Translate

duminică, 27 septembrie 2015

Audubon-o viata pentru pasari

Societatea nationala Audubon este o organizatie dedicata conservarii speciilor de zburatoare. Isi are sediul in SUA-Pennsylvania si radacinile infipte tocmai, hat, in anul 1896 cand, in urma constatarii ca milioane de pasari de apa au fost ucise, Harriet Hemenway si Mina Hall au pus bazele Massachusetts Audubon Society. Primele actiuni facute de cele doua doamne au constat in organizarea de tee party-uri unde incercau sa le convinga pe celelalte femei sa nu mai poarte palarii cu pene. Mdeh, penele de egrete erau cele mai ravnite, tocmai de aceea erau macelarite bietele pasari. Asta imi aminteste de zilele noastre in care cornul de rinocer duce la starpirea speciei, fildesii condamna elefantii si alte, si alte stupide grozavii.


In prezent, organizatia este extrem de activa, ducand mai departe munca pionierului caruia ii poarta numele, James John Audubon (1785-1851).
Ei bine, tocmai la opera lui JJ.Audubon doream sa ajung. Ornitologul francez-american JJ Audubon a pictat un mare numar de pasari pe care le-a observat de-a lungul vietii. Misterul din imaginile redate de el rezida in faptul ca o mica parte din exemplarele pictate nu au fost nicicand observate in realitate. Ce anume a vazut Audubon?
Cartea Birds of America include 435 de acuarele din acea epoca. Lucrarile dateaza de la inceputul anilor 1800 cand Audubon a fost capabil sa identifice corect cam 400 de specii, adica mai mult de jumatate din pasarile din SUA.
Printre pasarile studiate erau si unele tinere (juvenili), altele cu anomalii ale penajului si chiar hibrizi. Nu este de mirare ca Audubon le-a confundat cu specii noi. Dar munca lui a ramas ca fiind una extraordinara datorita documentarii intreprinse.
O stire din 2012 anunta ca o copie a operei lui Audubon, una dintre cele mai scumpe carti din lume, avea sa fie scoasa la licitatie in New York si s-ar putea vinde cu pana la 10 milioane de dolari!!! Priviti ce dimensiune are cartea, este o adevarata minunatie! Exista numai 120 de seturi complete in lume, majoritatea in posesia unor institutii. A fost realizata in 11 ani (1827-1838). Cartea scoasa la licitatie a apartinut celui de-al patrulea Duce de Portland si a ramas in Anglia, in aceasta familie, inca de cand a fost cumparata. In decembrie 2010 o copie identica a fost vanduta de Casa Sotheby cu 11,5 milioane de dolari.


Imaginile pictate de JJ Audubon sunt extrem de frumoase, mie mi-ar placea sa le pot imprima pe hartie si sa le folosesc pentru decoratiunile mele. Am impresia ca unele dintre servetelele cu pasari pe care le-am avut chiar sunt in stilul acestui pictor.

 

2 comentarii:

  1. interesant, am mai citit ceva odata despre societatea asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este la nivel national in SUA si are o activitate foarte complexa, in mod sigur ai mai dat peste ea in online.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.