Translate

sâmbătă, 28 mai 2016

Ciocolata cu dragoste

Zice pustiul banuitor, supraveghindu-ma in timp ce golesc plasele cu cumparaturi:
"Cum se face ca AVEM atata lapte praf si nu prea avem mancare pentru pranz?"
Exagereaza. Avem niste cartofi congelati pe care ii voi praji. Restul achizitiilor se refera la ciocolata pe care o voi face, reeditand experienta de acum doua saptamani cand am reeditat experienta din copilarie, un trecut glorios in care nu se gasea nimic pe piata, asa ca preparam totul in casa. Si cum, in ultimele luni, mi-am adus aminte ce gustoasa e ciocolata de casa, am tot dat pe la cofetarie, cumparand cu bucatica. Dap, e cam piperata acolo, pe la noi variaza intre 45 si 65 lei kilul, depinde cat de centrala e cofetaria.
Apoi, judecand eu la rece ca as iesi mai ieftin daca as prepara-o in buna traditie de familie, am hotarat sa cumpar laptele praf si sa purced la treaba. Care lapte praf e 11 lei punga de 250 gr., aia de la Dr.Oetker. Scump, neicusorule, scump...trebuie sa folosesti 500 de grame ca sa-ti iasa mai multicica cioco... Noroc ca e "manopera" extrem de usoara.
Data trecuta am facut ciocolata cu cacao, un pic de nuca sfaramata, stafide si merisoare. Acum am luat nuca de cocos. Reteta pe care o folosesc eu e cea mai simpla. Pun intr-o craticioara 400 gr.zahar cu 150 ml apa si 100 gr.unt si le dau la foc, amestecand pana clocotesc si se topesc toate. Trag cratita la o parte dupa vreo 20 de secunde si adaug 2 lingurite de zeama de lamaie, 100 gr.cacao, amestec sa nu apara cocoloase, torn si alte ingrediente gen fructe sau cocos, zahar vanilat sau esenta de rom. La urma se incorporeaza 500 gr.de lapte praf, amestecand incet si cu raspundere, ca se ingroasa rau compozitia si trebuie sa ai forta. Apoi torni totul intr-o tava, o lasi la racit si o dai cateva ore la frigider sa se intareasca.

Bineinteles ca voi face si cioco alba sau poate marmorata data viitoare, scoti cacaoa din compozitie. Cacao n-am pus niciodata 100 de grame ca este exagerat, puteti sa colorati compozitia cat vreti. Daca aveti mai putin lapte praf, trebuie sa reduceti proportional zaharul si apa.
In concluzie, avand in vedere ca ies cam 500-600 de grame de ciocolata, faceti socoteala si veti vedea ca nu sunteti prea departe de pretul din cofetarie. Dar o faci cum vrei tu...

5 comentarii:

  1. Eu sunt la dieta...in a patra zi, deci e greu! :) Arata f bine, cred ca e si f buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vaaai cat imi place ciocolata de casa, din cea simpla. Primul gand e copilaria, cand le facea mama in casa, impreuna cu biscuitii si restul de prajituri.
    Dar stii aia un pic asa...caramelicioasa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am mai mâncat de mult ciocolată de casă,arată delicios de bine!
    Un weekend dulce îți doresc,draga mea!
    Îmbrățișez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. am facut si eu de curand, dar are la calorii :))

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.