Translate

marți, 8 martie 2016

De 8 Martie - ganduri amestecate


Va urez sa aveti o zi speciala. Nu numai ca sa va amintiti cat de norocoase sunteti, dar si sa meditati la cat de ne-norocoase sunt femeile care s-au nascut prin alte parti ale lumii. Dap, probabil din cauza unei marunte migrene pe partea dreapta a capului, aia responsabila cu optimismul, astazi sunt intr-o pasa proasta. Motiv pentru care vad conditia femeii in culori sumbre. Faptul ca noi traim intr-o enclava de civilizatie nu anuleaza realitatea mizeriei in care isi duc viata multe dintre semenele noastre. Si da, astazi, aici, barbatii ne sarbatoresc, iar asta nu anuleaza realitatea faptului ca pana acum un secol eram suficient de dispretuite si considerate ignorante, astfel incat sa n-avem drept de vot sau posibilitatea de a accede la scoli superioare.
Nu stiu de ce, drepturile castigate de femeile de astazi mi se par extrem de fragile. Exista un covarsitor procent de barbati care si-ar schimba comportamentul cat ai pocni din degete, daca conjunctura sociala ar permite asa ceva. Nu mai pomenesc de acele societati din prezent unde femeile raman la stadiul de servitoare, la cheremul apartinatorilor, adica asa-zisii soti, fara drept sau posibilitate de a-si lua in maini destinul. Libertatea noastra mi se pare o iluzie. Nu suntem sexul puternic, fizic vorbind, si asta ne va haitui intotdeauna.

Si acum, pentru ca am reusit sa va prost dispun, va ofer cateva daruri virtuale, ca sa dreg busuiocul.
Putina muzica. Buna, nu ca oracaielile Eurovisionului nostru. Rhiannon Giddens este o doamna teribila, fondatoarea grupului Carolina Chocolate Drops, cu o voce puternica avand inflexiunile vocilor de culoare de alta data. Am ales o melodie care mi-a amintit de Maria Tanase si de Ciuleandra, dar si de sclavii de pe plantatiile de bumbac.


Si pentru ca tot vorbeam de conditia femeii din alte vremuri, va recomand un film de epoca care mi-a stors vreo doua lacrimi, The Duchess-Ducesa, cu Keira Knightley intr-un rol care a prins-o foarte bine. O poveste inspirata de un personaj adevarat, Georgiana, o femeie influenta din secolul al XVIII-lea care, desi intr-o pozitie sociala de invidiat, nu si-a putut controla propria viata, supunandu-se cutumelor unei societati aberante.

Dar barbatii pot fi fermecatori cand isi dau silinta, iata-l pe Si Crounston, un tip romantic ce canta ca acum 60 de ani.

De ce tanjim dupa epoci in care existau nedreptati cu duiumul? Habar n-am...Dintr-un soi de inconstienta probabil. Dar lucrurile erau (pareau) mai frumoase atunci...Mai trandafirii?

 

E ziua noastra si ar trebui sa primim cateva cadouri speciale. Ce mi-as dori eu? Poate o poseta pictata...



In incheiere, sa ne amintim ca doar stand unii langa altii putem razbi prin orice greutati, barbati si femei, suntem totusi la fel, indiferent de planetele de pe care venim.



3 comentarii:

  1. De o vreme, de când m-am abonat la blogul tau, nu scap nicio postare chiar dacă nu las semn. Uneori, desi spui lucruri firesti, ma tulbura interpretarea ta. Simt tonul și admir cursivitatea ideii. Simt ca ai fi și un bun orator, nu doar scriitor, lucru care mie nu imi iese, sunt dezordonata si expansiva in idei. Am vazut Georgiana, ador vremurile de odinioara cu toate nedreptațile lor, admir indemanarea ta-eu nu pot coase nici macar un nasture, frumos. Poșetele pictate sunt un vis, iar despre artiștii recomandați nu știam nimic. În rest, am fost atat de mult timp singura, incat mi-a iesit pe nas tot ce inseamna femeie, dar rar vorbesc despre aspectul asta, chiar daca despre a fi singur ...am vorbit destul. Am avut pana sambata o migrena ce m-a ținut 3 zile, nici gandurile nu mi le puteam auzi. Sanatate multă și o primăvară cum ți-o doresti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Adriana, esti tare draguta! Pot sa te asigur ca singuratatea apare in cele mai neasteptate momente, chiar inconjurat fiind de familie sau prieteni. Este crucea pe care o ducem cu totii, ca oameni. Nu spun pe blog foarte multe lucruri din ce gandesc, imi dau seama ca uneori pot fi inflexibila si greu de digerat ca mod de gandire. Dar imi pare bine ca ajung din cand in cand sa fiu pe placul cuiva. Sa fie o primavara senina pentru noi toate, o meritam1

      Ștergere
  2. La Mulți Ani de Ziua Femei!
    Mulțumim pentru daruri!
    Îți doresc o zi fericită și plină de iubire!
    Îmbrățișez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere

Comentariile la acest articol sunt moderate, nu apar imediat pe pagina.