Translate

duminică, 27 septembrie 2015

Regina damnatilor de Anne Rice

Trebuia sa vina momentul in care sa ma apuc si de o carte cu vampiri... Nu cred in aceste fapturi de legenda, nu cred nici in varcolaci sau in hibrizi din acest soi. Necrezand, mi-e greu sa diger filme si carti cu astfel de subiecte. Am citit Dracula si nu cred ca va mai atinge cineva acel nivel literar in materie de vampiri.
In acest caz m-am lasat convinsa datorita faptului ca filmul "Interviu cu un vampir", avandu-i in rolurile principale pe Brad Pitt si Tom Cruise, chiar este unul reusit si mi-au starnit curiozitatea comentariile laudative de pe site.
Regina damnatilor face parte din seria Cronicile vampirilor, iar Anne Rice este o autoare extrem de apreciata, mai ales de catre cei tineri care, asa cum mai remarcam odata, au un apetit greu de inteles  pentru acest gen intunecat de literatura. Fantasy/horror adica. Fantasy deoarece sunt povestite lucruri care nu au cum sa se petreaca sub nici o forma in realitate, horror deoarece exista scene de carnagiu cam dificil de digerat.
Daca ar fi sa recomand ceva intre film si carte, de data aceasta as zice sa vedeti filmul "Interviu cu un vampir" si va fi prea de-ajuns. Anne Rice gandeste si scrie ca o...femeie. Adica pleaca pe o carare, la prima intersectie o ia pe cea din stanga, mai merge putin si o ia din nou la dreapta, intelegeti ce vreau sa zic. Se afunda in povesti si povestiri colaterale si greu te intorci la firul principal.
Desi se vrea o carte de actiune, autoarea foloseste destul de putin dialogul si in cele mai multe cazuri cade intr-un stil romantic-duios-excesiv descriptiv ceea ce nu prea concorda cu personajele principale avide de sange proaspat.
Banuiesc ca pentru fani subiectul poate parea interesant. Regina damnatilor, adica a vampirilor, este chiar persoana care a fost prima transformata in vampir, cu mii de ani in urma, fiind posedata de un spirit demonic. De la ea au pornit toate, ea a fost cea care a creat primii nemuritori, dupa care a intrat intr-o stare de letargie, fiind ascunsa si pazita de unul dintre vampiri. Se trezeste la viata in prezent si nu-i place deloc ce vede plus ca are unele idei de restructurare a societatii umane. Are puteri nemaivazute si ucide tot ce-i pica in mana. Dar este plina de idealuri marete. Idealurile sunt stupide, nu stiu de ce si-a imaginat autoarea asa ceva.
Dar lumea gusta din plin stilul lui Anne Rice. Totusi exista prea multa feminitate in comportamentul vampirilor barbati, se iubesc cam prea tare intre ei, iar dragostea asta este undeva la limita dinspre homosexualitate, motiv pentru care autoarea se simte obligata sa mentioneze undeva ca dragostea intre vampiri depaseste sexul practicat de muritori, la ei este de-ajuns sa-si suga reciproc sangele ca sa simta stari apropiate de extazul fizic obisnuit. Ma rog, viziunea ei!
Vampirii lui Anne Rice au fata umana, adica ii ucid pe cei de la marginea societatii. Mare consolare, ce sa zic. Anne Rice se straduieste sa transforme niste monstri in personaje bune de admirat, in privinta asta zic pas, mult mai serios a fost Dracula. I-as recunoaste totusi un merit acestei autoare, acela de povestitor. In ciuda exceselor de feminitate, are o abilitate teribila de a "invartosa" frazele si de a scoate o carte de 634 de pagini din ceva ce ar fi putut ocupa lejer doar jumatate. Ei, sa fie la ea acolo, ce mai conteaza doi copaci taiati in plus?
In concluzie, daca va pasioneaza subiectul, gasiti cartea la reducere pe libris.ro. Spor la "vampirit"!

4 comentarii:

  1. Mi-au plăcut vampirii vegetarieni ai lui Stephenie Meyer, adică ori mănânci carnea animalului ca noi, ori îi bei sângele cam tot un drac pentru animal, în rest cred cu tărie în vampirii energetici :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, vampirii energetici au logica, ii vezi in jue, nu sunt povesti.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.