Translate

luni, 28 septembrie 2015

Ce se discuta la Bruxelles, ce aflam noi...

Hi, hi, cu Bruxelles-ul am fir direct deoarece lucrez in institutie de stat. Glumesc. Partial. Astazi, daca esti functionar public si nu stii cu ce se mananca legislatia europeana, inseamna ca nu prea ai ce cauta pe post. Cea mai mare parte din actele normative adoptate de la intrarea in Uniunea Europeana incoace, adica din 2007, reprezinta transpuneri ale legislatiei europene, comunitare in limbajul de lemn, adica ala incetatenit. Ca sa fac o paranteza amuzanta, acum vreo doi ani, cand am folosit termenul "comunitar" intr-o mica intalnire, un domn primar a crezut ca ma refer la comuna pe care cu onor o patrona. Radacinile cuvantului sunt tot pe-acolo si inseamna cert o adunatura de oameni. In cazul UE, o adunatura de state.

Asadar, UE functioneaza ca un stat unic, cu legi unice, si n-ar trebui sa mai existe astazi oameni care sa nu cunoasca faptul ca tara noastra face parte din aceasta uniune. Ma rog, unii inca au impresia ca pana nu adoptam euro ca moneda, nu suntem integrati. Motiv pentru care cred sincer ca organizarea unor cursuri pentru adulti ar fi imbunatatit cunoasterea circumstantelor in care functionam in prezent ca stat european. Informatii se dau, mai ales prin proiectele realizate tot cu fonduri europene care au de obicei si o componenta de constientizare.
Eu lucrez in protectia mediului, sunt varata pana in gat in problemele europene din acest sector si de-abia ma mentin la suprafata acelora de pe la noi ca sunt multe, complexe si datatoare de migrene. E o lupta careia nu-i vezi intotdeauna capatul sau vreun final cu happy-end. In privinta asta e nevoie de multa munca pentru a-i face pe oameni, mai ales pe cei care lucreaza in administratiile publice, sa priceapa cum trebuie sa integreze problemele de mediu in procesul de administrare al localitatilor pe care le conduc. Ar insemna sa ma lungesc la nesfarsit povestind ce inteleg ei din adoptarea legilor europene. Ma limitez sa spun doar ca as fi vrut ca dinspre nava-mama, Uniunea Europeana, si dinspre cabina de comanda de la Bruxelles sa vina mai multe date concrete cu privire la experienta si problemele cu care s-au confruntat altii inaintea noastra. Studii de caz se numesc. Conditiile difera de la o tara la alta, dar nu si firea oamenilor.
Daca sunteti conectati la pulsul Europei si la problemele continentului si vreti sa impartasiti informatii, va invit sa va inscrieti in concursul REPORTER SI BLOGGER EUROPEAN, o competitie cu traditie ce dateaza inca din 2002. La editia din 2015 aveti posibilitatea sa fiti admin pentru o zi pe conturile de Facebook si Twitter ale Reprezentantei Comisiei Europene in Romania si sa va demonstrati abilitatile si cunostintele. Cauza este mobilizatoare, subiectele sunt fierbinti, mai ales in aceste zile cand vedeti ce se intampla...
Daca va hotarati, va urez succes!
Calendarul competiției:
7 septembrie 2015: lansarea concursului
30 septembrie: termen limită pentru înscrierea la categoria specială „Social media admin”
15 sept – 10 nov: desfășurarea competiției pentru categoria specială „Social media admin”
30 oct: termen limită pentru înscrierea în materialelor pentru una dintre categoriile 1 - 7
15 nov: termen limită pentru trimiterea materialului „experiență de admin”, publicat în presă sau on-line
15 – 30 nov: jurizare
10 dec: eveniment de anunțare a câștigătorilor

4 comentarii:

  1. Un concurs interesant, vorba lui Radu, și util mai ales celor tineri, car ar dori să se lanseze într-o carieră de acest gen. De aceea, voi distribui pe rețele articolul tău.

    Zi frumoasă și numai bine! ☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Intr-adevar, pentru cineva care vrea sa se implice in difuzarea de informatii de acest gen, este o oportunitate.

      Ștergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.