Translate

marți, 31 mai 2016

Ineptiile zilei - stiri diverse, ultimele studii...

Prima a fost aia cu cainii... Cica un canadian a observat el dupa ani de studiu asupra comportamentului cainilor ca acestia nu sunt atat de fericiti sa fie imbratisati. Zice el ca in poze, de exemplu, se observa cum animalul intoarce privirea si lasa urechile pe spate, oarecum stanjenit de gestul dragastos al stapanului. Ineptia nu consta in concluziile studiului, ci in reactia iubitorilor de animale care au fost pur si simplu indignati de asa blasfemie la adresa sentimentelor pure ale celui mai iubit companion necuvantator.
N-am sa inteleg niciodata daca lumea asta este nebuna sau doar incapabila sa rationeze dincolo de propriile emotii si dorinte. Avem convingerea ca un caine este un soi de jucarie, etern devotata si fara personalitate pentru simplul motiv ca il hranim. Eu sunt convinsa ca lucrurile observate de canadian sunt reale. La fel ca si noi cainii simt nevoia de contact fizic, dar tot la fel ca si noi, ei au un spatiu personal in care poate ca nu suporta intotdeauna pe cineva, fie el mult-adoratul stapan. As plati sa aud gandurile unui caine sau ale unei pisici sau ale altui animalut din preajma noastra. Ce-as mai rade! Mai realiste mi se par comediile acelea cu animale vorbitoare.
Urmatoarele doua stiri sunt din sanatate. Prima face cunoscuta concluzia unui studiu facut pentru a se descalci cauzele cumplitei maladii Alzheimer. Pare sa fie la fel de surprinzatoare ca si aceea cand s-a descoperit ca, de fapt, cauza ulcerului poate fi si prezenta unei bacterii. Ei bine, si de data asta experimentele sugereaza ca degradarea creierului se datoreaza unui soi de pelicula (eu ma exprim foarte popular, nu folosesc termenul stiintific) formata de celule ca reactie de aparare impotriva atacului virusurilor si bacteriilor si s-ar datora infectiilor repetate din organism. Asadar, mie mi se pare ca cine se exprima prea vehement impotriva folosirii antibioticelor isi cam ia o mica teapa. Dar sa trecem la urmatoarea...
O alta statistica facuta de americani arata ca parintii care se opun vaccinarilor sunt taman cei bine educati. Mi se pare de inteles, ca aia stau pe net si lectureaza articole innebunitoare despre cum ne sunt atacate odraslele cu vaccinuri de tot felul. Aia amarati, fara ziare, fara net, nu se mai intreaba nimic. Sau poate doar au mai mult instinct de conservare, Dumnezeu stie!
La americani problema este ceva mai complexa deoarece unele persoane au declarat ca simt ca le-au fost violate drepturile, iar in acea societate trebuie sa convingi cu adevarat cetatenii sa accepte masurile preventive. Cea mai mare rata de refuz a vaccinurilor s-a inregistrat tocmai in zonele cu venituri indestulatoare si un inalt nivel de educatie. Dar cea mai apropiata de adevar concluzie a tras-o un doctor care a aratat ca parintii din clasa de mijloc sau din cea superioara manaca bine, sanatos, fac exercitii, au case curate, isi dau copiii la scoli cu pretentii, asa ca pur si simplu nu "vad" bolile, adica pericolul care pandeste de peste tot. E vorba aia cu "mie n-are cum sa mi se-ntample!"

12 comentarii:

  1. Pai sa-ti zic despre noi: aici nu se folosesc antibiotice, doar in cazuri extreme. Motivul: de la atatea antibiotice luate nejustificat bacteriile s-au modificat intro asemenea masura incat nu mai pot fi combatute cu antibioticele existente.
    E drept ca avem acces la net si tot felul de studii atunci cand ne documentam asupra vaccinurilor. Si nu o facem din nepasare fata de restul omenirii, ci pt ca vrem sa cunoastem toate detaliile atunci cand luam o decizie. Vrem sa ne asiguam ca acele vaccinuri dunt testate corespunzator, ca efectele secundare sunt cunoscute si ca nu sunt grave sau periculoase.
    Aici vaccinurile dupa varsta de un an, nu mai sunt obligatorii. De ce? Sunt cei de aici inconstienti sau nepasatori? Se vede clar, in toate aspectele vietii, ca se cauta o calitate cat mai buna a vietii fiecarui om. Preventia bolilor nu sta intrun vaccin. Oricum, subiectul e foarte complex. Si slava Domnului putem cu totii sa alegem ce e mai bine pt fiecare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Realitatea e ca daca maine s-ar decreta ca inceteaza administrarea de antibiotice si vaccinuri ne-am intoarce in Evul Mediu cand functiona selectia naturala si media de varsta nu depasea 30-40 ani. Doctorul acela de la final are mare dreptate. Nu traim in mizerie, iar bolile sunt ceva tare indepartat ceea ce ne creeaza o iluzie de siguranta. Selectia naturala este o lege pe care noi am fentat-o cu diverse descoperiri, dar ea exista in continuare si actioneaza pe caile cunoscute, nu suntem mai rezistenti acum decat in trecut, doar spoiala de civilizatie ne fereste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu cat va dura pana se va pune in aplicare programul fara antibiotice, dar aici deja l-au început.
      Ni se oferă alternative, de regula homeopatice, se investește mult in Prevenție.
      Antibioticele nu sunt folosite in fermele de animale, legume modificate genetic nu se comercializează spre exemplu.
      Si ciudat,ironie poate, poziția publica este aceeași: folosirea nejustificata a antibioticelor ne arunca din nou in Evul Mediu, pt ca boli aparent banale, era dat exemplul pneumoniei,nu pot fi tratate corespunzător pt ca bacteriile sunt rezistente la Antibioticele consacrate.
      Pt o răceala strașnică sora mea a primit antibiotice in Ro. Noi paracetamol, miere si granule de usturoi, si vitamine cu extras de coacăze negre. Noi ne-am vindecat primii, ea a rămas cu o tuse urâta dupa.
      E vorba doar de o alta abordare, cu alte perspective.

