Translate

sâmbătă, 16 februarie 2019

Bird Box Orbeste de Josh Malerman, cel mai tare thriller

Care aveti canalul Netflix, probabil ca stiti filmul Bird Box, este "prospatura" din 2018 si este difuzat pe acest post. Cu Sandra Bullock in rolul principal, dar si cu (surprinzator!) John Malkovich, regizor fiind daneza Susanne Bier. De ce surprinzator? Pentru ca vorbim despre un thriller SF, sau poate nu chiar SF cat putin apocaliptic. Ma rog...

Eu am vazut trailerul din intamplare pe Youtube, m-a intrigat si, tot intamplator, am dat peste cartea Bird Box Orbeste a lui Josh Malerman intr-o librarie online. Asa ca nu m-am obosit sa vizionez filmul, am trecut direct la carte. Si ce inspiratie am avut!
Am avut inspiratie deoarece, terminand cartea, m-am repezit la film. Cartea e prea, prea de tot, trebuia sa vad cum a fost ecranizata. Si aici vine surpriza. In comparatie cu cartea, filmul e banal. Cu tot respectul pentru actori, dar scenaristii au facut harcea-parcea povestea, reusind sa transforme cel mai tare thriller citit de mine vreodata intr-o banala amestecatura de intamplari care numai de groaza nu sunt. Se pierde atat de mult din povestea originala si din atmosfera tensionata, incat e cam jenant pentru realizatorii filmului.

Asadar, daca aveti Netflix si ati putut urmari filmul, va rog eu, faceti un efort si cumparati si cartea, este cu totul si cu totul altceva!
Dar sa revin la romanul lui Josh Malerman. Un timp am avut senzatia ca autorul ar fi femeie, pana am verificat din nou numele. Asta pentru ca personajul principal este o femeie, Malorie, iar scriitorul reda intr-un mod foarte...feminin ceea ce gandeste sau ceea ce simte aceasta.
Am spus ca este un thriller. Pe alocuri e mai mult de-atat, este de groaza in toata regula. Eu sunt consumatoare de filme de groaza, dar marturisesc ca nici unul nu mi-a dat emotiile pe care le-am avut citind aceasta carte. Si cum eu citesc seara, la culcare, am avut si ceva greutati in a adormi. Voiam sa ma duc la baie, aprindeam lumina pe hol si verificam intai in stanga si in dreapta, nici eu nu stiu ce, dar nu ma puteam abtine, asa efect a avut asupra mea.

Care va sa zica... Malorie este o tanara femeie care locuieste impreuna cu sora sa in suburbiile unui mare oras american. Dupa o seara in care a intalnit un tip, la o petrecere, Malorie ramane insarcinata. In acest moment incepe si actiunea cartii. La televizor, posturile de stiri transmit niste cazuri din Rusia, unde mai multe persoane s-au sinucis in moduri groaznice, nu inainte de a deveni violente cu cei din jur. Trec zilele si, la un moment dat, astfel de intamplari apar si in SUA. Deja se vorbeste despre un soi de boala aflata in expansiune. Se spune ca victimele ar vedea ceva inainte de a o lua razna. In curand, panica si nebunia se instaleaza peste tot, chiar si in cartierul in care sta Malorie. Sora sa se sinucide. Se vorbeste despre faptul ca vederea are legatura cu aceasta ciudata epidemie. In cele din urma se afla ca pe Pamant par sa fi ajuns niste fiinte care au acest efect devastator asupra mintii umane. Nu se stie ce sunt sau de unde vin si nici daca intentioneaza sa faca rau sau nici macar nu-si dau seama de asta! Malorie are norocul sa intalneasca un grup de oameni prietenosi, care ii ofera adapost si protectie. Sa nu uitam ca este insarcinata. Viata ei alaturi de acest grup reprezinta subiectul cartii.

Capitolele romanului alterneaza prezentul cu trecutul pana cand cele doua linii temporale converg. M-am intrebat tot timpul ce anume creeaza acea tensiune insuportabila din timpul lecturii. Josh Malerman scrie bine, este adevarat, dar nu e vreun Tolstoi, totusi! Mi-am dat seama ca secretul autorului nu sta in manuirea cuvintelor, ci in modul in care structureaza povestea si in subiectul inedit. Personajele orbecaie in permanenta. Ca sa nu vada fiintele ce provoaca nebunia, toti folosesc bentite cu care se leaga strans peste ochi. Nu ies decat arareori din casa si doar pentru scurt timp. Lipsa vederii este principalul element care iti da fiori in acest roman. Sa nu stii cum mai arata strada pe care stai sau ce oameni au supravietuit in casele vecine, fara sa-si piarda ratiunea, mi se pare teribil de infricosator. Din momentul in care societatea colapseaza in totalitate, iar posturile tv sau liniile telefonice inceteaza sa functioneze, drama ia o amploare greu de descris.

Bird Box este nuvela de debut (2014) a americanului Josh Malerman, un tip interesant, care este si cantaret si compozitor. Malerman nu s-a gandit sa faca bani din scris, ci a schitat nuvelele sale in pauzele dintre turneele petrecute ca muzician. Mai tarziu, un prieten i-a cerut cateva scrieri si le-a trimis unei edituri si uite-asa aceste inspirate carti au ajuns la cei avizi de o lectura palpitanta.

M-am intrebat de ce filmul nu reuseste sa transmita atmosfera din carte si cred ca stiu raspunsul. In film, in calitate de spectator, o vezi pe Malorie (adica Sandra Bullock) facand diverse chestii, o observi din afara, vezi ce este in jurul ei. In carte intri in pielea personajului, adica bajbai si orbecai odata cu el, te sperii tocmai pentru ca ai senzatia la randul tau ca nu vezi, nu stii, nu banuiesti ce bantuie in imediata ta apropiere. Si, culmea!, nici nu afli in finalul cartii. Este adevarat ca povestea se termina intr-o nota de speranta, dar nu ti se dau indicii despre un posibil viitor in care oamenii pornesc vreo lupta impotriva invadatorilor.

Bird Box Orbeste este o carte pe alocuri cruda si sangeroasa. Reteta lui Josh Malerman este una de succes: o sperietura zdravana si un mister pe care nimeni nu-l rezolva. Poate fi si frustrant pentru cititor. Daca e vorba despre extraterestri, te astepti macar la un indiciu despre cum arata. Sunt monstri sau ce? De ce innebunesc toti la simpla lor vedere? Ei, sper ca autorul se va gandi vreodata la o urmare, numai asa, ca sa nu ne lase tanjind dupa un deznodamant oarecare.

Daca sunteti amatori de thrillere, sf-uri sau situatii imposibile, va recomand cu drag aceasta carte. Cu un mic sfat: incercati sa nu cititi noaptea tarziu.

Un comentariu:

  1. Îmi pare foarte rău că nu am citit cartea prima dată, ci am văzut filmul, pentru că din câte am citit la tine, cartea oferă atâtea detalii prețioase de care s-au lipsit în film! Mie una mi-a plăcut filmul la nebunie, poate unul din cele mai bune văzute anul acesta! ( deși moartea lui Tom la final m-a lăsat cu un gust prea amar...)

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.