Translate

vineri, 29 martie 2013

Ochii din acoperiş- ferestre la mansardãCâteodatã stau întinsã pe spate, cu ochii închişi şi deschid portiţa amintirilor din copilãrie. Este un mod excelent de relaxare sã aduci la viaţã cele mai frumoase imagini. Iar una dintre ele este pentru mine spaţiul cald, mirosind a lemn şi coceni de porumb, din podul casei bunicilor. Era un loc unde poposeam adesea din purã curiozitate de copil. Casa bunicilor mei de la ţarã avea un pod înalt, cu multe colţuri întunecoase, scânduri rupte şi o groazã de vechituri numai bune de explorat. Era locul unde creşteau şi se jucau pisoii, huruind porumbul şi alergând dupã şoricei, era un spaţiu întotdeauna uscat şi care predispunea la visare, relaxant chiar şi-aşa plin de obiecte stricate cum era.
Nu cred cã am regãsit vreodatã acea energie pozitivã pe care o simţeam emanând în acel spaţiu. Si de acest fapt mi-am dat seama mult mai târziu, dupã ani şi ani, atunci când nu a mai fost posibilã întoarcerea în acel loc. Intre timp am gãsit şi o explicaţie ştinţificã, acoperişurile în pantã cu poduri înalte realizeazã un efect de piramidã, motiv pentru care, la ţarã, afumãturile se pãstrau atârnate în pod. Dar nostalgia unui astfel de spaţiu a rãmas. Imi plac camerele amenajate sub acoperiş, cu aerul acela boem, puţin împrãştiat, puţin delãsãtor, puţin superficial. Nu mi-aş amenaja dormitorul la mansardã din cauza aerului prea cald şi uscat, dar aş aduce aici tot ce ţine de relaxare şi spirit: cãrţi, muzicã, fotolii, plante şi multã luminã.

 O mansardã solarã în care sã te poţi detaşa de realitate. In zilele noastre mansardarea unei clãdiri a devenit o soluţie practicã pentru creşterea spaţiului de locuit pe verticalã. O soluţie care se adoptã atât la proiectarea caselor, cât şi a blocurilor de locuinţe. Dar, indiferent ce intenţionezi sã amenajezi în “topul’ unei clãdiri, trebuie sã ştii cã, fãrã o sursã bogatã de luminã naturalã, nu vei putea realiza acea atmosferã specificã pe care ţi-o doreşti. Niciun corp de iluminat nu va putea înlocui beneficiile aportului natural de luminã: purificarea spaţiului şi echilibrarea psihicului. Si trebuie sã ştiţi cã ferestrele înclinate montate în mansardã aduc în interior mult mai multã luminã decât ferestrele verticale obişnuite.
Existã însã câteva caracteristici tehnice obligatoriu de respectat pentru acest tip de ferestre montate în pantã, expuse mai intens intemperiilor. Nu vã sfãtuiesc sã vã aventuraţi singuri în alegerea tipului şi dimensiunilor ferestrelor, precum şi a firmei producãtoare. Dacã v-aţi hotãrât sã investiţi în amenajarea unei mansarde, nu e cazul sã economisiţi tocmai la achiziţionarea ferestrelor. Pentru cã de fiabilitatea lor depinde integritatea spaţiului de locuit. La modul cel mai propriu cu putinţã. Gãsiţi un suport logistic foarte preţios pe http://www.ferestredemansarda.net/ , mai ales cã site-ul comercializeazã (asigurând şi montarea!) ferestre VELUX şi ferestre FAKRO , produse originale ale unor firme cu tradiţie în domeniu. Lucrãrile de montaj au garanţie de 2-5 ani, putându-se încheia şi un contract de mentenanţã care sã asigure atingerea garanţiei maxime. Iar echipa este “şcolitã”, fiind partenerã Velux, o recunoaştere a expertizei în domeniu. Fiind distribuitori autorizaţi Velux şi Fakro, cei de la ferestredemansarda.net pot furniza inclusiv piese de schimb, înlocuirea geamurilor sparte, alte reparaţii sau accesorii şi kiturile de izolare termicã. Bineînţeles cã ferestrele de mansardã pot fi dotate cu accesorii cum sunt plasele de insecte, rulorile parasolare, rulorile perdea decorative, tijele de comandã. Ideea e cã nu trebuie sã acţionezi de capul tãu sau dupã cum te sfãtuiesc prietenii atotştiutori, accesoriile sunt compatibile cu anumite tipuri şi dimensiuni de ferestre, mai bine pui mâna pe telefon sau dai un mail şi întrebi, gãsiţi date de contact pe site. Tot aici puteţi citi materiale foarte utile pentru cei nefamiliarizaţi cu amãnuntele tehnice, chiar şi prezentarea unor greşeli fãcute frecvent de cei care achiziţioneazã sau vor sã doteze ferestre de mansardã deja existente.
Am sã închei cu un citat de pe site care mi s-a pãrut extrem de sugestiv: ” O fereastrã de mansardã VELUX nu este totuna cu o fereastrã de mansardã tip VELUX “. Cu alte cuvinte nu confundaţi vinul spumos cu şampania! Dacã vreţi un lucru durabil şi de calitate, nu încercaţi sã-l cârpiţi din piese luate separat şi la ofertã. In final vã va costa mai mult şi veţi avea numai probleme.

3 comentarii:

 1. Ador mansardele. mansarda e un spatiu de care trebuie profitat. un pod, oricate amintiri frumoase ar avea el, e pana la urma un spatiu pierdut. poate fi si dormitor la mansarda, daca ai o izolatie foarte buna, iar aerul il poti "umezi" pe diverse cai, dar un birou, sau un atelier, de exemplu, ca tu faci chestiile alea minunate, sunt perfecte pentru mansarda. ... zic eu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cam asa visez si eu! Si intotdeauna vad o camera scaldata in lumina! Deh, visuri!

   Ștergere
  2. Ei, nu se stie niciodata. Visele mai devin si realitate uneori:)

   Ștergere

Va rog sa va spuneti parerea cu bun-simt, constructiv. Comentariile sunt moderate, nu apar imediat pe pagina. Incerc sa le aprob cat pot de repede.