Translate

duminică, 29 mai 2016

Anihilarea lui Jeff VanderMeer

Am citit Anihilare de Jeff VanderMeer in vreo patru zile ca nu are decat 200 de pagini. O citeam mult mai repede deoarece este plina de actiune si mister, dar seara am timpul limitat si si-asa am stat peste ora de culcare ca nu ma puteam desprinde de carte. Oricum, face parte din trilogia Southern Reach, asa ca va trebui sa fac rost si de celelalte doua volume ca primul se termina cam in coada de peste si mai mult iti starneste curiozitatea decat iti lamureste semnele de intrebare.


Jeffrey Scott VanderMeer este leat cu mine si este faimos pentru apartenenta sa la curentul New Weird, un curent literar al anilor '90, continuat pana in 2005 si reprezentat prin creatii horror si fictiune speculativa.
Anihilare este o poveste originala, cu un subiect destul de incitant din care autorul iti serveste cu taraita, astfel incat sa fii impins sa cumperi si celelalte volume. Desi pare ca poti considera incheiata actiunea cu acest prim volum, daca esti cititor inrait si fan SF iti dai seama ca nu te-ai lamurit cu nimic si vrei evident sa-ti limpezesti teoriile.
Trebuie sa spun ca stilul autorului este usor de urmarit, dar are si momente in care devine criptic, parca iti arunca un val peste ochi, facand lucrurile sa para invaluite in ceata. Citesti cu sufletul la gura deoarece este o adevarata carte de actiune, cu destule scene horror, motiv pentru care, seara, simteam unele furnicaturi pe ceafa. Interesant este faptul ca personajele cartii sunt femei, intamplarile fiind povestite de o eroina principala in pielea careia autorul incearca sa se strecoare, incercand sa gandeasca ca o femeie. Nu reuseste intotdeauna si asta e amuzant deoarece sexul slab din carte pare destul de agresiv si de dur, alunecand spre impulsurile mai primitive ale barbatilor. Chiar si dragostea are alta infatisare atunci cand este atribuita unei femei, din perspectiva unui observator masculin. Dar nu analiza psihologica este punctul forte ale scrierii, ci naratiunea in sine.
In Aria X, o parte a planetei libera de oameni din cauza unor misterioase evenimente petrecute cu mult timp inainte, autoritatea numita Divizia Sudica organizeaza expeditii menite sa lamureasca ce s-a intamplat in acea zona. Expeditiile dispar sau se pierd sau revin, dar oamenii sunt afectati de...ceva. A douasprezecea expeditie, alcatuita numai din femei, pare sa decurga altfel. Tovarasele de drum nu au nume, numele nu conteaza, ci numai specializarile lor, lucrul la care se pricepe fiecare. Incapatanarea eroinei principale, biologa, dorinta de a afla ce s-a intamplat cu sotul ei, membru intr-o expeditie anterioara, problemele pe care le-a lasat in urma o fac sa doreasca cu ardoare sa supravietuiasca si sa-si lamureasca semnele de intrebare.
Aria X pare un taram cald, solar, exotic. In realitate, nimic nu este mai periculos, mai supranatural ca fiintele care o populeaza sau ca procesele care o guverneaza.
Jeff VanderMeer este un ecologist si se vede asta din dragostea cu care vorbeste despre natura, din modul cum creioneaza pasiunile si caracterul eroinei principale, un cercetator aproape fanatic. Am urmarit firul actiunii aproape ca pe un film plin de suspans. Ar trebui sa spun ca drepturile de ecranizare pentru carte chiar au fost cumparate de Paramount Pictures. Asa cum a decurs actiunea pana acum, peste misterul intamplarilor pluteste si o idee de teorie a conspiratiei. Membrii expeditiilor cunosc doar strictul necesar, nu totul si nu neaparat adevarul, fiind manipulati prin hipnoza. Care este scopul acestei perdele de fum? Va trebui sa citesc si celelalte volume pentru a ma lamuri.
Cartea a aparut la noi in colectia SF a Editurii Trei, iar pe libris.ro se gaseste in acest moment redusa la doar 9 lei! Celelalte doua volume sunt Autoritate si Acceptare cu preturi de peste 30 de lei fiecare.

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.