Translate

duminică, 24 februarie 2019

Miniaturista de Jessie Burton

Ei, aici am o premiera personala: am citit cartea si am vizionat filmul in paralel. In paralel nu inseamna in acelasi timp, ca doar nu sunt vreun geniu sa ma pot concentra pe amandoua. Dar, dupa dezamagirea cu filmul facut dupa Bird Box Orbeste, am vrut sa verific cat de fidela este aceasta ecranizare dupa romanul Miniaturista scris de Jessie Burton. Dupa ce lecturam o parte din carte, vedeam si bucata corespunzatoare din film, nu ma uitam "dincolo" de ce-am citit ca sa nu stric surpriza. Experienta este satisfacatoare, ai parte de cuvinte si imagini in acelasi timp, ajungi ca in timpul lecturii sa-ti imaginezi personajele asa cum arata in film, iti creionezi mai bine fundalul social al epocii, intri mai adanc in atmosfera.

Victorieeee! Am dat peste un tandem carte-film foarte reusit. Filmul este ambitios si reuseste sa mearga pe urmele cartii, e drept ca apar si mici abateri, dar sunt nesemnificative, nu influenteaza finalul, asa cum a fost scris.
Asadar, Miniaturista este romanul de debut (2014) al unei autoare din Anglia, o doamna care este si actrita, in varsta de 37 de ani. Actiunea cartii se petrece in Olanda anului 1686, asa ca m-am uitat prin biografia scriitoarei, sa vad daca are vreo legatura cu aceasta tara. Nu pare sa existe ceva, in schimb povestea pe care si-o imagineaza este inspirata de un lucru real, va spun mai jos ce anume.

Amsterdamul din secolul al XVII-lea era o capitala prospera, plina de negustori bogati care isi bazau bunastarea pe un comert naval extrem de vast. Dar pe cat era de civilizat orasul, pe atat de inchistata era (inca!) societatea. Vecinii se spionau intre ei, comerciantii si mestesugarii erau impartiti in bresle care se concurau si vai de cel care calca stramb! Indiferent ca era vorba despre dragoste sau despre comportamentul profesional, daca manifestai unele "aplecari" sau devieri, erai pasibil de pedeapsa cu moartea. Alt lucru interesant si foarte important pentru evolutia intrigii este...zaharul. Dap, acest dulce savuros, adus cu doua secole inainte in Europa, provenit din prelucrarea trestiei de zahar si rafinat dupa ce era transportat cu corabii din diverse locuri exotice,  era o marfa foarte cautata si tranzactionata pe piata. Aflam multe amanunte despre ce insemna zaharul pentru oamenii de-atunci, astazi il avem la indemana, dar in acea vreme era valoros si se consuma si ca atare, nu numai adaugat in prajituri.

Personajul principal al cartii este Petronella Oortman, o fata de 18 ani dintr-o familie cu nume nobil, dar scapatata. Ca sa achite datoriile lasate dupa moartea capului familiei, Petronella este indemnata de mama ei sa se marite cu un negustor de 37 de ani din Amsterdam. Dupa o nunta rapida, iat-o pe Nella batand la usa casei Brandt, plina de sperante si asteptari fata de noua sa casnicie. Nella este o fetiscana in cautarea unei iubiri ideale, ea nu se gandeste ca va nimeri intr-un camin cu oameni buni, dar misteriosi, plini de secrete. Lupta ei pentru a razbi dincolo de aceste secrete este subiectul cartii, iar pe masura ce intamplarile se deruleaza, cu un suspans in crestere, vezi cum tanara naiva de la inceput se transforma intr-o femeie indarjita, descurcareata, gata sa-si apere noua viata.

Si acum surpriza! Petronella Oortman a existat in realitate si o cunoastem astazi datorita unei casute de papusi pe care a detinut-o si care este pastrata la Rijksmuseum din Amsterdam. Este vorba despre o casa de jucarie din aceea mai mare ca dimensiuni, cu camere, populata cu diverse figurine.
Iata o poza cu adevarata casa!
Este foarte important sa vizualizati acest obiect deoarece tot misterul cartii se invarte in jurul acestei "jucarii". In roman, Johannes Brandt, proaspatul sot al Petronellei, se gandeste sa-i daruiasca acesteia o astfel de casuta. Marin, cumnata fetei, ii da bani ca sa-si poata achizitiona figurinele si obiectele necesare mobilarii casutei. Totodata ea ii inmaneaza o lista a mesterilor din oras, dar aici apare unul singur care se ocupa cu confectionarea de miniaturi. Nella, desi nu este prea incantata de cadou, incearca sa-si treaca timpul ocupandu-se de casuta si plaseaza o comanda. Si primeste mai mult decat a cerut. Apoi si mai mult, desi ea nu mai cere nimic! Livrarile miniaturistului nu se mai opresc si toti se intreaba daca nu este vreo vrajitorie la mijloc.

Nu vreau sa dezvalui prea mult din carte, nu vreau sa va stric placerea de a descoperi singuri frumusetea intrigii. Vreau doar sa spun ca autoarea a reusit sa redea atmosfera oarecum intunecata, desi opulenta, a societatii olandeze, in care religia era la mare pret, dar in spatele usilor inchise, oamenii erau coruptibili si avizi dupa bani, ipocriti, mincinosi...Ca stil literar, Jessie Burton scrie frumos, contureaza personaje puternice, pe care le poti vedea in minte, reuseste sa creeze scene de suspans, dar nu cauta neaparat rezolvari uluitoare la situatiile fara iesire. Nu este o carte care se termina bine sau rau, depinde cum privesti lucrurile, este o carte in care viata se schimba, dramatic e drept, dar deschizand noi cai. Si multe din aceste cai sunt lasate la latitudinea cititorului care isi poate imagina orice. Veti vedea ca secretele, chiar si existenta casutei cu miniaturi reprezinta metafore pentru transformarile prin care trec personajele povestii.

Miniaturista este una dintre cele mai frumoase carti citite de mine in ultimul timp, este altceva, asa ca va asigur ca veti avea o experienta placuta lecturand o poveste din alta epoca si dintr-un loc despre care stim mai putine lucruri.

2 comentarii:

  1. Nu am auzit nici de carte, nici de film! Ce idee bună mi-ai dat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Apreciez mult felul în care ai prezentat cartea, se vede că ți-a plăcut. ☺ O voi căuta și eu.

    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.