Translate

miercuri, 20 noiembrie 2013

Orice copil viseaza o lume…



Daca vrei sa vezi cum arata viitorul, pune un copil sa ti-l deseneze. Daca vrei sa afli cum arata o civilizatie extraterestra, pune un copil sa-ti faca o schita. Daca tu ai senzatia ca traim vremuri incerte, fara finalitate, roaga un copil sa-ti dea o rezolvare. In general, daca te indoiesti de ceva sau nu vezi nici o iesire dintr-o situatie, intreaba un copil si iti va raspunde atat de clar, incat vei ramane uimit cat de simplu si la indemana era totul. Toti oamenii care proiecteaza aceasta civilizatie pastreaza ceva din sufletul si entuziasmul copilariei, un vizionarism pe care cei mai multi adulti il pierd odata cu maturizarea. Mai grav este ca adultii tind sa ignore, sa bagatelizeze viitorul vazut prin ochii unui copil. Ei uita ca au avut candva aceleasi senzatii, ca au vazut aceleasi imagini, ca si-au inchipuit lumea in acelasi mod fantastic, idealist. Oare unde am fi fost astazi daca nu ne-am fi pierdut niciodata calitatea de a zugravi lumi uimitoare, locuri de vis, intamplari nemaivazute?

Pentru ca am ocazia sa merg prin scoli si sa vad galeriile de desene pe diverse teme, realizate de copii de varste diferite, imi este imposibil sa nu remarc potentialul micilor creatori. Exista in copiii nostri un filon artistic si inovativ atat de mare, incat este o neglijenta de neiertat faptul ca nu reusim sa-l valorificam. Unele desene te uluiesc pur si simplu, nu numai prin paleta cromatica, compozitie sau rigurozitatea liniilor dar, mai ales, prin viziunea pe care o exprima. Si aceasta este doar o mica parte din universul mintii unui copil, o particica din ceea ce ar fi el capabil sa realizeze daca ar fi sustinut, indrumat, stimulat.  

Din fericire exista companii care au inteles ca mintea unui copil este o sursa inepuizabila de idei si solutii pentru viitorul nostru. In fiecare an Toyota Motor Corporation organizeaza Dream  Car Art Contest, un concurs de desen si mai mult, un concurs de viziuni asupra viitorului, adresat micilor artisti. Prin intermediul Toyota Romania, anul 2013 a fost anul de glorie al tinerilor romani. Acestia au ajuns in marea finala din Japonia cu patru lucrari (din categoria 12-15 ani), demonstrand inca o data, daca mai era cazul, ce resurse de creativitate se gasesc in aceasta tara.
Dar lucrurile nu se termina aici! Urmeaza 2014 si o noua competititie, o alta ocazie de a afla cum isi imagineaza copiii nostri masina visurilor , cea care va deveni candva realitate, bineinteles! Inscrierile au inceput deja si, tinand cont ca marele premiu este o vizita acasa la Toyota, adica in indepartata Japonie, as zice ca merita din plin efortul participarii.
Dragi parinti si profesori, aveti ocazia sa va mandriti cu puii de oameni pe care ii cresteti si ii formati. Categoriile de varsta ce intra in concurs sunt: sub 8 ani, 8-11 ani, 12-15 ani. Pentru fiecare categorie, la nivel national, sunt selectati cate trei castigatori , in total noua lucrari ce vor fi jurizate in marea finala internationala din august 2014.
Fiecare copil are un spirit de competitie innascut, nu trebuie impins foarte tare de la spate, este suficient sa-i spuneti despre ce e vorba si sa-l ajutati sa se inscrie. Chiar daca tema concursului se refera la masini, experientele din anii trecuti arata ca acestea nu sunt apanajul baietilor. Trei dintre cei patru finalisti romani au fost fete, dovada ca si ele pot avea idei la fel de nastrusnice, tehnice, ingenioase ca si baietii.
Orice concurs de asemenea anvergura este un bun prilej de a organiza in scoli evenimente potrivite: ore special dedicate mijloacelor de transport ecologice, ideilor de imbunatatire a masinilor, galerii de desene pe aceste teme si multe altele. 

Dragi copii, stiu ca va plac masinile, iar Toyota este o companie renumita care nu se sfieste sa va ceara parerea in legatura cu modul in care vreti sa arate autovehiculele viitorului si lumea in general. Voi puteti decide in ce directie merge aceasta lume pentru ca voi veti fi adultii ce vor conduce aceste masini. Desenele voastre nu inseamna doar culori bine alese şi contururi exacte, inseamna inspiratie pentru designul si tehnologia ce vor fi folosite de producatorii de masini. Toate ideile mari au pornit de la visurile mai mult sau mai putin indraznete ale unor oameni care nu s-au temut sa si le urmeze. Inchipuiti-va peste 20 de ani, intr-un vehicul circuland pe o sosea suspendata deasupra coroanelor copacilor, cu soarele luminandu-va prin geamuri mari si…fara volan, sa zicem. Masina raspunde la comenzi vocale, interiorul arata ca o punte de comanda, banchetele sunt circulare…Vedeti, pana si un adult ca mine mai poate stoarce o farama de vis.  
Nu va temeti ca nu va veti descurca cu inscrierea la concurs! Este foarte simplu.
Realizati desenul vostru pe tema “Masina visurilor tale” pe o coala de hartie de dimensiune A3. Nu aveti voie sa folositi instrumente digitale, totul trebuie desenat si colorat de mana, in schimb puteti folosi orice tip de hartie si orice culori doriti. Pe spatele lucrarilor va treceti cateva date, asa cum cere regulamentul concursului, completati formularele de inscriere pe care le gasiti pe site-ul Toyota Romania, puneti toate hartiile intr-un plic si il expediati la adresa indicata. Bineinteles ca cel mai bine este sa va asiste un parinte sau un profesor si sa va ajute in expedierea lucrarii, mai ales daca sunteti de varsta mai mica.
Desenele voastre vor fi apreciate, la nivel national, de un juriu atent, format din oameni cu o bogata experienta in lumea automobilelor, dar si in domeniul plastic. Si, cine stie? Daca masina imaginata de voi ii va impresiona, aveti sansa sa fiti printre cei noua castigatori care vor ajunge in faza internationala. De aici, doar cerul este limita…
Ce-ar mai fi de spus? Am avut curiozitatea de a vedea creatiile copiilor din lumea intreaga, din galeria site-lui dedicat de Toyota concursului si n-am putut sa nu ma intreb: oare la ce ma uit? La arta naiva sau la niste mostre extraordinare de vizionarism? Oare chiar ne cunoastem copiii asa cum credem? Poate ar trebui sa-i punem mai des sa deseneze si atunci ne vom da seama ce comori zac in imaginatia lor nesfarsita.    

  Acest articol participa la SuperBlog 2013 


3 comentarii:

  1. noi mai avem ceva de crescut pana desenam masini :))) deocamdata rupem foi :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vei vedea ca va descoperi incet-incet la ce sunt bune foile...Si nu se va mai opri din desenat.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.