Translate

sâmbătă, 5 martie 2016

Despre vaccinuri, autism si alte ingrijorari

N-am citit cu atentie despre noua propunere legislativa care a inflamat spiritele in online, da, ati ghicit, a innebunit lupu' iar pe FB, reteaua asta este pentru mine o sursa inepuizabila de subiecte pentru blog, ma si mir cum se vaita unii de pene de inspiratie. De data aceasta, alaptatul in public fiind epuizat, s-a trecut la obligativitatea vaccinarii. Mda, orice devine obligatoriu prin lege trebuie combatut vehement. Este plaga nationala.
Cum spuneam, n-am lecturat proiectul de lege, asa ca nu stiu care sunt vaccinurile alea obligatorii propuse, dar discutiile din online se purtau in jurul aceleiasi vechi probleme, ca vezi bine, vaccinul, oricare ar fi, prezinta riscuri pentru copii, majoritatea sunt chiar inutile si pot declansa autismul, cea mai mare sperietoare a parintilor ingrijorati. Mai rau este faptul ca multi pleaca urechea la chestiile astea fara sa aiba habar despre ce este vorba in propozitie, teoria conspiratiei face victime in nestire.

In afara de faptul ca se colporteaza vorbe in vant, ca daca s-ar da legea as vrea sa-l vad si eu pe-ala care nu si-ar vaccina copilul, riscand amenda sau ce sanctiune va fi stabilita, cateva dintre miturile legate de nocivitatea vaccinurilor sunt chiar stupide si au ramas nedemonstrate pana in prezent. Si mai este un aspect: atunci cand vaccinezi milioane de copii, este imposibil sa nu ai victime, exemple de cazuri care se comporta altfel decat este scris in teorie. Cu alte cuvinte, vor aparea intotdeauna copii cu reactii neprevazute la vaccin, este un risc pe care omenirea si-l asuma, platind pretul unui remediu care ne-a adus supravietuirea copiilor in ultimele generatii, reducand mortalitatea si combatand cele mai urate boli. Dar daca altii vor sa creada altfel, treaba lor, in fond si-asa suntem cam multi pe planeta asta. Vax, tot din cauza vaccinurilor am ajuns asa multi! Paradoxala treaba.
In timp ce la noi se omoara lumea cu firea de grija drobului de sare (e mai palpitant sa o cauti cu lumanarea, nu?), americanii se intreaba cum sa face ca in ultimii ani, numarul copiilor vaccinati anti-gripal da inapoi. Se pare ca au si ei "ingrijoratii" lor, iar statisticile arata ca spectrul autismului pare sa fie principalul motiv de regres. Se arata faptul ca in ultimul an 20000 de copii sub 5 ani au fost spitalizati in SUA din cauza complicatiilor gripale- pneumonie, infectii ORL, deshidratare- iar 147 au murit. Americanii isi setasera ca obiectiv un procent de vaccinari de 70 % la copii cu varste intre 6 si 23 de luni, dar acesta este cam departe de a fi atins. Se pare ca povestile, ignoranta si alte temeri fac ravagii si pe la ei.
Asadar, care e treaba cu autismul? Se pare ca exista inca persoane care n-au aflat ca aceasta teribila afectiune vine la pachet cu o anumita configuratie a genelor. Nu au putut fi stabilite niciun fel de conexiuni cu vaccinurile, niciun studiu nu a relevat acest lucru.  Se duc campanii sustinute chiar de persoane publice care  sugereaza legatura dintre cele doua. In ciuda atator evidente, mitul autismului provocat de vaccinare inca circula si ofera justificari parintilor care sustin ca, atata vreme cat copilul este sanatos nu exista motive sa-l supui altor riscuri.
Cu opozitia fata de vaccinul anti-gripal sunt de acord. Nimeni de la mine din familie nu si l-a facut vreodata si nici n-am de gand sa supun copilul la asa ceva. In schimb, parintii mei care sunt oameni in varsta merg la doctorul de familie in fiecare an si il solicita. Chiar daca mai racesc, dar macar nu contracteaza forme grave cu riscuri mari. Dar, asa cum evolueaza treaba cu virusurile in prezent, suntem la un pas de a avea o pandemie de forma gripei spaniole din secolul trecut. Intr-un asemenea caz nici n-as pune in balanta efectele secundare cu posibilitatea crescuta de deces.
Dar sa revenim la autism. Daca vaccinurile nu il provoaca, atunci ce anume si de ce incidenta acestuia pare sa creasca? In plus, componenta genetica este obligatorie dar nu suficienta. Studiile pe gemeni identici au aratat ca unul poate dezvolta autism, dar nu si celalalt. Sau chiar daca doi frati prezinta autism, amprentele genetice pot fi foarte diferite. Aproximativ 100 de gene au fost legate de prezenta autismului sau a manifestarilor sale. Este clar ca exista si o componenta de mediu care declanseaza boala, dar care este aceea? In cele din urma s-a observat ca factori diversi ca poluarea aerului, tati mai in varsta, infectii virale in cursul sarcinii sau chiar traume emotionale dinaintea sarcinii pot avea o influenta majora in aparitia autismului.
Expertii au ajuns la concluzia ca spectrul manifestarilor autismului exista deja la copii cand ajung la varsta vaccinarilor, iar semnele isi fac aparitia chiar in cursul sarcinii deoarece genele implicate afecteaza circuitele creierului chiar in timpul formarii sale. Ca urmare este posibil ca, de pilda, expunerea mamei la poluare in timpul sarcinii sa actioneze ca un declansator al bolii la fat. Concluzia ar fi ca riscurile apar atunci cand exista genele potrivite peste care se suprapun factorii externi potriviti.
In incheiere, daca aveti rabdare si cunoasteti limba engleza, puteti consulta sursele de informare:
http://www.healthline.com/health-news/scientists-find-27-genes-newly-linked-to-autism-102914
http://www.healthline.com/health-news/genes-reveal-that-siblings-with-autism-do-not-share-same-genetic-risk-012715
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1919642
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1666655
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1393589&referrer=Baker
https://www.autismspeaks.org/what-autism

