poliţia localã sau ce-or fi ãia care patruleazã pe
strãzi….Bãtrânii şi rromii rãsar din nou ca ciupercile dupã ploaie, aleea
rãmâne liberã preţ de doar câteva ore. In rest trebuie sã te strecori printre cutii
de carton întoarse cu fundul în sus, utilizate ca tarabe improvizate. Sticlele
cu lapte şi gãinile vii stau direct pe ciment. E o harababurã totalã. Trebuie sã
recunosc ca iau şi eu diverse verzituri de la aceşti comercianţi de ocazie,
pompând sume mici, dar sigure, în economia subteranã. Pãi, dacã te tocmeşti
puţin, cumperi verdeaţa la juma’ de preţ faţa de cea din magazine, bieţii
oameni îţi dau şi mai multe legãturi, numai sã poatã pleca mai repede acasã cu
un bãnuţ de pâine.
Dar
existã ceva ce n-am cumpãrat absolut niciodatã de pe stradã: laptele şi ouãle.
Si nu-i înţeleg pe cei care o fac cu multã nonşalanţã. Când vãd cã la ora 10 mã
trag babele de poale şi mã îndeamnã: “Ia, mama, lapte proaspãt!” sau la ora 16
îmi oferã punga de ouã clocite la soare toatã ziua, ma apucã nebuneala. Cum
naiba mai sunt astea proaspete, nu înţeleg! Laptele este ţinut în sticle de
plastic care şi-au pierdut transparenţa, din cauzã cã au fost spãlate de nu
ştiu câte ori, cã aşa se practicã la ţarã. Parcã vãd colcãind bacteriile în ele.
Si staţi liniştiţi cã nu dispar prin fierbere. Poate dacã îl ţii sã clocoteascã
vreo juma’ de orã! Am sã vã dau un exemplu personal. Atât mama mea, cât şi
soţul meu sunt “suferinzi” de herpes. Mare parte dintre noi suntem purtãtorii
acestui virus, numai cã binecunoscutele bube la gurã nu apar la toatã lumea!
Amândoi însã nu au mai avut un acces de herpes de ani de zile. Mama mea îl
fãcea în anii cât a stat la ţarã şi lua lapte din vecini, iar soţul meu, în
casa pãrinţilor sãi, deoarece obişnuia sã cumpere lapte adus de o femeie de la
ţarã. Când mama a revenit la oraş iar soţul meu a schimbat domiciliul, cã ne-am
cãsãtorit, s-a terminat şi cu bubele la gurã.
Vara
este sezonul enterocolitelor. Cã se mãnâncã multe cruditãţi. Iar oamenii tind
sã rasoleascã sau sã facã economie la apã când le spalã, mai ales fructele.
Mulţi obişnuiesc sã dea copiilor ouã moi. Mare greşealã. Salmonella nu este
distrusã de 6-7 minute de fierbere. Nici pe departe! Iar ouãle de raţã sunt o
bombã cu ceas. Datoritã modului cum sunt crescute de ţãranii nostri. Adicã
dându-le drumul pe uliţã, sã se ducã singure pe malul apei. Se duc singure, vin
singure acasã, nu trebuie sã ai mare grijã de ele. Decât cã, umblând prin
locuri insalubre, dau inevitabil peste Salmonella.
Bineînţeles
cã nici legumele şi fructele produse în sistem industrial nu sunt scutite de surprize.
Cel mai elocvent exemplu este cel al epidemiei de E.coli produsã în 2006, in
California, datoritã pungilor cu spanac proaspãt. La distanţã de 1 km de locul
unde se cultiva spanac era o fermã de vite. In zonã circulau şi mistreţi.
Aceştia trecuserã pe la fermã, apoi dãrâmaserã gardul şi dãduserã iama în
spanac, purtând de colo colo bacilul de E.coli. Epidemia a îmbolnãvit 200 de persoane
şi a omorât 3, dovadã cã nu e de glumit cu aşa ceva. Salmonella a fost
depistatã şi în untul de arahide, iar E.coli si în hamburger sau pe salata
proaspãtã, deci nu vã gândiţi numai la lapte şi ouã ca potenţiale surse de
infecţie.