      Ștergere
    2. Depinde si de organism, cum spuneam, ar functiona selectia naturala. In timp ce ai mei nu se imbolnavesc pur si simplu sau fac forme foarte usoare, eu zac cu nemiluita. In ultimii doi ani m-am chinuit cu infectii orl cate zece zile, incercand sa ma tarasc la serviciu si sa ma tratez cu hrean, usturoi, suplimente...N-a tinut, mi-era din ce in ce mai rau, tot la antibiotice am ajuns. In Evul Mediu as fi fost "dusa" din start, azi mai am o sansa, hi, hi. Problema este ca noi vrem sa dam aceasta sansa chiar si celor mai putin rezistenti, imunitatea tine mult de zestrea genetica. Partea nasoala e ca in Ro se dau antibiotice dupa ureche si daca primul e prea slab iti prescrie unul sa te extermine cu tot cu bacterii.

      Ștergere
  3. Pisica mea e antisocială total și nu suportă să fie mângâiată și îmbrățișată dar eu o forțez :)
    Măcar atâta bucurie să am după ce dau un milion pe lună pe mâncarea ei :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici porcusorii mei nu sunt tocmai dragastosi, incerc sa nu-i mangai daca nu vor sa stea in brate si au toane.

      Ștergere
  4. Poate sunt eu de modă veche dar nu pot să-i înțeleg pe cei care se opun vaccinării. Cum pot generațiile noi să uite că mureau jumate din copiii unui sat după câte o epidemie de difterie??? aaa... dar poate că nici n-au știut vreodată acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, in general lumea zice ca se traia mai sanatos pe vremuri. Traiai sanatos, dar mureai rapid ca te macinau microorganismele. Eu zic sa nu mai vaccinam nici de TBC daca tot ne intoarcem in epocile alea mai "sanatoase". TBC-ul nu e boala datorata mizeriei, loveste si la case mari contrar opiniei generale.

      Ștergere
    2. Generatiile noi nu uita, si nici nu sunt niste habarnisti care traiesc dupa ureche. Doar ca aleg sa se informeze, din toate partile. Bolile care decimau populatii au tratament acum, medicina a evoluat in toti anii astia. Asa ca o preventie prin vaccinare a unor boli care fie nu mai exista, fie au leac, nu pare pt unii dintre noi o cale normala, mai cu seama cand industria farmaceutica a devenit i afacere.
      Si cum punctul asta de vedere apartine si unor cadre medicale, inseamna ca noi astia " altfel" nu suntem chiar niste ignoranti.

      Ștergere
  5. si eu-s contra medicamente, pe cat posibil.

    RăspundețiȘtergere
  6. Prevenția ar trebui să pornească de la calitatea vieții (igienă personală și colectivă, alimentație sănătoasă, apă și aer curate-nepoluate, mișcare regulată în aer liber, program de viață echilibrat, cu un raport corect între orele de muncă și orele de odihnă etc.etc.) Așa nu am mai ajunge să înghițim antibiotice la orice răceală...

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce cerc vicios, ai o problema, te duci nu la unul si nu iti gaseste cauza iar in faza terminala iti spune ca daca te duceai din timp... ai fi avut mai multe sanse. Insa cum, cum, daca nu stiu unde sa caute, nu ridica probleme, iar daca nu gasesc nu te trimit in alta parte? Poate o sa treaca. Mda, cu cruce pe piept.
    Daca incerci sa te informezi se revolta, iar daca ei nu ne informeaza se spala pe maini.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.