Translate

marți, 27 august 2019

Strazi intunecate, antologie de urban fantasy

Cred ca este a treia culegere de povestiri de George R.R.Martin pe care o cumpar. De data asta, cunoscutul autor a colaborat cu Gardner Dozois pentru a aduna intr-un volum sase scriitori consacrati. De ce imi plac mie antologiile? Pentru ca am ocazia sa citesc "mostre" de stil ale mai multor oameni, pe care nu-i cunosc si pe care i-as cumpara, dar nu stiu daca imi vor placea. E ca la cosmetice, scuzati comparatia. Iei o mostra ca sa vezi daca ti se potriveste produsul.

Cei sase cavaleri ai scrisului sunt: M.L.N.Hanover, Lisa Tuttle, Diana Gabaldon, John Maddox Roberts, Patricia Briggs si Bradley Denton.
Acesta este volumul 2, nu am citit volumul 1, dar, va dati seama, fiind povestiri, nu au nicio legatura unul cu celalalt. Cartile au aparut la Editura Nemira, in colectia Nautilus, iar volumul citit de mine nu are nicio povestire SF (dupa cum s-ar deduce dupa grafica de pe coperta!). Cert este ca  sunt povestiri cu subiecte inspirate din legende, demonologie, paranormal, multe plasate in alte epoci sau prin locuri exotice. Si mai cert este faptul ca mi-au placut absolut toate, mai ales ca stil.
Pe Diana Gabaldon, de exemplu, o stiti ca autoare a seriei Outlander, pe care tot am vrut sa incep sa o cumpar, dar aveam indoielile de care vorbeam mai sus. Acum am descoperit ca imi place cum scrie, asa ca sunt mult mai sigura ca voi achizitiona ceva din cartile ei. Povestirea ei se numeste "Lordul John si atacul zombilor", se petrece in Jamaica, in vremea cand insula era colonie engleza si da, este cu zombi.

De Lisa Tuttle m-am tot ciocnit prin sectiunea SF a librariilor online, dar este autoare si de horror sau fantasy. In acest volum a scris "Curiosul caz al deodandului", un subiect inspirat din paranormal, posesie demonica si casa bantuita.

M.L.N Hanover este pseudonimul scriitorului Daniel Abraham, distins cu premiul Horror Guild si autor al scenariului pentru o banda desenata realizata dupa Urzeala Tronurilor. Povestirea lui este "Diferenta dintre o enigma si un mister" si este un caz de investigatie si posesie demonica.

J.M.Roberts este autor de nuvele SF, dar si de fictiune istorica si are in acest volum povestirea "Pazeste-te de sarpe", cu actiune plasata in Roma antica, un soi de investigatie detectivista pe marginea unui caz cu conotatii religioase si politice.

"In rosu, cu perle" de Patricia Briggs este tot o povestire politista, dar cu personaje cu puteri magice, detectivii fiind o pereche de gay varcolaci. Acum, ca scriu asta, parca ma pufneste rasul, e putin exagerata dorinta asta a autoarei de a ajune la inima unui sector de public putin altfel.

Bradley Denton este singurul care nu prea se incadreaza in subgenul "urban fantasy" si nici macar in genul "fantasy" cu povestirea "Vulturul adakian", care se petrece in cel de-al doilea razboi mondial, in timpul luptelor dintre americani si japonezi.

Cum spuneam, aceasta antologie este tare reusita, mai rar cand s-a intamplat sa savurez fiecare povestire si autor in parte. De ce va indemn sa nu ocoliti antologiile? Din motivele expuse la inceput, dar si pentru ca abilitatea autorilor de a condensa intamplarile intr-un numar redus de pagini este extrem de satisfacatoare. Unii dintre cititori chiar prefera scrieri scurte, in care deznodmantul apare mult mai repede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.