Translate

vineri, 20 mai 2016

Ineptiile zilei

Hai ca stirea saptamanii a fost... ghici!
Noooo, n-a fost aia cu salariile care se vor mari din nou "selectiv", ci aia cu studiul despre paracetamol. Ma rog, cei de la Ziarul Financiar o prezentau ca pe o "descoperire fabuloasa" despre binecunoscutul medicament, daca ma plateau pe mine le-o spuneam direct si nu mai trebuia sa traduca prostiile de pe net.
Cica americanii au facut un studiu pe principiul "pe ce se mai cheltuie banii". Adica s-au straduit sa faca experiente pe niste studenti, dandu-le paracetamol, ca apoi sa constate ca acesta isi facea efectul, adica tinerii in cauza deveneau ciudat de calmi si li se rupea de durerea alora de langa ei. Ma rog, experimentul derulat a fost o comparatie gen placebo, cu doua grupuri, unul care lua pastile chioare, altul cu medicamentul real.
De ce a trebuit un studiu pentru chestia asta, nu stiu, ca doar se cunoaste faptul ca paracetamolul este prescris pentru calmarea durerilor de tot felul, este anti-inflamator si anti-piretic, adica este bun la toate. Singurul lui defect este faptul ca e prea ieftin si se da fara reteta, ceea ce este groaznic pentru piata medicamentelor scumpe si ineficiente.
Americanii au interpretat efectul calmant al paracetamolului ca pe unul odios, ca si cum te-ai droga si ai intra intr-o stare psihica asemanatoare cu nesimtirea si nepasarea crasa, motiv pentru care nu ai mai fi receptiv la suferinta celorlalti. Pai, ce e rau in faptul ca te si calmeaza? Nu se prescriu calmante celor prea agitati si care se consuma nervos prea tare? Da, dar vezi bine, paracetamolul il iei pentru durere, nu ca sa fii zen, efectul asta secundar n-a fost prevazut si este nasol, nasol de tot, striga specialistii.
Am eu asa o presimtire ca se incearca subminarea paracetamolului, ca prea il ia toata lumea, in loc sa arunce porcoaie de bani pe chestii sofisticate. Eu il iau la dureri de dinti, migrene, dureri de spate, tensiune mica, caderi de glicemie, raceli de tot soiul, nas infundat... Maiculita, este panaceul universal, iar parasinus bate toate recordurile. Are putina pseudoefedrina? Ei si ce? Ca doar nu devenim dependenti de un fleac de efedrina, fie ea si pseudo.
In concluzie, mor cu paracetamolul de gat, bat in lemn...

6 comentarii:

  1. Pe mine ma enerveaza in general ca vor sa scoata medicametele generice ieftine pe principiul ca nu isi scot ei cheltuielile de fabricatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu credeam ca e doar pt răceală.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hm, toate cunostintele mele iau in special parasinus, acesta e fabulos pentru tot ce inseamna afectiuni orl si probleme cu dantura. In plus, pentru cei cu tensiunea prea mica, o ridica si ajuta si circulatia periferica in acest fel. Te face sa te simti cu adevarat bine. A aparut si parasinus penta de curand, are in plus vitamina C, dar nu-si face efectul la fel ca cel obisnuit.

      Ștergere
    2. Da, dar eu alaptez inca. Mi s-a recomandat clasicul Paracetamol.

      Ștergere
    3. Nu stiu ce indicatii are in cazul alaptatului, dar daca ti l-a dat doctorul...Desi, daca o iei logic, ajunge in lapte si apoi la copil, nu stiu ce sa zic.

      Ștergere
  3. :) Din câte ştiu nu este singurul medicament scos din producţie şi trecut în uitare pe această cale.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.