Translate

joi, 16 aprilie 2015

Despre perfectiune in handmade

Am mai spus si altadata, atat pentru cei care realizeaza obiecte handmade, cat si pentru cei care le cumpara: daca sunteti perfectionisti in realizare/cautare, poate nu sunteti pregatiti pentru handmade. Unii s-ar putea sa ma contrazica vehement, eu am ajuns la aceasta concluzie creind si studiind produsele realizate de altii.
Am un profund respect pentru cei care cer tot timpul mai mult de la ei insisi. Dar afirm cu tarie ca un obiect perfect finisat nu va suplini niciodata un design/model anost, fara personalitate, prost gandit. Exista creatori care exceleaza in tehnica, isi bibilesc fiecare coltisor, respecta absolut toate prescriptiile, dar care lasa de dorit in viziunea artistica. Oricat de mult si-ar finisa produsul, acesta nu va iesi din tipare, nu va atrage privirile, nu va smulge exclamatii de incantare. I-as putea sfatui pe acesti oameni sa nu-si mai consume timpul si energia cu detalii care NU fac diferenta. Am vazut multe doamne ce lucreaza in tehnica servetelului disperate ca hartia face cute la lipire. Va rog sa ma credeti ca nu aceasta este cea mai mare hiba a unui produs anost. Un model extraordinar va eclipsa cu totul o cuta, o bula in lacul final, o pata mica dintr-o culoare nepotrivita. Trebuie doar sa va dozati corect energia. Tehnica propriu-zisa o poate invata oricine, stiinta "asamblarii" unui model deosebit este data de inspiratie si educarea bunului-gust.
Pentru cumparatorii de handmade as avea de asemenea cateva vorbe. Vi se pare ca o linie a iesit tremurat? Ca un cerc nu este perfect? Ca arabescurile sunt stangace pe alocuri? Dragii mei, daca vreti perfectiune, luati-va un produs de fabrica! Acolo veti gasi linii drepte, rotocoale ingenioase, culori perfect imbinate... In handmade sta si sufletul celui care lucreaza. Iar sufletele nu sunt perfecte!
Iata mai jos trei seturi facute in ultimul timp. Primul include o cutie de lemn, o vaza obtinuta din sticla taiata si o farfurie mica, putin adancita. Al doilea este format din vaza obtinuta prin taierea sticlei si un platou cu marginile usor ridicate. Al treilea are, pe langa vaza pe care v-am aratat-o in postul trecut (obtinuta din sticla de ulei de masline) si doua farfurii pentru aperitive.


11 comentarii:

  1. E foarte greu sa faci ceva handmade. Eu am cochetat cu gentile din hartie plastifiata. E multa munca, prea multa. Imi place mult al 3-lea set.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e de munca, plus ca eu mi-am si stricat vederea tot migalind la diverse. Mie imi plac gentile impletite din hartie, am citit cum se fac si mi-am zis ca n-as putea sa ma apuc de asa ceva!

      Ștergere
  2. Ce frumoase sunt, eu am tot respectul pentru oamenii talentati, ai dreptate cu tot ceea ce ai zis, este foarte importanta viziunea artistica si pretinderea perfectiunii la handmade este exagerata...ii face sa dispara farmecul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca n-ar avea si mici greseli sau ezitari obiectul n-ar mai fi unic, ar fi doar unul de serie ca orice produs de fabrica. Nimeni nu realizeaza obiecte identice, intotdeauna apar diferente oricat ai vrea sa semene si asta le transforma in unicate mai valoroase.

      Ștergere
  3. Cine nu face,n-are de unde sa stie.Cand am vazut prima data aceste minunate obiecte la tine,nu aveam habar cum le faci.Credeam ca sunt pictate.Apoi ne-ai mai destainuit din tehnica.Eu zic sa-i lasi deoparte pe cusurgii si sa-ti urmezi instictul.Numai bine si multe realizari!

    RăspundețiȘtergere
  4. :) Ţin minte de pe vremea când făceam lumânări din gel. Pe care mă străduiam să le scot perfect clare. Până cănd am fost întrebat de mai multe persoane:
    -Cum de reuşiţi să introduceţi bulele alea în gel? Şi să le poziţionaţi exact acolo unde trebuie?
    Atunci mi-am dat seama că "imperfect înseamnă perfect" aşa cum spune o reclamă actuală!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu am patit, m-am facut ca ploua si ca asa intentionasem sa iasa. Daca oamenilor le place ceea ce a iesit din greseala, de ce sa le deschid eu ochii?

      Ștergere
  5. waw, am cazut pe spate! admir profund, eu nu sunt in stare! al 2-lea este preferatul meu :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acela e facut dintr-o combinatie de doua servetele, la platou m-am chinuit nitel ca a trebuit sa potrivesc florile pe margine.

      Ștergere
  6. Sunt de acord cele scrise de tine aici. Adevărata artă iese din mâini talentate și nu din tehnologii avansate. Frumoase lucrări ai expus aici. :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.