Translate

duminică, 4 octombrie 2015

Stii cand trebuie sa bei apa?

Acum ceva timp scriam despre faptul ca se tinde tot mai mult, prin vocea specialistilor si mass-media, sa se recomande oamenilor consumul a cel putin doi litri de apa pe zi. Aceasta ratie nu poate fi respectata, iar organismul nostru nu o cere decat in ocazii exceptionale, dupa un efort intens sau in zilele cu temperaturi iesit din comun de mari. Ba, chiar spuneam atunci ca pofta nesatioasa de a bea apa poate fi un semn de boala, cum ar fi diabetul. Concluzionam ca trebuie sa-ti cunosti prea-bine organismul si sa distingi diferitele semnale pe care ti le transmite.

Mi-am adus insa aminte ca a existat o perioada in viata mea cand am baut apa in scopul mentinerii organismului pe linia de plutire, de nevoie, fara sa-mi fie propriu-zis sete, doar pentru a nu ajunge la spital. Acum ceva ani, vreo 15 cred, dintr-o serie de alte dereglari fiziologice ajunsesem sa am o tensiune mica, in unele zile scazand la valori ce ar fi trebuit sa ma trimita direct la urgente. La sectia de "urgente" ajunsesem deja de doua ori, nu mai doream sa am de-a face cu spitalul, asa ca faceam eforturi disperate sa ocolesc aceste situatii limita. O vecina care era asistenta la spital imi recomandase ca, in zilele cand aveam tensiunea atat de mica incat nu ma puteam ridica din pat, sa beau incet, cu inghitituri mici, cata apa puteam sau sa mananc supa, eventual apa sa fie indulcita cu miere, zahar. A fost cel mai pertinent sfat pe care l-am primit si de-atunci n-am mai permis tensiunii mele sa o ia la vale. Chiar si astazi, cand simt efectele scaderii tensiunii, un pahar de apa baut este primul lucru pe care il aplic. Explicatia e banala: maresti volumul de lichid aflat in circulatie si implicit tensiunea.
Cei carora le scade prea mult tensiunea trebuie sa stie ca exista o limita de la care scaderea devine periculoasa, exact ca si in cazul cresterii acesteia. O tensiune mai mica de 9 necesita masuri urgente, iar daca nu o puteti stabiliza cu lichide e chiar grav.
In anii din urma nu cred ca am resimtit mai acut nevoia de apa decat atunci cand am fost pe teren, in interes de serviciu si, de lene, nu mi-am luat la mine macar o sticluta cu apa. In verile caniculare in care a trebuit sa fac excursii de nevoie, pe coclauri unde prajeai oul la soare, mi-am regretat amarnic comoditatea. Si, odata ajunsa acasa, cu toata apa bauta pe nerasuflate, mi-au trebuit cateva ore sa-mi revin sau sa imi treaca durerea de cap. Sunt momente in care chiar nu este cazul sa fii delasator! Mi-aduc aminte ca eram la munte cand am vazut pe marginea soselei un izvor amenajat. Era coada acolo! O gramada de trecatori se oprisera sa-si potoleasca setea. Nu cred ca am trait senzatie mai satisfacatoare decat aceea de a bea apa cristalina, din causul palmelor. A fost ca o adevarata renastere dupa drumul lung si prafuit pe care mersesem.
De aceea va indemn sa beti apa atunci cand situatia o impune. Nu sa fortati organismul dandu-i doi litri atunci cand nu are nevoie, ci sa intuiti momentul cand este gata sa cedeze si sa ii oferiti picatura care il va pune pe picioare. 




16 comentarii:

  1. :) La Făntâna este şi în desert? Sau pe circuitele de alergat? întreb şi eu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca nu, pana la urma poti sa bei apa si din primul lac care iti iese in cale, important e sa fie apa atunci cand iti trebuie.

      Ștergere
  2. Eu am testat in timp,apa consumata si efectul asupra mea.Pana sa am probleme ,nu consumam apa decat foarte rar sau deloc.Acum o iau de dimineata cu un pahar,apoi inca unul si pe parcursul zilei destula,dar nu ajung la 2 litri.Mi se pare o cantitate mare pentru mine.Vara,cand e foarte cald da.Nu plec la drum,fara apa,chiar cu masina mea.Asta e! Frica pazeste pepenii.O saptamana buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa-mi creez si eu astfel de obiceiuri, simt ca nu procedez bine si beau prea putine lichide.

      Ștergere
  3. Eu de ceva vreme ma străduiesc sa beau un pahar cu apa imediat ce ma trezesc. Uneori mai uit... Nu prea sunt prietena cu apa și uneori, seara, ma trezeam ca în afara de o cafea și o supa nu am prea băut nimic peste zi. Nu e bine, știu și încerc sa iau măsuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa procedez si eu in timpul iernii, trec zle si uit de apa.

      Ștergere
  4. Cei doi litri se compun din apă, supe sau ciorbe, cafea sau ceai, sucuri etc. deci nu numai apă. E beau seara la culcare și dimineața la trezire câte un pahar mare cu apă. În timpul zilei nu controlez cantitatea, dar cred că beau suficient. Nu-mi place să mă preocupe lucruri din astea egate de cantități, de cifre...

    Zi frumoasă și săptămână bună! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La culcare mi-aduc si eu aminte, mai fac cate un suc cu miere si lamaie. In rest, cafeaua e de baza.

      Ștergere
  5. Bateam covorul cand s-a intamplat sa fiu lovita accidental intre degete, totodata mi s-a facut rau si mi-a scazut tensiunea vertiginos, am baut apa si apoi putina cafea. Mi-am revenit dupa cateva minute.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si mie imi scade tensiunea cand ma doare ceva, unora le creste, noi suntem pe dos!

      Ștergere
  6. Eu am început să beau apă dimineața, pe stomacul gol, încă dinainte să aflu cât de important și sănătos e acest obicei. Unii spun că apa trebuie să fie ușor călduță, alții că e bine să o amestecăm cu niște felii de lămâie... În fine, cred că important e să o bem, nu contează sub ce formă sau combinație, nu?... :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La prima ora bag o cafeluta, am incercat cu apa cu otet dar n-am rezistat.

      Ștergere
  7. Sa știi ca m.an forțat sa beau apa ...tot pt ca ajunsesem la urgente, însă am rămas cu obiceiul ăsta de câțiva ani. Și beau mult ceai,nu mai simt nevoia de cafea chiar dacă mă trezesc la 5:30 dimineață.
    Da apa Bună ca cea de unde ne.am născut. ..nu e nicăieri! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am reusit sa introduc ceaiul in consum de vreun an, am inceput iarna cand era frig si voiam ceva fierbinte si nu am mai renuntat la obicei.

      Ștergere
  8. Sunt cam lenesa la capitolul baut apa, nu e bine, stiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar si-acum imi dau seama ca n-am baut apa astazi, nu e bine deloc!!!

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.