Realitatea
este cã nu avem siguranţã alimentarã.
Aşa
cã aveţi grijã ce puneţi pe masã de Paşte. Sã fie de la ţarã, dar bine spãlate
sau bine gãtite. E adevãrat cã se duce şi mama lui de “natural”. Dar paza bunã
te poate scuti de multe neplãceri.
P.S.
Bineînţeles cã cele de mai sus nu vor fi deloc pe placul adepţilor mâncãrii
vegane. Siguranţa alimentarã nu este însã cea de pe vremea bunicilor nostri! Nu
trãim viaţa lor, trebuie sã ne resemnãm cu chestia asta.
Subscriu la cele scrise de tine. O seară bună! :)
RăspundețiȘtergereEu te intelg perfect!Nici eu nu inteleg babutele care zic ca e natural, si cand ma iau de ele si le zic ca nu e normal sa stai cu laptele in soare, ma fac cu ou siotet ca deh, ele is farmaciste domle si chimiste :))
RăspundețiȘtergereMi-a luat mult sa o conving pe mama ca nu e bine sa cumpere de la astfel de comercianti nici papica, si nici cosmetice.Cand vad ca stau cu ele in soare, mi se pune ca o pata pe creier sincer!Daca ar sta de exemplu intr-o combina frigorifica, parca m-ai merge treaba, nu?
Zilele trecute am avut un fel de targ de produse home-made si stateu tantili si nenii cu masa plina de carnati direct in strada in praf, si cu ele etalate la soare de dimineata pana seara.Ori sunt eu nebuna, ori ce?:))
Culmea e ca au cumparatori, sunt unii care umbla numai dupa astfel de chilipiruri
ȘtergereVezi de ce mi-am facut eu solar!:)Acum am de acasa salata,spanac,ceapa verde ridichi,chiar inainte de ceee ce o sa-mi iasa mai tarzior in gradina.Sunt sigura ca nimic nu le-a contaminat.Au ingrasamant natural,adica gunoi,iar impotriva daunatorilor folosesc "zeama de urzici" (Adica urzici,un brat bun cules tot din gradina,amestecat cu mai multa apa).Si eu m-am ingrozit cand am vazut cum pastreaza unii vanzatori verdeturile nevandute pana ziua urmatoare de piata,in azot!!!
RăspundețiȘtergereCat despre oua si lapte...oua am de la gainutele mele,laptele mi-l cumpar din vecini.Merg dupa el in fiecare dimineata,dupa ce tocmai a fost muls.
Sanatate curata sa stai la tara,dar nu ma intreba de ce am mainile olecuta aspre.:))
Seara frumoasa!
Esti o fericita! Stiu de la bunica-mea ca stateam cu lunile la tara. Muncesti dar iti place! Facea schimb de produse cu vecinii. Avea tot ce ii trebuia. Dar erau alte vremuri...
Ștergerenici eu nu cumpar lapte si oua de la ei.oua am destule de la propriile gaini,iar lapte:merg dupa obiceiul mamei "nu mananc lapte de la oricine".lapte iau de la kaufland.nu-s mare fan,dar la orez cu lapte sau cacao cu lapte dau si eu iama.verdeturi nu iau din supermarket pentru ca arata ca dupa razboi.imi place sa cumpar din piata si branza de la oamenii care imi dau sa gust e intotdeauna mai buna decat cea de la buticuri pe care de obicei o nimeresc eu "potroaca" de sarata.fiecare om trebuie sa isi gaseasca locurile de unde ii place sa manance.
RăspundețiȘtergereCu laptele sunt maniaca, nu iau decat UHT. Iar cu branza, taman ce-a dat la tv ca au depistat doua TONE de branza falsificata din soia, facuta clandestin!!!! Ca sa vezi ce mancam!
Ștergere