Translate

sâmbătă, 26 septembrie 2015

Despre non-conformism la varsta a treia

Din cand in cand vad prin oras doamne in varsta, adica de peste 70 de ani, care imi atrag atentia prin modul cum se imbraca. In sensul bun, adica. Sunt femei care toata viata au fost invatate sa nu iasa oricum din casa si nu au abdicat de la principiile lor odata trecute de un anumit prag.
Trebuie sa recunoastem ca romanul nu apreciaza tinutele prea tineresti, prea la moda, cand vine vorba de persoane in varsta si se uita cu oarecare curiozitate amestecata cu dispret la cele care vor sa aiba un look modern. Pentru romani, o doamna in varsta trebuie sa poarte fusta lunga, bluza lejera, taior, palariuta...Toate croite decent, eventual cat mai sters. De aceea romanul a inventat expresia ireverentioasa: "din spate liceu, din fata muzeu". Hai ca ati folosit-o si voi, nu va mai dati dupa cais!
Dar eu le admir pe cele care inca se gandesc la haine frumoase chiar daca noi, ceilalti, gandim ceva de genul: "Are 70, cine o mai alege?". Cu alte cuvinte, la 70 faci eforturi degeaba, oricum lumea iti trece cu vederea aspectul batranicios, nu te mai analizeaza, te considera ofilita si basta.
Am vazut prin oras femei care foloseau inca fustele mini, femei carora le placuse stilul hippie si inca purtau elemente in acest gen, femei acoperite cu bijuterii opulente, femei asortate pana la cel mai mic amanunt. Si le-am studiat si le-am admirat pentru ca aveau curaj. Poate nici nu aveau venituri peste medie, dar nu considerau ca la 70 este musai sa porti hainele pe care le-ai pastrat in sifonier de douazeci de ani.


Nu am facut degeaba aceasta introducere. Am descoperit blogul Accidental Icon al lui Lyn Slater pe care l-am si adaugat imediat in blogroll, atat de tare m-a entuziasmat. Lyn Slater este profesor si nu reprezinta vreo personalitate publica, nici vedeta, nici creator de moda, este doar un profesor de liceu. Ceea ce o scoate din multime este varsta si apetitul pentru fashion. Bineinteles ca ea nu marturiseste cat are, dar sunt sigura ca a trecut de 70 de ani.
S-a apucat de blogging la indemnul cunoscutilor care o apreciau pentru stilul vestimentar deosebit si acum are succes inclusiv printre cei tineri.
Stilul ei este urban, fara excentricitati, dar ii place sa inoveze, sa experimenteze, sa fie seducatoare si romantica, sa mearga pe linia subtire dintre conventional si rebel, sa iasa in evidenta.
Lyn Slater spune ca nu a gasit in blogosfera ceva care sa o multumeasca atunci cand vine vorba despre moda pentru femei obisnuite. Asta a motivat-o sa isi construiasca propriul blog si sa se adreseze tuturor varstelor, cu conditia ca cititoarele ei sa fie deschise dorintei de a experimenta, de a se imbraca intr-un mod inteligent.
Va invit sa o descoperiti pe Lyn si blogul ei, sunt sigura ca va va motiva.


4 comentarii:

  1. Imi place doamna,asa ca am s-o urmaresc si eu si voi inerca...frizura ei,pentru inceput :)poate si ideea ca esti tanar la orice varsta,daca asa te simti.
    Seara frumoasa1

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici vad multe multe doamne trecute de o varsta..insa atat de elegante si finute. Si e limpede ca au fost niste frumuseti deosebite in tinerete. Grija pt tinuta e uimitoare mai cu seama cand contrasteaza cu ciudatenia de piercinguri si frizuri de galinacee ale tinerilor de azi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat ca grija pentru tinuta e invers proportionala cu grija financiara si celelalte probleme specifice varstei, sanatatea, singuratatea, neputinta. Pe la noi grijile cotidiene sufoca orice alta preocupare a celor varstnici, sunt prea coplesiti de greutati. De aceea admir femeile care incearca sa-si depaseasca conditia si sa se gandeasca si la aspectul lor.

      Ștergere
  3. Sunt absolut de acord ca respectul de sine,dar si respectul pentru ceilalti,se materializeaza si prin tinuta,indiferent de varsta .Cred ca inaintand spre varsta a treia,grija pentru o tinuta eleganta,actuala,o coafura decenta,incaltaminte ''actualizata'',machiaj foarte discret si accesorii potrivite,dar in trend,trebuie sa fie o preocupare permanenta ! Dar...nici barbatii nu au voie sa fie delasatori !
    Zile frumoase !

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.