Translate

sâmbătă, 13 februarie 2016

Legumele congelate - sanatoase sau nu?

Nu stiu cum sunteti voi, dar mie mi-ar mai trebui vreo cateva ore peste cele 24 zilnice ca sa pot rezolva tot ce am de facut. Nu este de mirare ca incerc sa fac compromisuri. E drept ca, in acest fel, risc sa nu fac nimic ca lumea, dar tot am oaresce satisfactie ca nu le aman de la o zi la alta. Iar una dintre activitatile de rutina care imi mananca din timp este chiar pregatitul hranei. Compromisul in acest caz poarta numele de "legume congelate". Bine, este si extra-sezon, asa ca oricum as fi marit doza de congelate, dar si vara am grija sa existe cateva pungi de tot felul in congelator.

Legumele congelate ma scot de obicei din incurcatura atunci cand nu am idei sau cand am foarte putin timp sa gatesc. Veti spune ca hrana familiei este mai importanta decat alte probleme, asa ca sa pun osul la treaba si sa gatesc proaspat si temeinic. Ei, exista insa cateva argumente pentru a folosi congelatele, legate de calitatea lor fata de cea a asa-ziselor legume proaspete, mai ales pe timp de iarna. Si nu, faptul ca sunt gata tocate si fierb mai repede nu este neaparat hotarator, desi in unele momente atarna greu in balanta.
Asadar, care ar fi avantajele congelatelor?

In extra-sezon, congelatele sunt mult mai nutritive decat legumele proaspete de import sau aduse in magazin de la distante mari. Asta se datoreaza faptului ca procesul de congelare se face la "capatul randului", o expresie care arata ca, dupa ce sunt recoltate, legumele sunt supuse imediat tehnologiei de conservare, pastrandu-si astfel nutrientii. Nu acelasi lucru se intampla cu legumele crude. Acestea sunt mutate in depozit, apoi in alt depozit, apoi stau in rafturi si asta se intinde pe parcursul a zile intregi. Tineti cont ca cele importate sunt recoltate chiar inainte de coacere/maturare, astfel incat, in scurt timp ajung sa-si modifice calitatile. Continutul de vitamine si minerale se diminueaza daca produsele sunt expuse luminii sau caldurii pe traseul spre supermarket. Aceste reguli se aplica si fructelor. Calitatea celor din magazine este mediocra. Ele sunt recoltate in conditii care convin producatorilor, distribuitorilor si comerciantilor, nicidecum consumatorilor. Si de obicei soiurile oferite la vanzare arata bine, dar nu au gust bun.

Avantajul congelatelor este acela ca sunt recoltate cand sunt coapte, sunt trecute prin apa fierbinte pentru a fi omorate bacteriile si pentru a se intrerupe activitatea enzimelor care duc la degradare, apoi sunt supuse inghetarii rapide, lucru care duce la pastrarea nutrientilor.
Dezavantajul major al legumelor inghetate este lipsa savorii. Stim cu totii ca nu dau acelasi gust unei ciorbe sau unei mancari, daca nu adaugam verdeturi si condimente mancarea iese fada.
Care ar fi solutia pentru a avea totusi o masa gustoasa si hranitoare?
Eu incerc sa cumpar legume proaspete de origine romaneasca, macar nu bat mii de kilometri inainte de a ajunge in magazin. Iarna mai ales combin congelatele cu ceva prospaturi. De obicei adaug ca baza ardei, ceapa sau pastarnac proaspete si completez cu congelate cum sunt amestecurile de conopida, fasole galbena/verde, mazare. Folosesc spanacul congelat chiar si vara, in cazul in care nu reusesc sa gasesc proaspat pe la taranii din piata. Spanacul congelat este prea fin tocat, multora nu le place asa, ca un piure, dar daca adaugi smantana, usturoi si mult patrunjel iese chiar delicios. De fapt, gustul mancarii cu congelate poate fi substantial imbunatatit folosind mult marar/patrunjel/leustean proapat.
Poate ca voi tineti sa gatiti sistematic legume proaspete, dar realitatea este ca mie imi place sa-mi fac timp si pentru alte preocupari, iar folosirea congelatelor este o solutie in prezent cand traim cu atata intensitate si zilele par sa se scurga cu cea mai mare viteza.

14 comentarii:

  1. folosesc legume congelate, chiar imi plac si cred ca sunt bune daca au fost congelate corect!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu le folosesc intruna. Insa ma feresc de cele neambalate.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut ca lumea s-a invatat sa ia din cele varsate, mai ales fructe, ies mai ieftine asa.

      Ștergere
    2. Noua ne-a spus cineva care lucra intr-un magazin..ca nu am vrea sa stim cat mucegai inghetat e in ele. De fiecare data cand se umbla la vitrina se modifica temperatura, bacterii si alte mizerii se depun pe mancare. Cele ambalate sunt mult mai protejate.

      Ștergere
    3. Nu m-am gandit la asta, e bine de stiut, ma batea si pe mine gandul!

      Ștergere
  3. Folosesc legume congelate mai ales în extrasezon. Într-adevăr gustul este diferit de cel al legumelor proaspete.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, și eu folosesc mult congelatele. Chiar ieri am făcut o mazăre cu boabe de la congelator, care a ieșit mult mai gustoasa decât ultima făcuta cu mazăre de la borcan. Și în ciorbita de azi am trântit o mana de roșii cherry de la mine din gradinuta, pe care le-am congelat astă-vară pentru ca erau cam acrișoare. În felul asta nu am mai avut nevoie sa adresa ciorba cu nimic. Și eu am tot timpul doua-trei pungi de congelate în congelator. Ce nu mi-a placut de cumparat, vinetele. Dar din astea am avut grija sa îmi congelat singura. Ah, și favoriții noștri sunt baby-morcovii, ii mănâncă și cel mai mofturos membru al familiei care altfel nu s-ar atinge de alți morcovi, ăștia sunt foarte dulcegi. Deci da, sunt PENTRU congelate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cu vinetele e mai greu, am incercat mai multe feluri chiar si la borcan dar nu sunt bune.

      Ștergere
  5. Eu folosesc legume congelate si imi plac mai ales cele amestec cu mai multe legume incorporate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu folosesc legume congelate, mai ales daca am de la bunici legume.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi bag singura la congelator ardei rosu feliat,morcovi,ciuperci,marar,patrunjel,leustean.Pentru supe ciorbe cumpar diverse amestecuri de legume pe care le folosesc cu precadere iarna.Cel mai des cumpar de la supermarket mazare,spanac,amestec mexican gata congelate.Ador spanacul congelat cu smantana din mega.

    RăspundețiȘtergere
  8. Folosesc congelate, o parte le congelez chiar eu, baza de mancare imi prepar si stau la borcane in camara fara conservanti si astfel combin cu ce e pe piata. Important e sa fie facuta in mod corect si igienic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Congelate - dar doar daca le pregatesc eu. :D
    Am folosit si din comert mai demult, dar nu le mai tolerez. Am observat ca in majoritatea cazurilor pungutele din comert au mici gaurele... Poate de aia.
    Mai este varianta in cutie de carton (dar nu stiu daca se gaseste la noi, nu am vazut pana acum).

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.