Translate

marți, 3 mai 2016

Lemnul nostru cel de toate zilele

Prima oara cand am descoperit un ceas cu carcasa si bratara din lemn de artar (Sierra Maple) mi-am zis in sinea mea: "Mama, ce l-as mai decora cu tehnica servetelului!", dupa care am trecut instantaneu la evaluarea suprafetei pe care as putea aplica modelele. Deh, de trei ani incoace numai asa vad orice obiect, ca un potential suport pentru o decoratiune viitoare.
Nu ma pot abtine. Culoarea natur a lemnului imi invita imaginatia sa zburde, este ca o panza de canvas pentru un pictor nerabdator sa se exprime. Al doilea gand a fost: " Dar ce ingenios design si ce usor trebuie sa fie ceasul acesta!". Si pe buna dreptate! Stim cu totii ca mobila din cherestea este mult mai usoara decat cea din placaj. Ulterior aveam sa descopar si ochelarii de soare cu rame de lemn, iar aici deja aveam variante de modele, in functie de culorile din garderoba. Mai ales ca vara nu ma pot lipsi de ochelarii de soare si imi inchipui ca lemnul este mai usor de purtat pe nas sau dupa urechi, lasa pielea sa respire si este benefic pielii sensibile sau alergice, nu ca metalul care iti da iritatii la transpiratie.


De ce ma atrage lemnul in atat de mare masura? Este un suport pentru creatiile mele, cei care imi urmariti blogul ati remarcat faptul ca, dupa sticla, lemnul imi este cel mai drag. Este un material traditional in mestesugurile popoarelor si nu cred ca exista civilizatie care sa nu se fi intemeiat pe puterea oferita de acesta.

Tava din lemn decorata cu tehnica servetelului
Dar dincolo de hobby-ul meu de data relativ recenta, dragostea pentru lemn are radacini mai adanci, in copilaria petrecuta la tara, intr-un sat pitoresc, aproape de munte, apoi in formarea profesionala din domeniul protectiei naturii. Este o ocupatie spre care nu se poate indrepta oricine daca nu are un minim de aplecare si intelegere pentru natura si diversele ei fatete. Din anii de scoala am invatat ca folosirea lemnului cu responsabilitate poate impaca si nevoia omului pentru aceasta materie prima, si nevoia naturii de a dainui. Ratiunea ne spune ca, daca tot nu ne putem dispensa deocamdata de utilizarea acestui material, obtinut cu pretul sacrificarii copacilor, macar sa valorificam fiecare bucatica ramasa din prelucrarea lui. Din aceasta cauza imi plac obiectele marunte cum sunt cutiile, ramele de tablouri si de fotografii, jucarioarele din lemn pentru cei mici, suporturile de creioane, bratarile si margelele si altele.
Arta populara romaneasca abunda in obiecte traditionale confectionate din lemn, de la binecunoscutul set de tacamuri ornamentate pana la platourile de servit la masa sau farfuriile frumos impodobite cu motive stravechi. Am fost invatati sa le iubim si sa le consideram reprezentative pentru istoria exprimarii noastre artistice, ca popor. Le-am cumparat din targuri sau oboare, le-am atarnat pe pereti si le-am asezat pe mese. Lemnul va ramane probabil mult timp unul dintre cele mai indragite materiale ale artizanilor nostri. Eu, personal, il iubesc pentru ca aduce un strop de natura in casele noastre, de oraseni prea mult obisnuiti cu plasticul cel ne-biodegradabil si atat de nociv naturii. Am sa remarc doar faptul ca, in timp ce plasticul omoara viata, lemnul o naste chiar mort si putrezit fiind. El face parte intotdeauna din nesfarsitul ciclu al naturii, indiferent cat i-am schimba noi infatisarea si destinatia.
Dar sa revenim la frumosul ceas de lemn de la inceputul acestui articol. Cum spuneam, este de artar, dar puteti gasi si variante de design cu lemn de stejar si mar sau variante exotice in care este folosit lemn de abanos, wenge sau de Massaranduba. In toate cazurile, piesele din lemn sunt manufacturate, mecanismul este Citizen quartz sau Miyota, iar uneori, pentru un aspect mai stilat, este folosita bratara din piele de vitel.
Seria Heritage-ceas de lemn de mar si bratara din nilon reciclat

Seria Urban-ceas cu carcasa si bratara din lemn de abanos si artar
Atelierul Plantwear in care sunt realizate aceste piese perfect finisate este o idee pusa in practica in anul 2013, pornind de la aceeasi iubire pentru lemn de care vorbeam mai sus. Echipa din spatele acestui proiect lucreaza cu cea mai mare grija pentru natura, utilizand numai materie prima provenita din surse legale, certificate pe managementul forestier, este vorba despre operatori economici care au implementat standardele FSC. Cunosc setul de standarde deoarece m-am lovit de ele in profesia mea si stiu cat de drastice sunt si ce greu se obtine certificarea. In plus, echipa colaboreaza cu o fundatie pentru plantarea lunara a unui numar de arbori.
As incheia spunand ca, in afara de avantajele la purtare, lemnul poate fi versatil si pretios, cald si fashion, misterios chiar! Accesoriile din lemn vor fi intotdeauna remarcate datorita personalitatii puternice pe care o exprima. Ele spun ceva despre cel/cea care poarta astfel de obiecte, iar lumea va observa intotdeauna acest amanunt.

4 comentarii:

  1. Este prima oară când văd aşa ceva. Şi trebuie să recunosc, mi-au plăcut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si pe mine m-au impresionat, nici nu stiam de ceasurile din lemn, apoi mi-au placut finisajele atent realizate.

      Ștergere
  2. Puteam sa spun ca nu imi plac, ca ar fi prea robuste, pana cand am avut unul; il luasem mai mult pentru sot si mi-a placut de cand l-am probat, apoi a mai venit inca unul! Imi place cel portocaliu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Portocaliul ma atrage si pe mine, dar mai sunt multe pe site, a fost greu sa aleg...

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.