Translate

sâmbătă, 23 aprilie 2016

Despre o moda mortala si emanciparea femeii

Femeia cu talia de viespe este un vechi canon de frumusete, atractiv, nimic de zis, dar la fel de pagubos si mutilant ca piciorul cat mai mic din traditia japoneza. De la tortura infasurarii stranse a labei piciorului te alegeai cu oase deformate, de la purtarea corsetului si a crinolinei puteai sa mori de-a dreptul. Dar mureai in plina glorie, adicatelea cu mijlocelul tras ca prin inel, invidiata de restul femeilor si adorata de barbati. Superb deziderat in viata.
Mania crinolinelor s-a declansat pe la jumatatea secolului al XIX-lea, ciudat lucru, te-ai fi asteptat ca lumea sa fie ceva mai destupata la creier in acea vreme, mai destupata decat in Evul Mediu, sa zicem. In Epoca Victoriana insa s-a inventat un obiect straniu, facut dintr-o combinatie de material numit "crin", realizat din par de cal, si in, obiect patentat in 1856 si care arata ca o cusca din oase sau chiar otel. Popularitatea produsului a crescut in asemenea masura incat existau otelarii care faceau mii de bucati zilnic.

SURSA

Crinolinele erau mortale din cauza ...suprafetei ocupate si a faptului ca erau dificil de controlat sau de inlaturat de pe corp. Cam 3000 de femei au decedat prosteste datorita aprinderii rochiilor montate pe aceste "instalatii" de sustinere. Si totusi, aceasta moda a fost reinviata din cand in cand, cum s-a intamplat dupa al doilea razboi mondial, datorita colectiei New Look a casei Christian Dior. 


In prezent, crinolina inca se poarta, in special sub rochiile de mireasa. Banuiesc ca se vand cu echipamentul PSI cu tot.
Christian Dior Haute Couture Spring/Summer 2012
 Dupa mai bine de 60 de ani, in timpul si dupa primul razboi mondial, emanciparea femeii avea sa se manifeste si prin lejeritatea hainelor purtate. Materiale vaporoase, texturi pretioase, straturi mai putine pe corp, picioare dezvelite, tocuri inalte, toate aceste trenduri sugereaza ca femeia capatase un stil mult mai activ de viata, mai independent si mai implicat in problemele societatii.
Daca si voua va plac fotografiile alb-negru de la inceputurile moderne ale modei, va invit sa admirati frumoasele rochii ale anilor 1920'. V-as atrage atentia in special asupra pantofilor cu toc purtati de stimatele doamne si domnisoare, unele modele sunt cu adevarat reusite, ar face furori si in zilele noastre.
Fotografiile sunt preluate de pe http://www.vintag.es , va recomand site-ul pentru fotografiile vechi, de exceptie, adevarata istorie in imagini a societatii.

1925-Femei la o terasa din Paris-atentie la pantofii din stanga
Greta Garbo in 1926-remarcati rochia cu blanita pe poale
Rochie Chanel din crepe Georgette si niste pantofi foarte moderni-1924

1928- Daca nu stiati de unde vin pantalonii cu turul lasat...
1929-Actrita Colleen Moore inventeaza tunsoarea "bob"
1928-Actrita Loretta Young intr-o rochie de dantela metalizata

6 comentarii:

  1. Si acum din cauza fustelor prea scurte, mulate ori transparente, femeile se supun unui risc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Exact! S-ar parea ca civilizatia nu reuseste sa gaseasca o sanatoasa cale de mijloc, extremele par mai atractive decat starea de echilibru decent.

      Ștergere
  3. Femeia,indiferent ce poarta e ...femeie.:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Păi dacă ar cauta calea de mijloc, ar fi in tendinte, dar nu la moda. Si femeile suferă dupa moda...

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.