8 comentarii:

  1. controverse, controverse...noi ne vaccinam!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu sunt specialist ca să mă pronunţ, dar în copilărie am făcut toate vaccinurile şi nu am avut nimic. Başca că am mai făcut şi la maturitate, când făceam o călătorie mai îndepărtată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu mi-aduc aminte de vreo belea si nici ca la scoala vreun coleg a avut ceva...Pustiul meu a facut anti tetanosul de doua ori, a doua oara ca se lovise rau in barbie si avea nevoie de copci si tot n-a fost nicio chestie...

      Ștergere
  3. Problema mare e atunci cand vaccinurile obligatorii nu sunt suficient testate, cand laboratoarele le scot cu probleme, pt ca nu au avut timp sa le pregateasca destul, grabiti fiind de termene si presiunea de a nu pierde banii pt dotari.
    Cand medicul mi-a pus in fata o foaie prin care eram de acord sa suport toate consecintele si efectele de dupa vaccin, i-am zis sa semneze el mai intai ca e raspunzator pt acel act medical. Evident nu a vrut, asa ca mi-am luat copilul si am plecat.
    Nu stiu cum de acasa sunt toate obligatorii...la gramada, fara sa poti sa alegi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Legea va fi in dezbatere publica dar inteleg ca obligatorii vor fi cele pentru boli grave ca polio, difteria sau mai stiu eu ce. Problema este ca acum ni se baga pe gat vaccinuri facute in strainatate in timp ce Institutul Cantacuzino este pus pe butuci din interes. Pe mine nu m-a pus nimeni sa semnez la vaccinarea copilului, dar nici nu mi-ar fi dat prin cap sa refuz. Asa a fost pe vremea mea, campaniile erau in scoli, nu acasa, nu aveai de ales. De cand a intrat pustiul la scoala au fost doua campanii pt nu stiu ce vaccinari, dar al meu a scapat ca a facut odata reactie alergica la penicilina.

      Ștergere
  4. Eu i-am facut toate vaccinurile obligatorii pana acum si nu a avut nici un fel de reactie nasoala la ele.Totusi stau sa ma gandesc ca mai are unul obligatoriu de facut in vara cand implineste 7 ani si nu stiu daca il mai duc atunci sa il intepe.Toata valva asta cu vaccinurile imi creeaza impresia ca la mijloc exista un sambure de adevar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Discutia se poarta asupra faptului ca in vaccinuri se introduc si alte substante care pot face rau. Dar ca sa combati vaccinarea ca metoda de prevenire a unor boli grave mi se pare putin exagerat.

      Ștergere
  5. Eu am facut toate vaccinurile cand a fost vremea si iata-ma, n-am crapat, nici autism, slava Domnului!, n-am! N-am facut nicio boala a copilariei, nimic din ceea ce ii sperie pe parinti. Acum, cand am copil, am de gand sa ii fac toate vaccinurile necesare, e bine stiut ca-i mai bine sa previi decat sa tratezi.

    N-as avea curajul sa-mi privesc in ochi copilul bolnav de vreo poliomielita (de exemplu, Doamne fere'!) si sa-i raspund la intrebarea "Mami, eu de ce sufar de boala asta si nu-s un copil normal, ca toti ceilalti?". Ce sa-i spun? Ca am fost tuta si in loc sa-mi pun increderea in specialisti si in cadrele medicale, m-am documentat pe net si prin babe, am crezut in teorii tampite conspirationiste?!

    Evident, orice medicament are reactii adverse, mai mult sau mai putin stanjenitoare, dar cand vorbim despre risc/beneficiu, balanta e clar in favoarea beneficiului.

    Parerea mea! :)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.