Translate

joi, 13 decembrie 2018

Predator-Teroare in jungla de Jeff VanderMeer

Si iata ca a aparut (cu ceva ani in urma) si o carte dupa celebra serie de filme Predator! Pai, nu puteam sa o ratez deoarece extraterestrul Predator, crud si nemilos, este alaturi de celalalt ET, la fel de crud si de inteligent, Alien adica, in topul favoritilor familiei mele.

Filmul Predator a inceput cu Arnold Schwarznegger in 1987 si a pus bazele unei formidabile francize, care s-a intersectat in ultimii ani cu cea a seriei Alien, la fel de gustata de public.

Noi ne dam in vant dupa toate productiile celor doua serii si era clar ca cineva se va apuca, odata si-odata, sa scrie ceva pe tema asta. Ei bine, acel scriitor curajos a fost Jeff VanderMeer, si m-am bucurat ca el a luat taurul de coarne deoarece scrie super bine, este premiat si ecranizat, iar seria sa Southern Rich (Anihilare, Autoritate si Acceptare) din 2014 este tradusa si la noi. In paranteza fie zis, am citit Anihilare si voi continua si cu celelalte deoarece e plina de suspans. Americanul este si editorialist permanent al blogului de carte de pe Amazon.com.

Pentru cei neinitiati, Predator face parte dintr-o civilizatie foarte avansata, dar extrem de cruda, in care vanarea fiintelor pe alte planete este sport national si motiv de mare mandrie. Infatisarea Predatorului o vedeti pe coperta cartii, este un specimen de doi metri inaltime, cu o armura ce il face aproape invizibil si arme devastatoare la purtator. Este singurul care ii face fata lui Alien, cealalta teroare din filmele SF.

Predator-Teroare in jungla este o carte din 2009, aparuta la noi la Editura Millenium. Ca americanul a reusit sa scoata o poveste deosebita fata de subiectele filmelor nu e de mirare, deoarece e plin de imaginatie in toate scrierile sale. Actiunea se petrece in Marea Chinei de Sud, pe o insula acoperita de jungla (ca sa pastreze spiritul primului film), iar baza povestii este o partida de vanatoare ce reuneste mai multe personaje, unele putin cam dubioase, ca de altfel si asiaticul care detine insula si organizeaza acest gen de distractii. Numai ca unele dintre aceste personaje nu par sa fi venit in acest loc indepartat pentru o simpla distractie. Cei doi agenti rusi, Nikolai si Marikova, dar si nefericitul Gustat, au ajuns aici deoarece stiu ca urmeaza sa se intample ceva...

Cel mai mult m-a surprins prezenta unui personaj originar din Romania, Horia Nicola Ursu, fost luptator de wrestling, fost membru in bandele de strada, ardelean si iubitor de proverbe romanesti pe care le arunca in stanga si in dreapta pe tot parcursul cartii. Plus ca scriitorul american pare sa nutreasca oaresce afinitate pentru tara noastra, pe care o pomeneste destul de des. M-am mirat pana am citit nota autorului de la finalul romanului si multumirile de la inceput, unde il mentioneaza pe Horia Ursu cel real, apoi am citit ca romanul este cel care i-a editat antologiile Millenium Est aparute la noi. Bun asa! Deci Horia Ursu ia forma unui personaj literar si se "ciocneste" de Predator. Inevitabil! Daca supravietuieste sau nu, va las sa descoperiti singuri.

Singurul aspect de la care scriitorul nu abdica deloc, deloc, este carnagiul. Predatorul face ravagii in toate filmele si face si in carte! Masacrul este de dimensiuni apocaliptice, povestea miroase pur si simplu a sange si carne putrezita. Pe mine nu m-a deranjat, m-ar fi deranjat mai mult sa vad ca Jeff VanderMeer schimba jocul si prezinta un Predator sentimental sau slab. La final, insula e praduita, personajele sunt ciopartite la modul grosier si totusi exista o portita...

Scenele de lupta sunt tari, exista o puzderie de tipuri de arme folosite pe parcurs, totul culmineaza cu luptele date intre zidurile unui vechi templu. Jeff VanderMeer se pricepe teribil sa poarte cititorul printre secvente de actiune intensa. Si chiar cand crezi ca gata, a mai murit careva dintre eroii principali, se intampla ca acesta sa-si revina. Doar ca sa moara de-a binelea, stati linistiti!

Daca mi-a placut cartea? Groaznic de tare, asta ca sa fiu in ton cu dramatismul intamplarilor. Acum o citeste si fiu-meu. Daca e pentru copii? As zice ca de pe la 16 ani in sus, dar e mai redus impactul decat in cazul filmelor, pe care oricum le vad de la varste mai mici. Baietii adica, deoarece nu cred ca fetele sunt atrase de genul acesta.

As incheia spunand ca, daca sunteti fani Predator, nu aveti voie sa ratati cartea. Veti regasi un univers cunoscut si meritul perpetuarii cu fidelitate al acestuia ii revine pe deplin lui Jeff VanderMeer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.