Translate

miercuri, 20 februarie 2019

A scrie si a vorbi ca in DEX sau nu?

Sa vorbesti si sa scrii incorect sunt semne ale unei educatii precare. In anumite circumstante este tragic daca cineva nu foloseste asa cum trebuie limba romana. Atunci cand dam un interviu pentru job, conducem o afacere sau participam la o discutie cu oameni din anumite medii, faptul ca nu stim sa ne exprimam ne va face un deserviciu. Nu mai zic de obrazul nostru, de demnitatea care ne va fi profund si pe veci stirbita. Una este sa iti scape ceva din mare graba si alta este sa faci frecvent greseli care nu pot fi trecute cu vederea. 

Se mai intampla, din graba sau neatentie, sa mai gresim un cuvant sau modul in care facem un acord. Atat timp cat ne corectam sau nu mai repetam greseala, nu este o problema atat de mare. Daca ne aflam in situatia in care nu stim cum se foloseste corect un cuvant sau o anumita expresie, ar trebui sa ne informam. Pentru asta putem consulta un DEX al limbii romane. Cine nu are aceasta carte, o poate comanda de la universenciclopedic.ro. 

Pe site este o oferta extraordinara si anume pachetul promo DEX si Gramatica de baza a limbii romane. Pe scurt, acest pachet contine doua volume indispensabile pentru cei care doresc sa fie informati despre regulile gramaticale ale limbii noastre materne. 


Pe site vei gasi si un DOOM la pret imbatabil. Este un  Dictionar Ortografic, Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane pe care trebuie sa il ai in biblioteca ta, acum la o reducere de 50%. 


Aceste dictionare sunt aparute sub egida Academiei Romane, cel mai inalt for de stiinta si cultura din tara noastra. Rolul Academiei consta in cultivarea limbii si literaturii romane, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii romane, studierea istoriei nationale si cercetarea desfasurata in cele mai importante domenii stiintifice. 
 
Asa cum spuneam, este foarte important sa vorbim si sa scriem corect. In plus, trebuie sa stim cum si in ce context se folosesc anumite expresii sau cuvinte. Daca nu stim sensul unui cuvant, mai bine evitam sa il folosim, pentru ca se poate ajunge pana acolo incat sa ofensam pe cineva. Exprimarea confuza nu este un lucru bun. Mai bine folosim cuvinte simple, dar care sa aiba sens, decat cuvinte complicate care sa ii induca in eroare pe interlocutorii nostri.

A vorbi si a scrie corect este o arta. Pentru a ne dezvolta limbajul si a ne imbunatati modul in care ne exprimam, DOOM-ul si DEX-ul sunt doua carti minunate, ce nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca romanilor.

Un comentariu:

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.