Translate

sâmbătă, 15 decembrie 2018

Un Craciun dulce cu Apidava

Intotdeauna in preajma marilor sarbatori de iarna simt ca o parte din mine retraieste copilaria petrecuta in casa bunicilor mei, intr-un sat pitoresc aruncat pe dealurile pline de livezi, ingropate in nameti stralucitori pana hat, tarziu, in martie. Si sunt constienta ca niciodata nu voi mai vedea Craciunul cu ochi de copil, indiferent cat m-as stradui. In privinta asta, este ca si cum as fi pierdut ceva extrem de drag, vechi si atat de pretios! Pretios pentru ca in acele vremuri mai domoale ne bucuram de lucruri simple, nu aveam de ales intre zeci de feluri de dulciuri, bauturi, mancaruri ambalate. Masa de Craciun sau Anul Nou era batuta in cuie, carnea de porc dadea tonul tuturor preparatelor de sezon, muraturile de tot soiul taiau greata de atata grasime, ciorba acra, iute si fierbinte anula toate racelile, iar cozonacii, placintele si torturile facute in casa aromeau atmosfera zile intregi.


Era o perioada plina de elan, se si muncea mult mai mult, dar si satisfactia era mai mare. Vorbeam de lucrurile simple si sanatoase si poate, din cand in cand, ar fi bine sa ne intoarcem la acele origini de care ne-am indepartat cu atata usurinta. Dupa pranzuri si cine pantagruelice, diminetile erau dedicate  dregerii ficatului si bilei cu un ceai sanatos de musetel sau menta si o felie de paine neagra cu miere. Asta numai ca sa o putem lua de la capat, deoarece sarbatorile se tineau lant, zile de nastere si onomastice aveam o gramada in familie in aceasta perioada a anului. Asadar, bunica scotea la inaintare borcanul cu miere. Poliflora sau de salcam, iar cand era in toane bune arunca si un pumn de mieji de nuca in miere. Pai daca mancai paine neagra facuta pe vatra cu miere si nuca, nu-ti mai trebuia nimic pana la pranz, atat era de satioasa combinatia!

Tot de la bunica m-am invatat sa pun in salata de sfecla rosie si o lingura de miere. Contrastul intre gustul acriu si cel dulce este teribil de apetisant. Si asa am servit intotdeauna sfecla, buna de lingi si zeama din farfurie! Ca sa nu mai zic cat de folositoare este pentru organism, mai ales pentru tranzitul intestinal si curatarea ficatului, pentru innoirea sangelui si hranirea celulelor. Dar daca folosesti miere cu nuca obtii un adevarat tratament pentru detoxifierea organismului, deoarece nuca este recunoscuta pentru faptul ca trage raul cuibarit prin organele noastre.
Cei mici se vor bucura si ei sa guste aceasta salata savuroasa, mai ales ca miejii crocanti te invita sa-i vanezi printre feliile rosii de sfecla. Eu m-am bucurat sa pot reedita experienta din copilarie cu brandul Roua Florilor Premium de la Apidava, care include si o miere de salcam cu nuca.
De acest Craciun pot sa ma laud ca am depasit jumatatea de secol, dar parca nu-mi vine sa cred cat de repede au trecut anii de la acele dimineti ale copilariei, pe care le petreceam cu nasul in ceai si felia de paine in mana, urmarind-o pe bunica cum roboteste in jurul plitei.

Apidava face ce prea putine companii romanesti fac in prezent: perpetueaza traditii, pastreaza amintiri, indulceste copilaria in acel stil simplu si atat de sanatos. Tocmai de aceea, in acest an ce marcheaza si centenarul existentei noastre ca stat intreg si suveran, Apidava ofera cadouri dulci in ambalaj de sarbatoare. Borcanasul de miere cu nuca Sweet Moments are forma de inimioara, sigla cu "100 Romania", tricolor si capac metalic, adica este foarte dichisit, numai bun de pus in cadoul unui copilas, dar nici adultii nu ar refuza asemenea tratatie. Este atat de frumusel incat mi-am si facut planuri  cum sa-l decorez dupa ce lichidez continutul, fara sa atentez la etichete si restul deoarece merita sa intre in colectia mea personala. Mierea de salcam este pura 100%. Borcanul mai mare contine 180 gr.de miere si 50 gr. de nuca. Parfumul mierii se simte puternic, iar aspectul miejilor plutind in acest lichid sticlos este aproape ireal. De aceea spun ca este un cadou excelent, nu cred ca rezista cineva sa nu desfaca imediat si sa guste.

Din seria dulciurilor cu miere de la Apidava, din care v-am mai pomenit si dropsurile cu diferite arome, face parte si turta dulce, care vine sa completeze acele gustari traditionale despre care vorbeam mai sus. Crocanta la suprafata si moale in interior, turta dulce imi aminteste de targul de Boboteaza de la tara cand, pe un frig de crapau pietrele, tot satul se aduna la un soi de petrecere cu bauturi fierte, un alt prilej de a socializa cu mare veselie. Asa ca, pentru mine, turta dulce va fi asociata intotdeauna cu sarbatorile de iarna si bucuria oamenilor din jur.

Aceasta este recomandarea mea de cadou pentru un copil sanatos, fericit si rosu in obraji. Dar puteti sa puneti aceste produse si in cadoul unui adult, vor indeplini cu brio sarcina de a transmite dragostea voastra dulce catre cei apropiati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.