Translate

vineri, 6 mai 2016

Arta stradala-exprimari noi cu radacini adanci

"Street art"- arta stradala, este o forma de manifestare vizuala, in spatii publice, dar legala, in sensul ca este acceptata, cautata sau comandata de autoritati cu scopul de a personaliza anumite colturi ale oraselor. Cu alte cuvinte, nu sunt mazgaliturile de pe orice bucata de zid, facute la adapostul intunericului, ci un mod controlat de exprimare al unor artisti consacrati pe acest segment al creatiei.
Eu nu pot totusi sa ma desprind de imaginea sau aura de legenda a celor care produc astfel de creatii, tot ii asimilez cu piratii, hackerii sau contrabandistii. Probabil si din cauza faptului ca acesti artisti sunt foarte discreti, unii faimosi, dar o adevarata enigma ca identitate.
Indiferent cat de legala este arta stradala, ea va ramane simbolul unei razvratiri a spiritelor. Este mai usor sa iti comunici ideile direct catre public, imbracand desenele sau formele in culori si imagini cu mai mare impact vizual, mai ales cand sunt la o scara care va atrage atentia oricarui trecator.

N-as putea spune ca stiu prea multe despre artistii de acest gen de pe la noi, dar, daca sunteti la fel de curiosi ca si mine sa vedeti cum se inspira si creeaza acesti oameni deosebiti, va invit sa il urmariti pe JohnDotS prezentand proiectul urban Compounds, in cadrul unui eveniment special ce va avea loc vineri, 13.05.2016, de la ora 18, in Urban Collectors, str.11 Iunie nr.35, et.1, sector 4, Bucuresti 

Este vorba despre o sesiune de live painting, derulata intr-un spatiu special, impreuna cu artistul Robert Obert, intr-o ambianta sustinuta de NotSoCommonDJ. Asadar, arta experimentala si muzica, ce poate fi mai placut la un inceput de weekend?!
JohnDotS este de formatie pictor. A activat timp de 5 ani in domeniul artei digitale, dupa care a simtit ca poate iesi "in lume", parasind spatiul ingust al ecranului. A revenit la sevalet si a descoperit tehnica stencil, apoi a facut trecerea catre street art, descoperind suportul mult mai generos al componentelor urbane. 

Proiectul Compounds se doreste a fi un indemn adresat omului obisnuit de a fi mai atent si mai implicat in problemele din jur, mai ales in acelea legate de resurse si consum, de moderatie, de echilibru in viata. Imaginile cu omuletii de aluminiu ai lui JohnDotS au darul sa-ti zgandare constiinta, sa te sacaie, ridicand semne de intrebare: este oare posibil sa ajungem in situatia de a trebui sa ne protejam de mediul in care traim?
In fond, daca artistul a reusit sa trezeasca interesul privitorului, se poate spune ca scopul creatiei lui a fost atins. Arta strazii poate ajunge mai usor la inima publicului, prin non-conformism si modul mai transant in care isi dezvaluie mesajele si de aceea cred ca trebuie incurajata, are sanse mai reale sa deschida chiar si acei ochi ce par inchisi pentru totdeauna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.