Asa cum s-a intamplat cu unii autori cititi mai prin tineretile mele, si cu William Diehl am avut surpriza sa nu-l mai consider chiar atat de fenomenal ca in urma cu niste ani. Explicatia sta in faptul ca eu am imbatranit, gusturile mi s-au schimbat, plus ca pe-atunci nu aveam termenele de comparatie de-acum. Primul si singurul roman de William Diehl, lecturat in acesti ani, a fost Fiinta raului, care m-a dat gata la momentul respectiv, l-am trecut pe lista mea de carti super din cauza subiectului oarecum paranormal, cu tente malefice.
Si m-am hotarat sa revin la acest autor, asa ca am luat Domnie in iad. Aceste romane au ca personaj principal un avocat, Martin Vail, a carui ascensiune profesionala il propulseaza in rolul de procuror. Ca si in Fiinta raului, noua poveste il pune in postura de a derula o ancheta cu multe hatisuri, de data aceasta pe taramul neguros si cvasiilegal al organizatiilor paramilitare, bazate pe fanatismul religios, cu puternice tendinte antirasiale.
Spuneam la inceput ca William Diehl nu m-a mai fascinat ca prima data. Romanul mi s-a parut nitelus dezlanat, iar actiunea dezechilibrata ca pondere a principalelor fapte. Adica ajunsesem la jumatate si nu intrasem bine in actiune, imi dadeam seama ca deznodamantul va fi cam din scurt. Povestea incepe din mai multe extreme, ca sa zic asa, un timp tot se sare de la o scena la alta si sunt prezentate tot felul de personaje, si tot astepti sa faci legatura intre ele... Legatura apare, dar lecturezi o buna parte pana sa vezi cum sunt impletite toate itele.
Intriga este interesanta, nimic de zis, si te poate pune pe ganduri deoarece sunt sigura ca se sprijina pe o buna doza de realitate. In complexa societate si democratie americana, in care libertatea de exprimare este clar definita in Constitutie, organizatiile de tot soiul poarta in ele semintele urei de rasa, de clasa, de ce vreti voi. Iar statul are putine parghii ca sa controleze expansiunea unor astfel de interese. "Sanctuarul" este un soi de militie infiintata sub comanda unui fost general, fost combatant in fortele speciale, fost luptator in mai toate marile conflicte moderne, incepand cu Vietnam, Coreea de Nord si terminand cu Irak. Membrii acestei organizatii se numara cu miile si sunt instruiti sever in actiuni militare, iar bazele de antrenament cuprind tabere, buncare si dotari specifice amplasate pe un munte intreg. De la un post de radio privat, predicatorul Sanctuarului propovaduieste revolta impotriva statului si razboiul cu structurile guvernamentale, dar si o ura feroce impotriva celor care sunt de alta religie sau rasa.
Aceasta stare de lucruri culmineaza cu lovitura data de Sanctuar impotriva unui convoi militar, lovitura in care sunt ucisi toti soldatii si este furat un camion cu explozibil. Presedintele american, fost om de arme si el, apeleaza la Martin Vail pentru a dovedi implicarea Sanctuarului si pentru a demasca si alte operatiuni ilegale, cum ar fi crimele la comanda sau spalarea de bani. Dar ancheta poate dura peste un an, iar presedintele nu are interes sau rabdare sa astepte atat de mult. Intre timp lucrurile iau o turnura violenta.
Romanul este o carte de actiune alerta, in stilul oricarui film american de profil, iar William Diehl are un stil placut. Cum spuneam, m-a deranjat insa faptul ca toata povestea tot urca si urca si te face sa crezi ca va exploda in tot felul de dezvaluiri senzationale si se va ramifica in directii neasteptate, dar, pur si simplu, acest lucru nu mai are cum sa se intample in doar o jumatate de carte. Procurorul Martin Vail pare sa fie un fel de papusa pierduta printre interese politice dubioase, dar nici interesele acelea nu sunt prezentate tocmai clar. Nu mi-a placut nici personajul presedinte american creionat de autor. Pare putin impulsiv si isteric si artificial compus in acest fel, pentru ca altfel nu ar putea fi justificate evenimentele ulterioare. Ma indoiesc ca un presedinte s-ar pierde asa cu firea.
Domnie in iad a aparut la Editura Rao si este o carte in format mic, de 500 de pagini. Daca va plac romanele de actiune, cu tenta militara, cu anchete, crime si tot tacamul, atunci aceasta este foarte potrivita pentru voi. Eu aveam astfel de gusturi in tinerete, acum parca nu mai agreez asa tare acest gen literar. Dar William Diehl are reale abilitati scriitoricesti, va va atrage in mod sigur in valtoarea evenimentelor imaginate de el.
nu am citit de acest autor nimic, am o lunga lista in asteptare dar le dobor eu :)
RăspundețiȘtergere