Cum ar fi sa intri in apa, numai asa, ca sa te racoresti un pic in valuri, si sa dai nas in nas cu o sirena? Ai avea o perspectiva foarte apropiata, de jos in sus, chiar sub suprafata apei, haine din voal si matase colorata ar undui in jurul unui corp fusiform, dandu-ti impresia ca ai trecut in alt univers, lipsit de gravitatie.
Putin probabila situatia, nu?
Si totusi, pictorul Mark Heine a tinut sa realizeze o serie de picturi in ulei ale unor creaturi de legenda, sirenele, in ipostaze mai putin obisnuite. Sirenele nu poarta rochii diafane, le-ar impiedica la inot, logic! Artistul canadian nu tine cont de aceasta evidenta si schimba imaginea miticilor fecioare din adancuri, surprinzandu-ne cu viziunea sa mai pamanteana. Logica n-are nimic de-a face in acest caz. Senzatia de plutire este perfect surprinsa, jocul luminii prin straturile de apa este de-a dreptul hipnotic. Chiar esti in pielea celui care vede de-aproape aceste fantasme. Simti atingerea si unduirea apei si mangaierea materialelor vaporoase. Niciuneia dintre aceste fiinte-fete nu ii distingem trasaturile pe de-a-ntregul. Capul lor se ridica partial din apa ca si cum ar vrea sa traga o gura de aer.
Mark Heine exploreaza lumea artistica de 34 de ani, incercand de toate: sculptura, pictura, ilustratie, scris. Fiecare domeniu are fatetele sale. Sirenele sunt un soi de arta la limita tuturor acestor domenii. Picturile artistului, asa cum explica acesta, reprezinta coliziunea dintre doua lumi aflate uneori in conflict. Mitologia greaca a facut din sirene niste femei fatale, condamnabile pentru scopurile lor ascunse. Daca ele ar exista in realitate probabil ca ar fi cele mai neintelese creaturi ale oceanului.
Pentru ca e vara si pentru ca avem nevoie sa stam putin cu capul sub apa, am ales picturile extraordinare ale lui Mark Heine ca sa ne racorim trupul, vederea si modul in care percepem aceasta realitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.