Translate

joi, 6 decembrie 2018

Daca sistem osos nu e, nimic nu e...

Suna poetic, dar este de-a dreptul dramatic. Sa suferi de vreo afectiune a sistemului osos, adica...
Poate nu constientizam tocmai bine, cata vreme suntem tineri si in putere, faptul ca scheletul, aceasta structura solida ce sustine intreg corpul, poate fi bolnav, dureros, problematic la modul grav. Si totusi, cred ca sunt rare persoanele care se pot mandri, dupa varsta de 50 de ani, ca nici macar vreun oscior nu le-a dat batai de cap. Mai ales femeile ar trebui sa depuna marturie cat de dificila poate fi viata cu osteoporoza prin preajma!

Din pacate suntem o specie care traieste pe o planeta cu o gravitatie corespunzatoare. Ce legatura are gravitatia cu sistemul osos? Are, deoarece suntem construiti in asa fel incat sa ne putem misca sau, mai bine zis, sa putem invinge gravitatia. Daca am fi trait in apa, alta ar fi fost situatia, daca am fi avut aripi, ca pasarile, oasele noastre ar fi fost extrem de usoare ca sa putem pluti. Dar suntem terestri si asta este! Viata pe sol presupune un corp care sa te ajute sa te deplasezi lejer, cu oase solide si muschi puternici. Oasele noastre au o anumita densitate si daca structura lor se rarefiaza, nu e deloc in regula, apar probleme de locomotie si grija permanenta ca o lovitura le poate usor fractura.
Dar nu ne putem opune (inca!) procesului natural de imbatranire si degradare fizica, asa ca osteoporoza (scaderea masei osoase) face ravagii la varsta a treia. Mai rau este faptul ca, in absenta unor analize specifice, nici nu ai habar ca te macina aceasta boala. Pur si simplu iti rupi ceva si de-abia atunci dai de greu. Nu numai fracturile in sine sunt dureroase si de speriat, dar si refacerea osului este mai indelungata decat in tinerete, cand totul era in regula.

O femeie aflata in perioada de postmenopauza iti va spune neaparat ca una dintre primile griji este aceea de a nu lasa osteoporoza sa avanseze, iar o femeie de peste 65 de ani iti va enumera un sir lung de neplaceri provocate de oasele batrane, de la dureri surde, sacaitoare, si dificultati in miscare pana la fracturi de sold, fisuri de vertebre si interventii chirurgicale sau tratamente chinuitoare. Dar nici barbatii nu sunt scutiti de semnele acestor boli, numai ca procentul celor afectati este mai mic decat in cazul femeilor. Oricum, daca nu este vorba despre vreo tara genetica sau vreo "defectiune" endocrina, atunci osteoporoza survine in conditiile scaderii absorbtiei de calciu si a insuficientei aportului de vitamina D.

Din pacate, luam masuri cand deja boala este instalata. Dar nici atunci n-ar fi tarziu daca am gasi acele produse care sa aiba cu adevarat efect in directia pe care o dorim, adica fara efecte secundare. Este usor sa spunem: "Am inceput sa iau calciu cu vitamina D, nu mai am nici o grija". In realitate, administrarea unor doze excesive de calciu poate duce la alte complicatii si tot pe sistemul osos. Aparitia depunerilor de calciu la incheieturi, pe calcaie, la rinichi poate fi invalidanta de-a dreptul. Pe cate persoane le-ati auzit vaitandu-se ca au dureri de picioare din cauza asa-ziselor ciocuri osoase? Eu am patit-o cu mama mea si am platit o groaza de bani pe sedintele de indepartare a acestor depuneri.

Mult mai corect este sa incepi tratamentul din fazele incipiente ale osteoporozei si sa apelezi la suplimente cu actiune blanda si de durata. In acest sens, produsele naturale pe baza de plante, cum este Osteo Power, pot fi o alegere foarte buna.
Osteo Power contine extracte din coada calului, urzica, vita de vie si catina, plante bine cunoscute pe la noi pentru proprietatile lor terapeutice. Suplimentul in sine nu numai ca ajuta la refacerea osului dupa fractura, dar asigura mineralizarea corespunzatoare a oaselor, asigura o densitate normala a masei osoase, la aceste beneficii adaugandu-se celelalte pe care le cunoasteti deja, legate de buna functionare a sistemelor nervos, respirator sau circulator. Dar efectele pozitive nu se opresc aici deoarece acestea se extind inclusiv asupra ligamentelor si cartilajelor, asupra unghiilor, parului si pielii. Produsul reprezinta un adjuvant de nadejde in tratarea traumatismelor suferite de sportivi sau in cazul celor care depun eforturi fizice intense.

Din punctul meu de vedere, sa mai iau si altceva in afara de calciu, este o alegere foarte buna. Intotdeauna m-am intrebat daca nu cumva calciul se opreste si prin locuri pe unde n-ar trebui, iar ideea de pietre la rinichi imi da cei mai mari fiori. Asa ca, eu incadrandu-ma la acea varsta ingrata, in grupa de risc, voi porni pe aceasta cale alternativa, mai ales ca am deja un exemplu negativ in familie. Va sfatuiesc sa va ganditi bine la aceste aspecte si sa luati masuri din timp!

Un comentariu:

  1. Vad ca te documentezi, nu gluma! Oricum, pe langa astfel de produse, alegerea unei alimentatii complexe si complete este vitala.
    Multumesc frumos pentru prezentare!
    Toate cele frumoase in decembrie!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.