Cred ca daca mai rascolesc mult in sectiunea "vintage" din biblioteca mai gasesc cateva nuvele de fratii Arkadi si Boris Strugatki! Interesant, se pare ca al meu sot a avut asemenea gusturi (deloc rele!) in materie de SF, achizitionand ceea ce a aparut dupa revolutie la editura Nemira.
As aprecia ca este cea mai palpitanta poveste dintre cele citite pana acum, produse de renumitii frati rusi. Gasiti cartea si in prezent, iata o coperta...moderna, ca sa zic asa. Este o editie din 2009 aparuta la Paralela 45 sub forma unui volumas de 224 de pagini.
Versiunea pentru tiparit a Scarabeului in musuroi a fost gata in anul 1979 si aici incepe sa ma cuprinda admiratia pentru talentul rusnacilor deoarece, lecturand aceasta uluitoare istorioara, nu prea iti vine sa crezi cand a fost scrisa. Bine, pe vremea aceea in SF se punea accent mult pe problemele de etica si psihologie, dar nici amanuntele privind tehnologia viitorului nu sunt de lepadat. Actiunea este savuros politista, relatarea facandu-se din perspectiva unui anchetator, angajat al unei institutii de calibru mondial, insarcinat cu gasirea unui personaj misterios.
Acest titlu face parte dintr-o trilogie centrata pe un soi de profesie a viitorului, cea a Progresorilor, si vizeaza contactul dintre mai multe civilizatii aflate in diferite stadii de dezvoltare. Ca de obicei, oamenii sunt la mijloc, supravegheati de misteriosii Pelerini, o rasa prea putin vazuta, care inspira teama, desi nu exista neaparat motive pentru acest lucru. Pelerinii nu pot fi deasupra lui Dumnezeu, dar in mod sigur pot face lucruri care depasesc puterea de intelegere sau chiar tehnologia unor civilizatii destul de avansate.
Lev Abalkin este un tanar cu un trecut aparent limpede, dar care la un moment dat devine tinta urmaririi din partea mai multor tipuri de personaje. Pe masura ce povestitorul avanseaza in cercetarile sale privind trecutul lui Lev Abalkin, ies la iveala amanunte stranii. In privinta asta am apreciat modul cum autorii stiu sa dozeze surprizele oferite cititorilor. Actiunea escaladeaza, totul devine o cursa in care participantii nu intentioneaza sa dezvaluie prea mult din motivatiile fiecaruia. Originea lui Lev Abalkin este atat de surprinzatoare incat trebuie sa recunosc ca nu m-am asteptat ca intriga sa o apuce intr-o directie atat de fantezista.
Cartea a fost scrisa in plina era comunista si poate uneori razbat influente de acest gen in relatiile dintre personaje, dar autorii se straduiesc sa dea un aer cat mai occindental scrierii lor. Aerul occidental esueaza uneori cu brio in fata sarcasmului si umorului tipic rusesc si asta face deliciul lecturii. A&B Strugatki sunt adanc inradacinati in cultura ruseasca, asa ca limbajul aminteste din plin de literatura clasica din aceasta tara.
Povestea este un SF politist de mai mare dragul! M-am bucurat ca aceasta combinatie nu este la fel de criptica precum alte romane mai recente si mult mai greu de inteles, care nu m-au incantat atat de tare. Si chiar stai cu sufletul la gura, intrebandu-te cum se va termina totul. Celelalte doua volume ale trilogiei sunt "Insula locuita" (primul volum-1969) si "Valurile linistesc vantul" (al treilea volum-1985). Le voi cauta neaparat pentru ca finalul Scarabeului in musuroi nu este deloc clar si batut in cuie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.